Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова от Шумен: Асен Василев надигра всички

Председателката на БСП Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ се обяви против спирането на квотите за износ на нефтопродукти от първи януари, каквато договореност беше постигната от управляващите партии, защото това би довело до спиране на производството и би застрашило доставките на горива за българския пазар.

Вчера подкрепящите управлението формации се договориха дерогацията за внос на руски петрол да отпадне на два етапа- от 1 януари спиране на квотите за износ и от 1 март - окончателна отмяна на дерогацията.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев изрази увереност, че "Лукойол" ще се справи с плана за преминаване към изцяло неруски петрол:

"Имайте предвид, че в момента, в който износа на петролни продукти с руски произход бъде забранен, ще има достатъчно петрол за вътрешния пазар. Нашата цел е да гарантираме цените в България и наличието на горива в България, а не да гарантираме печалбата на една или друга частна компания".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че по отношение на дерогацията се е случило онова, което от ПП-ДБ са искали. 

"Асен Василев надигра всички. Дерогацията ще отпадне от 1 март истински и по същество", каза Нинова в Шумен, на регионална среща на БСП: 

"Гледаме на този въпрос принципно само от гледна точка на повишаване на цените за българската икономика и повишаване на цените за българските домакинства. След като Европейската комисия разреши на България дерогация до края на 2024-а, за нас това е и европейска позиция, тоест ние сме за оставане на дерогацията дотогава, докогато ни разреши Европа, тоест до края на 2024-та".

В коментар на вчерашната договореност между управляващите за дерогацията, заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски каза:

"Да цитирам Делян Пеевски, ако искате. Отиваме на "жълтите павета". Той каза, че ако дерогацията не падне днес, в събота, България се управлява от про-Кремълско, про-Путинско и про-руско правителствдо. Да им е честито! Ами факт е, че това, което каза Асен Василев - това стана. Това, което говориха Борисов и Пеевски, не се случва. Значи, моята логика говори, че държавата, и Пеевски, и Борисов, се управляват от Асен Василев".

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разрушения в Украйна, архив

Продължава конференцията в Берлин за следвоенното възстановяване на Украйна

В Берлин продължава конференцията за следвоенното възстановяване на Украйна. Във форума участват над 60 държави.  Водеща тема на разговорите в Берлин е възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, която е понесла значителни щети от руските въздушни атаки. В Берлин се обсъжда и военната помощ за Киев.  Премиерът на Нидерландия Марк..

публикувано на 12.06.24 в 08:33

МС отпуска пари за компенсации на родители, чиито деца не са приети в държавни градини и ясли

Министерският съвет ще проведе заседание от 14 часa.  В предварителния дневен ред е одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините, с които да бъдат компенсирани родителите, чиито деца не са приети в общински детски ясли или държавни детски градини.

публикувано на 12.06.24 в 08:15

"Жълт" код: В 10 области дъжд и гръмотевици, в 12 - жега

"Жълт" код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София - област и Шумен. За други 12 области е обявен жълт код за..

публикувано на 12.06.24 в 08:04

Амнистията за каталунските сепаратисти в Испания е в сила

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде БТА като се позова на ДПА.  Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона. "Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния" е публикуван във вторник в испанския Държавен вестник. Той дава възможност на сепаратистите, които избягаха в..

публикувано на 12.06.24 в 07:49
Даниела Божинова

"Идеята да се правят референдуми в деня на изборите е добра". Или как в Божурище достигнаха до 59% избирателна активност

Идеята да се правят референдуми в деня на изборите е добра. Това отбеляза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на "Зелено движение", председател на Българскотото сдружение за насърчаване на гражданската инициатива. Избирателната активност на изборите в Божурище достигна 59%. Там те бяха три в едно – парламентарни и европейски, съчетани с..

публикувано на 12.06.24 в 07:48

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се..

публикувано на 12.06.24 в 07:38

Поредна руска въздушна атака срещу Киев

Русия предприе въздушна атака срещу Киев, съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна малко след 3:00 ч.  Близо два часа е продължило нападението. Въоръжените сили на Украйна съобщиха за ракетна заплаха за..

публикувано на 12.06.24 в 07:33