Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: 20 държави в коалиция за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

20 държави формират коалиция за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна, обяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Лидери на тази коалиция са Германия и Франция. Но искам да благодаря на всички страни, които участват в тези усилия за по-добра защита на нашите градове и села от руските атаки. На този етап не всичко може да бъде разкрито публично. Но ви уверявам, че украинският противовъздушен щит заяква все повече с всеки изминал месец".

Украйна затяга противовъздушната си отбрана в очакване на нова вълна от руски бомбардировки по енергийната ѝ мрежа през наближаващата зима. Но още преди бомбардировките да бъдат подновени днес мрежовият оператор "Укренерго" призова властите в Румъния, Словакия и Полша да предоставят извънредна помощ - заради невъзможност да се отговори на нуждите на нарастващото потребление в Украйна.

Повече от 400 украински селища са без ток. Най-засегнати са "фронтовите" области - Харковска, Донецка, Днепропетровска и Херсонска.

Украйна все още няма ефективна защита и срещу руската артилерия, която и днес засипа със снаряди редица селища по контролирания от украинците десен бряг на Днепър край Херсон. 

Местните власти съобщават за жертви и ранени сред цивилното население и десетки разрушени сгради в градовете Чорнобаивка и Берислав. За да намалят пораженията от всекидневния обстрел, украинските войски,  които още преди месец минаха Днепър на две места, продължават опитите да изтласкат руснаците по-далеч от реката.

Освен на Днепър, ожесточени боеве продължават и на изток. Президентът Зеленски нарече "особено трудни" сраженията в направленията на Купянск, Бахмут, Авдеевка и Маринка. Командващият украинската армия генерал Валерий Залужни определи ситуацията на 1000-километровия фронт като "сложна, но контролируема".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожара в Монтанско, изгорил 4000 декара сухи треви и храсти

Продължава борбата с пожара в планинската местност "Пъстрина", където вече изгоряха 4 000 декара сухи треви и храсти  на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел Емилия Григорова: "Дойде откъм района на Бойчиновци. Един от пастирите ми се обади...

публикувано на 27.07.24 в 10:58
Виктор Орбан

Продължава посещението на Орбан в Румъния

В Румъния продължава посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Снощи той обсъди с румънския си колега Марчел Чолаку темата за пълноправното присъединяване на Букурещ  към Шенгенското пространство. Договорено е да започнат предпроектни проучвания за високоскоростната железопътна връзка Будапеща-Букурещ, важна за транспорта в Централна..

публикувано на 27.07.24 в 10:49
Андон Балтаков

Андон Балтаков за изборите в САЩ: И двете кампании ще насочат усилията си към колебаещите се

Америка избира между това да бъде напредничава или да се върне назад . Така вижда ситуацията месеци преди президентския вот в САЩ журналистът Андон Балтаков, бивш генерален директор на БНР. Балтаков живее в Ню Йорк. "Американската демокрация, както е заложена в Конституцията, е доста устойчива, гъвкава, не може да бъде пречупена лесно..

публикувано на 27.07.24 в 10:46
Андрей Кортунов

Андрей Кортунов: Тръмп се нуждае от бързи външнополитически успехи

Сякаш целият свят чака развръзката в американските избори. Дори и официално да не го признават, чакат я и в Москва. Слонът в стаята е войната в Украйна.  Евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати не дава никакви гаранции за подобряване на диалога между Москва и Вашингтон, а напротив - крие големи рискове..

публикувано на 27.07.24 в 10:25

92 пожара са потушени в страната за денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма пострадали хора. Получени са общо 133 сигнала за произшествия, два са били фалшиви, уточняват от службата.  Пожарникарите са помагали и при три катастрофи в страната 

публикувано на 27.07.24 в 10:16
Констанце Щелценмюлер

Констанце Щелценмюлер: Камала Харис е най-неудобният противник за Тръмп

Само преди седмица президентските избори в Съединените щати изглеждаха решени в полза на републиканската двойка Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. След това дойде малко или много очакваното оттегляне на кандидата на демократите Джо Байдън от президентската надпревара и предаването на щафетата на ново поколение лидери в лицето на неговата..

публикувано на 27.07.24 в 10:15

Частично са овладени активните пожари в Гърция

Частично са овладени активните пожари, които бушуваха на територията на Гърция тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Под риск и днес остава част от Северна Гърция, Пелопонес и няколко от островите в Егейско море. На тези места духа силен вятър и разпалва загасени огнища. Властите следят с дрон рисковите райони и реагират незабавно при..

публикувано на 27.07.24 в 10:03