Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен конкурс „Забравеният език“ доближава думите от нашето минало до съвременния език

Виктория Баръмова: Новото поколение не е затворило вратата на корените на своя език и има интерес да се върне към тях!

Снимка: FB/LitDesign @LitDesign · Издател

Втори литературен конкурс „Забравеният език“ организира издателство „ЛитДизиан“. 

С този литературен конкурс се прави опит да доближат думите от нашето минало със съвременния език

Можете да участвате с разказ до 8 страници и две стихотворения, като задължително трябва да включите думи: на̀йда, оста̀л, напрèжен, ка̀зън, вѝсове, шептèж, тежкотѝя, за̀йда, пору̀ха и дѝвни. Това са думи от творчеството на партриарха на българската литература Иван Вазов

"Три са призовите места в две категории - поезия и проза, като срокът за изпращане на творбите е 10 януари 2024 г., а резултатите ще бъдат обявени на 10 февруари 2024г, на фейсбук страницата на издателството, разказа в "Нощен Хоризонт" Виктория Баръмова, идеолог на конкурса.

"Конкурсът дойде като идея минала година. Мога да кажа, че ние ежедневно ставаме свидетели на това как българският език все повече се "смалява" и "привежда" под натиска на технологиите, на модерното, на изискванията на времето да говорим по-добре чужди езици, отколкото нашия роден език. За да се котираме по-добре, да пътуваме...

Забелязвайки тази тенденция, аз много се обнадеждих когато моят син в трети клас тогава, беше си отворил читанката и ме питаше какво означават думи от българския фолклор. Тогава го приех това като знак, че новото поколение не е затворило вратата на корените на своя език и има интерес да се върне към тях!

Така с основателят на издателството вече втора година провеждаме този конкурс. Чрез стари позабравени думи да накараме хората да напишат разказ до 8 страници и две стихотворения, разказа още за "Хоризонт" Виктория Баръмова.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11