Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Демерджиев: Калин Стоянов е подценил ситуацията с протеста срещу БФС

Затова се е стигнало до погрома, смята бившият вътрешен министър

Иван Демерджиев
Снимка: Радостина Чернокова

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е подценил ситуацията с протеста срещу ръководството на БФС и затова се е стигнало до погрома в столицата миналата седмица.

Това коментира бившият вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти в Смолян. По думите му работата в МВР не се е подобрила в нито един аспект.
По повод протеста и последвалите събития Демерджиев коментира:
акава операция се планира внимателно, прави се координационен щаб. Това трябва да е в случая в МВР, трябва да се съберат всички отговорни институции - министърът на спорта, кметът на Столична община.

Трябва да се работи с агитките, със спортните клубове, от които са тези агитки, трябва предварително да се проучи какви са възможните сценарии за този протест.

Това очевидно не беше свършено, тъй като министърът на вътрешните работи подцени ситуацията, заяви, че нищо особено не се очаква, всичко е наред, всичко е под контрол.

 Час по-късно станахме свидетели на погрома, който се случи в столицата.

И най-странното е, че дори на следващата сутрин той продължаваше да твърди, че нищо необичайно не се е случило и всичко е нормално.

Едва когато му се поиска оставката, всъщност положението стана много сериозно, превърна се в погром и той за пореден път се скри зад гърба на служителите си, което за мен е абсолютно неприемливо.

А това е всъщност маниер, който често се използва от този министър, използваше се на границата, използваше се при бедствието в Царево, продължава да се използва в случаите, които касаят пътната безопасност.

Знаете, искаше смяна на главния секретар, смени се главният секретар", отбеляза Иван Демерджиев .

Работата в МВР не се е подобрила в нито един аспект, констатира бившият служебен министър на вътрешните работи и призова: "И е крайно време той да поеме отговорност".

И още: "Тревожно е, че очевидно министър-председателят Денков не може да иска и да получи оставката на собствените си министри. Другото тревожно нещо е, че всъщност беше излъгана българската общественост, че тези министри са излъчени от мандатоносителя – ПП-ДБ.

Очевидно немалка част от министрите са излъчени от други участници в тази все повече очертаваща се ясна коалиция, а не некоалиция или сглобка, както ни убеждават.

Дотук двама ключови министри, тези, които организират изборите – министърът на вътрешните работи и на електронното управление, по думите на самите представители на ПП-ДБ не са техни министри.

Възниква въпросът чии министри са те и чий интерес са обслужили по време на тези избори. 

Защото много ясни бяха сигналите и от Атанас Атанасов, и от новоизбрания кмет на Пазарджик, че много пъти в МВР са подавани сигнали за извършени престъпления във връзка с изборния процес и че МВР не е реагирало на тези сигнали.

Министърът на свой ред каза, че всички купували гласове, което е странно, защото докато аз бях министър имаше ясно изразени лидери – това бяха двете политически партии, които го подкрепят и днес този министър- ГЕРБ и ДПС.

Очевидно тези двама министри са посочени от някой друг в този кабинет, вероятно има и други министри, посочени от някой друг.

Редно и нормално е този, който ги е посочил, ясно да заяви това и да носи политическа отговорност от действията и бездействията им.

Обратното показва ясен сценарий да бъдат дискредитирани мандатоносителите и всъщност те сами приеха да се поставят в тази роля. Сега ще черпят негативите от това", коментира Иван Демерджиев.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

За последните 24 часа: 30 селища в Харковска област под обстрел, 1 800 души са напуснали домовете си

30 селища са били подложени на артилерийски обстрел през последните 24 часа в украинската Харковска област, където руската армия започна офанзива . Местните жители се евакуират  - вече близо 1 800 души са напуснали домовете си, съобщи областният управител Олег Синегубов. Една от целите на руското командване е да отклони вниманието и силите на..

публикувано на 11.05.24 в 11:14
Момент от протестите в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Вано Чхиквадзе: В Грузия има битка между миналото и бъдещето

"Въпреки обещанията от 2008 година Грузия и Украйна не бяха приети в НАТО и бяха оставени на произвола на съдбата. Всички тези решения се взимат от глобалната партия на войната, която има решително влияние в НАТО и Европейския съюз. И за която Грузия и Украйна са пушечно месо. През 2008 г. те принудиха Грузия да се конфронтира с Русия. А през 2014..

публикувано на 11.05.24 в 10:50

11-о издание на Празника на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на Празника на яйцето. Той се провежда днес в градския парк "Кирил Ракаров". Празникът тази година продължава два дни, с акцент върху традициите и екологията. "Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 10:48
Лидерът на ВМРО ДПМНЕ Християн Мичковски празнува с привърженици победата на парламентарните и президентските избори в Скопие

Противник на разбирателството с България взима властта в Скопие, нов фронт на войната в Украйна

„Победа, която заплашва да усложни преговорите за членство в ЕС“. Така Файненшъл Таймс обобщи резултатите от парламентарно-президентския вот, който се състоя в сряда в Република Северна Македония. Западните медии не пропускат да изтъкнат, че за първи път в историята си страната ще има за свой държавен глава жена, след категоричната победа на..

публикувано на 11.05.24 в 10:23
Тамара Ейделман

Тамара Ейделман: В Русия гайките се затягат все повече

На тържествена церемония в Големия дворец на Кремъл на 7 май Владимир Путин официално встъпи в петия си президентски мандат. След като положи клетва и прие парада на кремълския полк, Путин отиде в Благовещенския събор, където патриарх Кирил отслужи молебен в негова чест. За първи път молебенът беше показан по телевизията. "Дай Боже, краят..

публикувано на 11.05.24 в 10:15

Проф. Бранислав Сланчев: Украинците ще успеят да спрат руснаците, но няма да е лесно

" На украинците им трябват повече хора. Ще успеят да спрат руснаците, но няма да е лесно ". Това заяви пред БНР проф. Бранислав Сланчев, преподавател по международни отношения и военно дело в Калифорнийския университет в Сан Диего, в коментар за новата офанзива на руснаците в Харковска област. Според него е рано е да се каже каква е целта :..

публикувано на 11.05.24 в 10:14

Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.  Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок,..

публикувано на 11.05.24 в 10:02