Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще промени ли битката за едно градче общия ход на войната срещу Украйна?

Емил Кастехелми: Битката за Авдеевка демонстрира, че руснаците все още разполагат със значителни човешки и материални резерви

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски даде заявка къде ще е следващата голяма битка във войната с Русия.

"При Авдеевка Русия вече губи хора и техника по-бързо и в по-големи размери, отколкото при Бахмут. Изключително трудно е да се устои на натиска им. Но колкото повече руски войски бъдат унищожени днес при Авдеевка, толкова по-тежки за врага ще станат общото му положение и общият ход на войната," каза Зеленски на 14 ноември.

Всъщност, битката започна още на 10 октомври и не отслабва и до днес. Руснаците наистина търпят тежки загуби, но украинците могат да се окажат в същото положение. За тях отбраната на Авдеевка е нож с две остриета. Битката за този град демонстрира, че руснаците все още разполагат със значителни човешки и материални резерви, предупреждава в предаването "Събота 150" Емил Кастехелми, анализатор от базираната във Финландия "Black Bird Group", която следи бойните действия в Украйна по т.нар. открити източници.

Колко важна е Авдеевка в стратегически план за руснаците и за украинците?

"Авдеевка е интересно място. Това е малък град без особено стратегическо значение, като изключим коксо-химическия завод и някои други промишлени предприятия. Дори и да го завземат, руснаците няма да постигнат съществен пробив, който би им позволил да завземат повече територии. Въпросът е, че в двете години от началото на войната те лека-полека напреднаха и образуваха "котел" около Авдеевка - това го прави притегателен за тях сега.

Евентуално завладяване на Авдеевка би било политически успех (за Кремъл), но не съм сигурен, че широката публика в Русия ще види в това някаква голяма победа. Да си спомним Бахмут - нямаше много радост у руснаците, когато го завзеха, защото това им струваше толкова време и жертви."

Какво ще кажете за Купянск - това не е ли още едно уязвимо място в украинската отбрана?

"От октомври досега руските войски напреднаха в някои участъци край Купянск с по няколко километра. Но в момента все още не са твърде близо до самия град. Там фронтът е статичен. Районът е слабо населен, с лоши пътища и не е толкова стратегически важен. Дори фронтовата линия да се измести с 10, дори с 20 километра, в едната или другата посока, това не би дало нещо съществено нито на руснаците, нито на украинците."

Десет-двадесет километра са много по-важни в Запорожието - при Вербове, и на долното течение на Днепър. Но изглежда, че там украинските войски, които минаха реката миналия месец, сега са като приковани и не могат да продължат към Крим.

"Украинците успяха да завземат две предмостия на левия бряг на Днепър, но до този момент не можаха да ги разширят, нито да прехвърлят бронирана техника. За мен е необяснимо защо руснаците не са в състояние да се справят с тези малки предмостия. Битката тук може да се развие и в едната, и в другата посока.

Роботино и Вербове бяха секторът, където бяха съсредоточени основните усилия на украинците през лятото. От септември-октомври обаче те нямат напредък там. Боевете стихнаха до голяма степен. Знаем също, че някои украински части бяха прехвърлени от Вербове към Авдеевка, за да я бранят от руските атаки. Такъв е примерът с 47-ма механизирана бригада."

Да се върнем към Авдеевка. Тя е съвсем близко до Донецк, значи може да се разглежда, поне хипотетично, като един вид "порта" към главния град на Донбас.

"Да, Авдеевка е близко до Донецк, но една настъпателна операция в тази посока би изисквала значителни човешки и материални ресурси, с каквито Киев не разполага. Бързо настъпление, което да застраши руския контрол над Донецк, е невъзможно. В настъпателните си операции досега украинците не са дали признаци, че този град е сред непосредствените им цели."

Преди около месец Вие описахте ситуацията около Авдеевка като потенциално опасна за украинските защитници, които се бият в полуобкръжение. Руснаците стягат "клещи" в тила им от север и от юг. Оставаха им към 7-8 километра, за да довършат обкръжението.

"Ако руснаците успеят да напреднат дори само от юг, или само от север, това би било достатъчно да застрашат още повече снабдяването на защитниците и да засилят артилерийския обстрел. Украинците не бива да отстъпват дори два-три километра, защото в такъв случай ще им се наложи да контраатакуват, за да избегнат обкръжение."

Руското командване не се отказва от атаките, въпреки претърпените загуби. Какво ни говори този факт за стратегията и възможностите на Кремъл?

"Тактиката на масирани атаки от руска страна е интересна. Тя показва, че и след като се справиха с лятното контранастъпление на украинската армия, руснаците все още са в състояние да струпат значителна жива сила и бронетехника в желаните направления. Положението им (откъм такива ресурси) не изглежда никак критично.

Но напоследък, след като не успяха да решат проблема с масирано нападение, те превключиха на атаки с по-малки пехотни формирования. Така натискът върху бранителите на Авдеевка не отслабва."

Видеокадри от последните месеци сочат неоспорвано превъзходство на руснаците във въздуха - бомбардировачите им удрят когато и както си поискат. Военни наблюдатели твърдят, че артилерийският огън на украинците е видимо по-слаб през последните седмици. От Европа дойде признанието, че обещаните преди осем месеца 1 милион снаряда няма да бъдат доставени в срок, а от Пхенян - цели влакови композиции с боеприпаси за Путин.

При това положение, мислите ли, че украинците ще загубят Авдеевка също както загубиха Северодонецк и Бахмут?

"В Авдеевка украинците могат да се окажат притиснати през следващите месеци, стига руснаците да останат решени да продължат настъплението и да понесат още загуби. В момента не е ясно кой ще спечели, но не е невъзможно руснаците да влязат в града. Завземат ли Авдеевка обаче, проблемите им тепърва ще започнат. Защото по фронта няма други места, които са толкова уязвими.

За украинците се знае, че в предишни случаи са се задържали на места и в градове, даже когато положението е било отчайващо. И това е водило до загуби. Така стана например в Бахмут. Възможно е ако ситуацията в Авдеевка се влоши, определени решения от украинска страна да доведат до нови загуби." 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност

България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност - това се казва в отправените препоръки на Европейска комисия към проекта на актуализирания  национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни. Същевременно Комисията приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България, започната от декември..

публикувано на 29.04.24 в 18:59
Емилиян Гебрев

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години. Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския..

публикувано на 29.04.24 в 18:52

Нов член на УС на "Пътна инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова назначи за член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Атанасов. Той е магистър по специалността „Пътно строителство“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пет години е бил  управител на общинска фирма „Благоевград..

публикувано на 29.04.24 в 18:36
Самех Шукри, външен министър на Египет.

Делегация на "Хамас" е в Кайро за нови преговори

Американският държавен секретар Антъни Блинкън започна от Саудитска Арабия поредната си обиколка в Близкия изток за намаляване на напрежението в региона. В Кайро се очаква отговорът на Хамас на израелското предложение за примирие, което обаче крайнодесните коалиционни партньори на премиера Нетаняху не одобряват.  Блинкън, който е на седмата си обиколка в..

публикувано на 29.04.24 в 18:30

Зеленски настоя за ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за Украйна

За ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за страната му настоя президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като прие в Киев генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "За навременната подкрепа за нашата амрия - към днешна дата все още не виждам положително развитие. Доставките започнаха бавно да се увеличават, но трябва да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 18:29
Доц. д-р Димчо Тодоров

Доц. Димчо Тодоров: Проблемът с липсата на кадри в туризма се превръща в системен

Проблемът с липсата на кадри в туризма се превръща в системен. Това каза пред БНР доц. д-р Димчо Тодоров, председател на Българската асоциация на експертите в туризма. Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал Комисията по..

публикувано на 29.04.24 в 18:29
Останки от изгорели автомобили след пожара в Мати, източно от Атина, 24 юли 2018 г.

В Гърция: Шестима бяха осъдени за пожар през 2018 в Атика

Осъдиха шест души за опустошителния пожар в Мати, Източна Атика, където през 2018 година загинаха 104 души. Други 15 бяха оправдани. Роднините на жертвите се възмутиха от леките присъди. Прокуратурата в Гърция не изключва версията за умишлен палеж, над 80 са вече жертвите на стихията Роднините на починалите, както и останалите живи от..

публикувано на 29.04.24 в 18:09