Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Преминаване – траектории във времето“ на проф. Станислав Памукчиев -проект извън рамките

3
Проф. Станислав Памукчиев
Снимка: Личен архив

"Предложението за проекта дойде отвън, но и заради годишнината, аз някак си не можех да се съглася, че заради годишнината трябва да правя голяма ретроспектива, имах вътрешна съпротива срещу това нещо, докато една нощ не се роди идеята как мога да отговоря на това предизвикателство, каза в "Нощен Хоризонт" проф. Станислав Памукчиев

„Преминаване – траектории във времето“ e мащабен проект на художника и преподавател проф. Станислав Памукчиев.

Премиера на „Преминаване – траектории във времето“

Една изложба, но на две места. Една книга, която е и каталог. Един художник, но извън рамките на познатото ни изобразително изкуство.

"Това не е типичният случай на ретроспекция. Имах кураж и от това, че имах нови картини от предишното лято, сглобих няколко тематични линии, събрах произведения, които са направени през годините по три основни тематични линии.

Премиера на „Преминаване – траектории във времето“

Когато дойде предложението от галерия Арте, да направим нещо по повод 70 годишнината, реших, че там мога да обособя като времева капсула, в която да покажа много ранни произведения от 80 - те години.

И експозицията беше подредена точно така - като склад - депо - така се и казваше - "Депо 80".

Премиера на „Преминаване – траектории във времето“

"Проектът включва и издаването на книгата - католог. Тя съдържа и гласове и мнения от хора, които ме подкрепиха за експозицията. Книгата съдържа много текстове. 

Почувствах се задължен да включа тези гласове, които така щедро ме дариха с своята реакция и те да бъдат отразени в книгата-каталог за експозицията, каза още пред БНР проф. Памукчиев.

Проф. Станислав Памукчиев

Станислав Памукчиев е роден 1953 г. в София. През 1979г. завършва Национална художествена академия, със специалност „Стенопис“. Професор е в Национална художествена академия. Автор на над 90 самостоятелни изложби в България и чужбина, между които големи ретроспективи: СГХГ, 2003г.; Музей за съвременно изкуство, Белград, 2004г.; Музей за съвременно изкуство, Скопие, Северна Македония, 2008г.; Национална галерия, София, 2016г.; Център за съвременно изкуство „Юго Вутен, Херенталс, Белгия, 2017г.; Център за съвременно изкуство, СБХ, София, 2023г.; Творби на Станислав Памукчиев са в големи колекции и музеи: Национална галерия, София, СГХГ, Национална галерия, Прага, колекция „ Европейски парламент“, Брюксел, колекция „Петер Лудвиг“, Аахен, Германия, фондация „Арт Диалог“, Париж, колекция, Юго Вутен, Белгия.

В записа ще чуете и мненията на проф. Георги Каприев, Румен Леонидов и Митко Новков.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50
 Петко Герасимов

Мащабна изложба в памет на фотографа Петко Герасимов

Как да се простим с хора, които сме познавали и уважавали. Хора, чието творчество не искаме и не трябва да забравяме. Изложба на снимки, много от тях чернобели – носещи духа на времето, духа на Стара Силистра , на хора, събития и адреси, бе начинът, по който Полина и Виктор Герасимови избраха, за да кажа последно „Сбогом!“ на своя баща –..

публикувано на 17.02.24 в 10:05
доц. Ралица Георгиева

Мисията на доц. Ралица Георгиева е да спасява новородени деца

Доцент Ралица Георгиева е началник на Неонатологията в детската болница „професор Иван Митев“ в София. Всеотдайна, посветила себе си на децата, тя е сред водещите специалисти по неонатология у нас. Спасителят на новородени е част от семействата на всичките си пациенти , които много я обичат и уважават. Те поддържат връзка с нея години наред..

публикувано на 11.02.24 в 06:30
Проф. Георги Желев и проф. Георги Сотиров

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години

Тази година Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години , а през април ще отбележим и 45 години от излитането в космоса на българина Георги Иванов . За годишнините и за българското присъствие в космоса гости в "Нощен Хоризонт" директорът на института проф. д-р Георги Желев и проф. дн Георги Сотиров, член на..

публикувано на 08.02.24 в 15:26

Празнуваме Татяна Лолова!

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата Татяна Лолова в Сатиричния театър следващия вторник ще се играе специален спектакъл. Н еговото заглавие е  "Празнуваме Татяна Лолова", а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси . Сърменов ще е режисьор, а..

публикувано на 07.02.24 в 11:55

Ивелина Казанджиева: Когато музиката се обича от цялото сърце и душа, резултатите са добри

Тя има две дъщери, петима внуци и 1000 деца - ученици. Ивелина Казанджиева се представя като скромен пианист - акомпанятор и преподавател по акомпанимент, който е работил с много цигулари и ученици пианисти, на които е дал хляба и е научил да акомпанират добре.  42 години стаж има в Музикалното училище и Музикалната академия. Свирила е по..

публикувано на 04.02.24 в 05:31
Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов за дейността на Стефан Стамболов

Тази година се навършват 170 години от рождението на един виден български държавник. Стефан Стамболов е роден на 31 януари (по стар стил) 1854 г. във Велико Търново. Обругаван и възхваляван, мразен и почитан, въпреки неговата противоречивост не можем да отречем, че той оставя дълбока следа в първите години на свободно развитие на..

публикувано на 31.01.24 в 18:04