Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският и белгийският премиер с визита в Близкия изток, за да лобират за мирна конференция

Педро Санчес (вляво) и Александер де Кро (вдясно) се срещнаха в Рамала с палестинския президент Махмуд Абас (в центъра) - 23 ноември 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Лидерите на настоящия и на следващия ротационен председател на Европейския съюз - Испания и Белгия, бяха днес в Близкия изток, за да лобират за идеята за мирна конференция между израелци и палестинци.

Премиерите Педро Санчес и Александер де Кро се срещнаха в Рамала с палестинския президент Махмуд Абас, а преди това - с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Пред Нетаняху Санчес подчерта, че израелци и палестинци трябва да се срещнат възможно най-скоро:

"Както знаете, Европейският съюз, Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество застават зад тази идея. В интерес на Израел е да работи за мира, а днес мирът означава учредяване на Палестинска държава, която включва  Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим , съгласно резолюциите на ООН", заяви испанският премиер.

А министър-председателят на Белгия Александър де Кро даде да се разбере, че Европа не вижда "Хамас" като част от формулата за мира:
амас" иска да завлече региона в постоянна война, нека не падаме в този капан", каза той.
Същевременно Израел се подготвя за следващите етапи от войната срещу "Хамас", независимо от 4-дневното примирие, договорено за освобождаване на част от заложниците.

Израелският военен говорител Даниел Хагари даде брифинг тази вечер, като заяви: 

ъзстановяването на контрола върху северната част на Газа е само първата стъпка в една дълга война.  Следващите дни ще се съсредоточим върху планирането на следващите етапи".
За ескалация на атаките срещу Израел на Западния бряг на река Йордан и на "всички фронтове" призова по-рано тази вечер военното крило на "Хамас", след като подкрепи временното прекратяване на огъня в Газа.

Шиитската групировка "Хизбула" увеличава броя и интензивността на ракетните удари по Северен Израел, съобщава АФП. Днес са били регистрирани 20 атаки.

Военна база при израелския град Сафед, на десетина километра от границата с Ливан, е била поразена с близо 50 ракети.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Предизборните борби и посещението на Нетаняху в САЩ белязаха седмицата

Седмицата започна с изненадващото за някои и очаквано за мнозина оттегляне на американския президент Джо Байдън от кандидат- президентската надпревара за нов мандат в Белия Дом.  Това е първият път от десетилетия насам, когато президент на САЩ се отказва от преизбиране и се случва след продължили седмици призиви от страна на..

публикувано на 27.07.24 в 09:59
Мануел Сарацин

Мануел Сарацин: България може да покаже, че е силен привърженик и адвокат на Западните Балкани

"Напредък има. Ето - Босна и Херцеговина ще преговаря за влизане в ЕС. Важен импулс дойде и от Европейската комисия, която изготви, а Европейският парламент одобри нов План за растеж на Западните Балкани, чрез който на региона се предоставят 6 милиарда евро . Това е важен сигнал, че въпреки войната в Украйна Западните Балкани остават в..

публикувано на 27.07.24 в 09:50

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди..

публикувано на 27.07.24 в 09:37

Френският вътрешен министър похвали силите за сигурност след откриването на Олимпийските игри

Френският министър на вътрешните работи похвали силите за сигурност, след като по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи не бяха отчетени сериозни проблеми, предаде Асошиейтед прес.  Властите бяха организирали мащабна операция за сигурност в Париж, за да осигурят безопасността на събитието.  Улиците на столицата..

публикувано на 27.07.24 в 09:29
Бившият американски президент Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Тръмп ще проведе нов митинг в градчето, където беше прострелян

Кандидатът за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе нов митинг в градчето, където преди две седмици беше прострелян на предизборна проява, предаде "Ройтерс". Междувременно от социологическо проучване на "Уолстрийт Джърнъл" стана ясно, че Тръмп има преднина от два процентни пункта пред вицепрезидента на САЩ от..

публикувано на 27.07.24 в 09:02

218 випускници на НВУ ще получат първите си офицерски пагони

Първите си офицерски пагони и дипломите за завършване ще получат на тържествена церемони тази вечер в центъра на Велико Търново 218-е випускници на Националния военен университет „Васил Левски“. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще връчи пагоните и наградите на отличниците и ще поздрави новите офицери. Министър Запрянов лично ще..

публикувано на 27.07.24 в 08:36

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина

Между 15 и 20 процента увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът в екскурзиите за чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери през тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на..

публикувано на 27.07.24 в 08:30