Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Господин Терзиев ли е кмет, или господин Бонев?"

Антон Хекимян: Не съм водил частни разговори с господин Терзиев и не искам постове

"ГЕРБ-СДС ще е силна опозиця в СОС"

| Интервю
Антон Хекимян
Снимка: БТА (архив)

Кметът на общината отговаря за опазването на обществения ред по Закона за местното самоуправление и няма нужда да бяга от тази отговорност. Това заяви пред БНР общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. 

"София тази вечер е окървавена! Г-н кмете, не става с призиви, а с организация. Вашата липсва!", написа той в личния си профил във Фейсбук, коментирайки сблъсъците между протестиращи и полиция снощи.

"Господин Терзиев претендираше, че идва да работи с екип от подготвени хора. Къде бяха те, за да му кажат, че когато толкова много клубове се събират на едно място, няма как да не възникне напрежение?"

Явно и неговите политически съветници не са достатъчно компетентни, посочи Хекимян.

"Когато в София цари хаос, разбиват човешки глави, тече кръв по улиците, палят се кофи за боклук и бусове на полицията, той праща писмо на Бойко Борисов, за да се видят в събота. Не смятам, че това е работата на кмета в нощ като тази".

Боби Михайлов трябва да подаде оставка, категорично посочи Антон Хекимян в предаването "РадиоТочка". 

Общинският съветник, който беше и кандидат за столичен кмет, обясни, че също не би забранил провеждането на шествие, но би го организирал по различен начин.

"По много по-добър начин. Не бих позволил агитките да се слеят".

Кметът трябва да поеме отговорност преди вътрешния министър, смята Хекимян. 

"Има и шеф на СДВР, и главен секретар на МВР".

ГЕРБ-СДС ще е силна опозиция в СОС, отбеляза той.

"Тези хора ни призоваваха за това. Защо търсят нашата подкрепа? Те трябва да осъзнаят, че вече са най-голямата група в Общинския съвет и като такава, трябва да потърсят мнозинство, за което ще бъдат отговорни". 

Антон Хекимян обвини групата на ПП-ДБ-Спаси София в проява на политическа амнезия. 

"Мисля, че ги е хванала амнезия не само що се отнася до призива към ГЕРБ. Господин Бонев каза, че вижда в БСП партньор и че с "Възраждане" имат общи идеи. Кога казват истината – когато един ден преди изборите Кирил Петков наричаше Ваня Глигорова "краен комунист и екстремист" и тя беше "водачът на Путин", или седмица по-късно, когато виждат в БСП партньор? Това означава, че ще искат гласа на Ваня Григорова. Още по-важен въпрос е кой е опълномощил господин Бонев да търси тази подкрепа публично". 

Това са политически послания, които подвеждат гражданите на София, подчерта Антон Хекимян. 

"Трябва да е ясно дали господин Терзиев е дал оторизация на господин Бонев да търси подкрепата на Ваня Григорова. Дали Кирил Петков и Асен Василев знаят, че го прави?

Господин Терзиев ли е кмет, или господин Бонев?". 

Господин Борисов ясно каза, че срещата, която предлага господин Терзиев, няма да се състои, обясни още Хекимян.

Не съм водил частни разговори с господин Терзиев и не искам постове, отбеляза още той.

"Няма да ставам кмет по културата. Ние предложени от тях постове не искаме!"

Общинският съветник смята за лоша идея решенията в столицата да зависят от плаващи мнозниства. 

"Плаващите мнозинства и моделът "Софиянски“ не донесоха нищо добро на София. Говоря за плаващи мнозинства, които се превръщат в икономически. Разпределянето на порциите ще бъде на дневен ред". 

Той обясни ниската избирателна активност в столицата с грешните посланията, които политици отправят. 

"Къде е легитимацията на господин Терзиев с гласовете, с които беше избран на втори тур?"

Антон Хекимян отново заяви, че не съжалява за избора, който е направил, когато се е включил в политическия живот. 

Цялото интервю на Илия Вълков с Антон Хекимян може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Кремена Кунева

Кремена Кунева: Не може една жена да е нещастна, след като роди. Това е индикация за проблем

Не може една жена да е нещастна, след като роди, това е индикация, че има някакъв проблем. Това каза пред БНР Кремена Кунева, председател на фондация "Даная", която публично сподели, че е преживяла следродилна депресия.  "Близките и приятелите са много важни, но за такива случаи трябва експертна помощ ", подчерта тя. По-рано Кремена Кунева..

публикувано на 16.10.24 в 17:58
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55