Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Д. Свинаров: Изследванията за алкохол и наркотици трябва да се изведат от силовите структури

| Интервю
професор Добрин Свинаров
Снимка: Ани Петрова, БНР

Заради многото случаи на задържани водачи, предизвикали тежки катастрофи, институциите предприеха поредица от действия, свързани с опит за овладяване на този пандемичен проблем. Част от тези действия бяха и промените в Наредбата за установяване на наркотици в кръвта. Темата е важна и от гледна точка на делата, чакащи с месеци заради съмнение, че водачите са шофирали с наркотици в кръвта.

Много са условията, на които трябва да отговаря анализът на слюнката, за да може да разчитаме на получените резултати като потвърдителни и адекватни, подчерта в интервю за БНР проф. Добрин Свинаров - началник на Централната клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към Александровска болница. 

По думите му по-правилно е да наричаме този материал течност от устната кухина, а не слюнка, защото става въпрос за биологичен материал с твърде широкоспектърна по състав конфигурация. 

В предаването "Преди всички" проф. Свинаров отбеляза също, че концентрацията на изследваните наркотици и вещества, с които се злоупотребява, са най-високи в урината, много по-ниски са в кръвта и още по-ниски - от порядъка на 10 до 100 пъти са по-ниски в течността от устната кухина в сравнение с кръвта. Според него това означава много високо изискване към технологиите и методите, с които ще се извършват изследванията. 

Като следващ компонент той посочи валидацията и документирането на надеждността на методите. 

"Когато се взима такъв материал, има специални устройства за получаване и не е ясно дали веднъж взетата с устройство като количество, състав и технология на получаване слюнка ще бъде адекватна за такъв потвърдителен количествен анализ или трябва да се използват друг тип устройства. Трябва да се гарантира аналитичната надеждност на технологиите за изследване на материал, взет специално по този начин", коментира специалистът. 

Освен това при употреба на наркотици непосредствено преди вземането на материала е възможно да има остатъци в устната кухина, които да повишават концентрациите, следователно няма да има ясна корелация между концентрацията в слюнката и степента на въздействие. Различен е и прозорецът, в който получената концентрация е информативна за степента на въздействие. Най-широк е прозорецът е при урината, по-малък е в кръвта и още по-малък в слюнката, обясни проф. Свинаров. 

Той е категоричен, че изследванията, за да бъдат обективни и неповлияни от различни по вид въздействия, трябва да се изведат от силовите структури. По думите му в страната има достатъчно голямо количество неизползвана апаратура, която ако се реорганизира, ще се окаже, че изобщо няма нужда от инвестиции за такава. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън е категоричен, че протестите в САЩ да променят политиката му на подкрепа за Израел

В Съединените щати продължават студентските протести срещу войната в Ивицата Газа и в подкрепа на палестинското ѝ население . Близо триста души са арестувани - в Колумбийския университет и в Сити колидж - след пропалестинските протести в Ню Йорк. Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ..

публикувано на 03.05.24 в 08:15
Реджеп Тайип Ердоган

Турция прекъсна търговията с Израел заради войната в Газа

Турция прекъсна всякаква търговия с Израел като наказателна мярка срещу Тел Авив заради войната в Ивицата Газа, при която са загинали над 34 хиляди палестинци, съобщава държавната телевизия Те Ер Те. Турското министерство на търговията обяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток"  от хуманитарна..

публикувано на 03.05.24 в 08:10

Задържани демонстранти против закона "за чуждестранните агенти" в Грузия

В Грузия хиляди демонстранти блокираха снощи Площада на героите в столицата Тбилиси при протестите срещу закона за "чуждестранните агенти".  Има арестувани, предава Ройтерс. Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон. Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за..

публикувано на 03.05.24 в 08:03

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща най-големия пакет с помощи от Великобритания досега. Зеленски каза, че официални..

публикувано на 03.05.24 в 07:52

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 07:44

Предупреждение за силен дъжд, на места придружен с гръмотевици

Предупреждение за опасно време е обявено за почти цялата страна. В Югозападна България действа оранжев код за силен дъжд, придружен с гръмотевици. В планинските райони валежите ще са значителни. Има условия и за градушки, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

публикувано на 03.05.24 в 07:31
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25