Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободен е танкерът "Сентръл парк", на който се намират и двама българи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Танкерът "Сентръл парк", който беше отвлечен от неизвестни лица и сред чиито моряци са двама български граждани, вече е в безопасност.

Американски военен кораб е отговорил на сигнал за помощ от търговския танкер в Аденския залив и корабът е бил освободен. Това предадоха "Ройтерс" и "Гардиън", като се позоваха на представители на американските власти. Плавателният съд беше отвлечен от въоръжени лица. Американските власти не са идентифицирали нападателите, допълва "Ройтерс".

Според източници на телевизия Fox News "петима въоръжени мъже са били завзели танкера, след като са се качили от лодка", но екипажът на танкера е успял да се заключи в т.нар. "спасителна статия" (safe room).

Твърди се, че нападателите са напуснали плавателния съд, след като не са успели да проникнат в тази паник стая.
 
Американски военен кораб тип разрушител USS Mason е преследвал и е заловил въоръжените мъже, които "сега са разпитвани от американските военни под ръководството на властите за борба с пиратството", се казва още в информацията на Fox News.

Часове по-късно Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че след като нападателите били накарани да се предадат, към тях били изстреляни балистични ракети от територия, контролирана от бунтовниците хути в Йемен. Ракетите са паднали в Аденския залив на близо десет морски мили от кораба.

Преди седмица шиитските бунтовници хути отвлякоха друг кораб с българи в Червено море, също свързан с израелски гражданин, и мотивираха действията си с войната на Израел и ислямисткото движение "Хамас".

Към момента не е ясно дали атаката е свързана с конфликта межди Израел и "Хамас".

Компанията, която е собственик на кораба, е потвърдила, че освободеният танкер е наистина "Сентръл парк" .

Плавателният съд е натоварен с фосфорна киселина и плава под флага на Либерия. Той е под управлението на многонационалната корабна компания "Зодиак меритайм". Тя е част от "Зодиак груп" на израелския милиардер Ейял Офер.

Предполага се, че именно това е причината плавателният съд да стане обект на поредицата нападения край Йемен, свързани с войната между "Хамас" и Израел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР потвърди: Има българи на отвлечения кораб в Аденския залив

Двама български граждани са сред моряците на танкера "Сентръл парк", който бе отвлечен по-рано днес от неизвестни нападатели в Аденския залив - това потвърдиха от Министерството на външните работи.  От министерството съобщават още, че са в тясна..

публикувано на 26.11.23 в 20:30

Българи на борда на задържания танкер „Сентръл парк“

Българското Министерство на външните работи съобщи, че извършва спешна проверка във връзка с информация относно инцидент с танкер край бреговете на Аден, Йемен, на борда на който има многонационален екипаж, включително български граждани. За..

публикувано на 26.11.23 в 20:27
Танкерът

Танкер, свързан с израелска компания, е превзет край Йемен, на борда има българи

Танкер, свързан с израелска компания, е превзет край бреговете на Аден, Йемен, съобщи фирмата за морска сигурност "Амбрей" (Ambrey), цитирана от АФП.  Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен преди това са заплашили да атакуват танкера, ако не се..

публикувано на 26.11.23 в 17:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната..

публикувано на 16.05.24 в 14:08
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на ДЗИ са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити за проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. Това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова,..

публикувано на 16.05.24 в 13:58

Обсъждат: Пълни и без високо кръвно да стават полицаи

МВР иска да се облекчат изискванията за физическа форма за кандидатите да станат полицаи. За обществено обсъждане е публикуван проект за промяна в наредбата, който предвижда - хора с наднормено тегло, но ниско ниво на затлъстяване да могат да..

публикувано на 16.05.24 в 13:49

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела, в..

публикувано на 16.05.24 в 13:05

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното..

публикувано на 16.05.24 в 13:03