Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от гастролите на Софийската опера в Германия, Южна Корея и Турция

Аплодисменти след “Електра“ в Южна Корея
Снимка: Софийска опера






Тази есен Софийската национална опера осъществи цяла поредица много успешни задгранични турнета – от 27-и септември до 4-и октомври в Германия, от 14-и до 22-и октомври в Южна Корея и от 7-и до 12-и ноември в Турция. Всяко от тези чуждестранни гостувания отбеляза важен нов момент в историята на българското оперно изпълнителско изкуство.

През 2015 г. Софийската национална опера гостува за първи път в германския град Фюсен и представи пред вагнерианци от цял свят първата българска постановка на цялата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ от Вагнер на сцената на Фестивалния театър “Нойшванщайн“. Успехът беше толкова голям, че кметът на Фюсен Паул Якоб изрази мечтата си това изключително събитие да прерасне в традиционен фестивал. И ето, тази година Софийската опера отново гостува във Фюсен, вече на фестивала “Кьонигсвинкел“, който се проведе от 29-и септември до 3-и октомври. Трупата на Националния ни оперен театър представи новата постановка на акад. Пламен Карталов на операта “Валкюра“ от тетралогията “Пръстенът на нибелунга“, отново с огромен успех.

Тази година за първи път се осъществява творческо сътрудничество, обмен между Софийската опера и Операта в град Тегу в Южна Корея. Три години след българската премиера на операта “Електра“ от Рихард Щраус, трупата на Националния ни оперен театър осъществи и първото изпълнение на творбата в 75-годишната история на корейското оперно изкуство. В двата спектакъла на “Електра“ на Софийската опера в програмата на 20-я международен оперен фестивал в Тегу участваха оперният оркестър на Тегу и млади корейски оперни певци в малките роли. Постановката на акад. Пламен Карталов беше удостоена с голямата награда на фестивала, а сопранът Диана Ламар получи наградата за най-добър нов певец за превъплъщението си в заглавната роля.

През 2023 г. Турция чества 100 години Турска република. България се присъедини към тържествата с поредица културни прояви. Кулминацията им беше гала турне на Софийската национална опера със спектакли на “Тоска“ от Пучини на сцените на Анкарската и Истанбулската опера. Гала турнето беше под наслов “България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ и се проведе под патронажа на първите дами на България и Турция Десислава Радева и Емине Ердоган. За първи път в него беше осъществено творческо сътрудничество на Софийската, Анкарската и Истанбулската опера. В българската постановка на режисьора акад. Пламен Карталов участваха хорът на Анкарската опера и детските хорове на двата турски оперни театъра, а на диригентския пулт беше Сунай Муратов – възпитаник на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ и дългогодишен диригент на Анкарската опера.

В звуковите файлове чуйте специалните издания на предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“, посветени на трите гастрола на Софийската опера – в Германия, в Южна Корея и в Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21