Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: 20 държави в коалиция за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

20 държави формират коалиция за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна, обяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Лидери на тази коалиция са Германия и Франция. Но искам да благодаря на всички страни, които участват в тези усилия за по-добра защита на нашите градове и села от руските атаки. На този етап не всичко може да бъде разкрито публично. Но ви уверявам, че украинският противовъздушен щит заяква все повече с всеки изминал месец".

Украйна затяга противовъздушната си отбрана в очакване на нова вълна от руски бомбардировки по енергийната ѝ мрежа през наближаващата зима. Но още преди бомбардировките да бъдат подновени днес мрежовият оператор "Укренерго" призова властите в Румъния, Словакия и Полша да предоставят извънредна помощ - заради невъзможност да се отговори на нуждите на нарастващото потребление в Украйна.

Повече от 400 украински селища са без ток. Най-засегнати са "фронтовите" области - Харковска, Донецка, Днепропетровска и Херсонска.

Украйна все още няма ефективна защита и срещу руската артилерия, която и днес засипа със снаряди редица селища по контролирания от украинците десен бряг на Днепър край Херсон. 

Местните власти съобщават за жертви и ранени сред цивилното население и десетки разрушени сгради в градовете Чорнобаивка и Берислав. За да намалят пораженията от всекидневния обстрел, украинските войски,  които още преди месец минаха Днепър на две места, продължават опитите да изтласкат руснаците по-далеч от реката.

Освен на Днепър, ожесточени боеве продължават и на изток. Президентът Зеленски нарече "особено трудни" сраженията в направленията на Купянск, Бахмут, Авдеевка и Маринка. Командващият украинската армия генерал Валерий Залужни определи ситуацията на 1000-километровия фронт като "сложна, но контролируема".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Остава облачно, леко се затопля

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, през деня ще са слаби и на по-малко места. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София – около 8°; максималните ще са между 14° и 19°, в София – около 15°. Над..

публикувано на 15.05.24 в 18:52
Вера Йоурова

ЕС забранява на Русия да финансира медии на територията му

ЕС забранява на Русия да финансира медии, неправителствени организации и политически партии в негови страни членки. Това се съдържа в 14-тия пакет санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна.  Новината съобщи в Х заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.  Зелена светлина за мерките даде днес Комитетът на постоянните..

публикувано на 15.05.24 в 18:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: На управляващите в РСМ предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС

На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС) . Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.  "От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

обновено на 15.05.24 в 18:26
Президентът Румен Радев се срещна днес, 15 май, с представители на Съюза на ректорите.

Президентът призова партии и правителство да намерят решение за заплатите в университетите

Президентът Румен Радев призова парламентарните партии и служебното правителство да намерят решение за обещаното от държавата увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Държавният глава се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май...

публикувано на 15.05.24 в 18:16

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна.  САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще". Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно..

публикувано на 15.05.24 в 17:56