Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прегласуват процедурата по вота на недоверие към кабинета

Снимка: БТА

Народното събрание ще направи пореден опит да приключи окончателно с процедурата по вота на недоверие към кабинета, като я прегласува. Две поредни пленарни заседания народните представители отлагат гласуването заради липса на регистриран кворум в пленарната зала. В седмичната програма на парламента е първото четене на промените в данъчните закони за догодина, внесени от правителството

Вотът на недоверие към правителството в сектор „Национална сигурност и отбрана“ се очаква да бъде отхвърлен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Въпреки демонстрираните разногласия, поставяне на ултиматуми и игра на кворум, още в петък следобед на среща с финансовия министър Асен Василев ГЕРБ и ДПС намериха компромис по казуса "Лукойл" и по проектобюджета на правителството. Председателят на парламентарната група  на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че са получили гаранции, че ПП-ДБ няма да гласуват заедно с "Възраждане", БСП и „Има такъв народ“ по бюджета и че са постигнали съгласие за отлагане на дерогацията. За сметка на това днес групите на ГЕРБ и ДПС:

"Ще участват в кворума на Народното събрание и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има".

В пленарната седмица на първо четене влизат спорните промени в данъчните закони, част от които са данък върху бакшишите,  т. нар. "бонус-донос“  - или получаване на финансов бонус при сигнал в НАП за укрити данъци, връщане на пари в бюджета при регистриране на касови бележки, повишение на местните данъци и такси, идеята, ако не се получи касова бележка, да не се плаща стоката и връщане на ДДС на 20% при ресторантьорите.

Пакетът данъчни закони вече беше отхвърлен на първо четене от бюджетната комисия.

Очаква се в пленарната зала законопроектите на правителството, по-голяма част от които са планирани за петъчното пленарно заседание,  да бъдат одобрени, но със заявката за промени между двете четения.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка.  Последният месечен преглед на дейността по кредитни и дебитни карти от банката Barclays..

публикувано на 04.06.24 в 10:30

Инспекцията по труда във Велико Търново установи близо 3000 нарушения от началото на годината

Близо 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда във Велико Търново за първите пет месеца от годината. Забавените заплати са над 330 хиляди лева.   Две компании в региона са забавили изплащането на възнагражденията на своите работници и служители. След проверките на Инспекцията по труда и дадените предписания хората са започнали..

публикувано на 04.06.24 в 10:28

Къде в Европа животът е най-хубав "тук и сега"?

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия, съобщава БТА. Доклад на Статистическата служба на Нидерландия се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски..

публикувано на 04.06.24 в 10:10
Ракетна установка

Пострадали и нанесени щети при руска ракетна срещу Днипро

При руска ракетна атака срещу централния украински град Днипро са ранени 7 души, включително две деца, днес рано сутринта. Нанесени са щети на гражданска инфраструктура, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили две ракети "Искандер-К" в региона. Отломки от тях са предизвикали пожар..

публикувано на 04.06.24 в 09:58
Екатерина Йосифова

Три дни литературни срещи "Екатерина Йосифова" в Кюстендил

Литературни срещи "Екатерина Йосифова" започват в родния ѝ Кюстендил и ще продължат три дни, обявиха организаторите Община Кюстендил, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ и читалище “Асклепион - 1988". Голямата поетеса е родена на 4 юни 1941 год. и почина през 2022 год. През трите дни ще вървят срещи, четения и изложби с участието..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Горска класна стая" и в ДГС "Акад. Николай Хайтов" - с. Хвойна

Южноцентралното държавно предприятие се включва в кампанията "Горска класна стая" на Изпълнителна агенция по горите, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. "Горска класна стая" и в Казанлък В нея ще участват представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и..

публикувано на 04.06.24 в 09:50
Димитър Кенаров

Димитър Кенаров: В България има затъмнение на разговора за Газа

" Има затъмнение на разговора за Газа. Той почти не присъства в българското пространство . Тези разговори са основни в Западна Европа, САЩ, в много страни това е основен публичен дебат". Това коментира пред БНР журналистът Димитър Кенаров преди дискусията "Хуманитарната катастрофа в Газа". "Истинският проблем е не хората, които казват как се..

публикувано на 04.06.24 в 09:38