Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП при Терзиев: Няма да подкрепим Борис Бонев. "Възраждане" също каза не

| обновено на 18.11.23 в 15:39
Георги Свиленски
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев е поканил лидерите на политическите сили в Столичния общински съвет за намирането на общи приоритети. Общинските съветници на "Продължаваме промяната", Демократична България и "Спаси София" са 23-ма и нямат мнозинство за взимане на решения. Пример за това е проваленият избор за председател на общинския съвет. Терзиев отправи покана към лидерите на ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Възраждане", "Има такъв народ", коалиция КОД и ВМРО. От ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" обявиха, че няма да се срещнат с Терзиев.

Кметът на София Васил Терзиев

Преди срещата заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски беше изключително лаконичен за очакванията си. Той все пак повтори, че БСП са тук, за да говорят за приоритетите на града с кмета Васил Терзиев: 

"Поканени сме на среща. Ще видим каква е темата на срещата. По предварителната тема сме казали нашата позиция. Дошли сме да поставим приоритетите на гражданите на София, това, което гражданите ни казаха в предизборната кампания. За постове, за подкрепа, за мнозинства, за такива неща няма да разговаряме. Борис Бонев няма да бъде подкрепен".

Борис Бонев
На срещата дойде и предложеният за председател на Столичния общински съвет Борис Бонев. Той беше също изключително лаконичен за очакванията си, а на бележката, че само БСП засега са се съгласили на среща с Терзиев, Бонев каза: "Разбира се, че участвам в разговорите. Те се отзоваха на поканата".

Една от сигурните срещи този следобед е с коалиция КОД.

Общинският съветник от ГЕРБ СДС и бивш председател на Столичния общински съвет георги Георгиев обясни пред БНР защо са отказали среща с кмета на София Васил Терзиев:

Георги Георгиев, общински съветник в София от ГЕРБ-СДС

"В момента тъмночервената сглобка се заформя в София и тези преговори имат за цел просто да бъдат алиби за сделката, която се подготвя от кмета Терзиев с една-единствена цел впрочем: да бъде изпълнено неговото обещание към Борис Бонев, тъй като те са имали сделка преди изборите Бонев да бъде шеф на Съвета".


След срещата с БСП Терзиев заяви, че ще продължат да канят ГЕРБ и останалите партии за разговори за подкрепа на политики:

"Споделих, че ние ще търсим разговор с всички. И това нямя нищо ново да търсим разговор и с г-н Контрера, и с най-голямата партия от опозицията в лицето на ГЕРБ. За нас е важно постоянно да търсим това, което ни събира, общите неща, общите политики, които да ги заложим в бюджета и едва след като се съгласим за тях, вече да намерим и структурно решение за председател на обищниския съвет, комисии".

От своя страна Борис Бонев коментира, че на срещата с БСП не е бил обсъждан изборът на председател:

"По отношение на заработването на общинския съвет ще видим как ще протече заседанието в понеделник. На днешните срещи ние не сме повдигали въпроса за покрепа за председател на общинския съвет. Искахме и мисля, че успяхме да го постигнем, поне с разговора с БСП, да депесонализираме разговора, тъй като в момента, в който започнем да говорим с имена и заявките, които сме давали досега, и енергията на разговора се променят в негативна посока".

На журналистически въпрос дали е имало задкулисни договорки на ПП -ДБ с БСП, както твърдят от ГЕРБ, депутатът от ПП- ДБ Ивайло Мирчев каза, че е имало процес от координационни срещи:

"Изпратихме покани до всички партии и част от партиите се отзоваха, част от тях - не. И тука не трябва по никакъв начин евентуално да слагаме някакви договорки".

“Изложихме нашите приоритети - спиране на презастрояването, подобряването на инфраструктурата, дигитализация, детски градини”. Това заяви общинският съветник от “Възраждане” Деян Николов.

“Ясно заявихме, че от наша страна няма да има подкрепа за техния кандидат за шеф на СОС-Борис Бонев”, каза още Николов, след което припомни, че те имат своя кандидатура за шеф на СОС и това е Красимир Гълъбов.
"За Борис Бонев конкретно не сме говорили. Това, което беше представено от тяхна страна е, че за да заработим за всички приоритети на София, които на места се припокриват, трябва да бъде отпушен Столичния общински съвет. Съответно ние казахме, че това е тяхна отговорност като първа политическа партия и ние няма да ударим такова политическо рамо на никой в ситуацията. Ние имаме наша кандидатура и ако някой желае, може да подкрепи нея. Тя е изключително кадърна", каза още Николов.
Васил Терзиев се срещна и с Вили Лилков от коалиция „Синя София".
"Ключът за това да заработи общинският съвет е в първите политически сили. Те трябва да проведат сериозен и смислен диалог помежду си. Плаващи мнозинства, временни мнозинства неизбежно се превръщат в икономически мнозинства и потъващи пясъци. Не трябва да оставя София - не препопъчваме и не препоръчахме на нашите колеги да изнесат този разговор на по-високо ниво - и да се решава от националните ръководства", каза Вили Лилков след срещата.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54