Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов обяви: Земеделска земя ще бъде продавана, но през 2025 година

Тошко Йорданов
Снимка: БТА

Земеделска земя все пак ще бъде продавана, но не с Бюджет 2024, а за 2025 година, каза в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от ИТН и показа кореспонденция между финансовия министър и Министерството на земеделието от 10 ноември. От ИТН определиха това като корупция и лобизъм.

"Ще ви цитирам част от тях: "По отношение за посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025-та година. Ако си спомняте, Асен  услужливо говори само за 2024 година.. Допълнителен доход от продажба на земи през 2025 година - обръщам внимание на следното: прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд, за което Асен твърди, че не са водени никога разговори в тази посока, чрез поименни компенсаторни бонове, посочени в предложената Рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година в размер на колко - 340 милиона лева, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд. Това е официалният документ", обясни Тошко Йорданов.

От "Има такъв народ" настояха в декларация ДАНС, министерствата на земеделието и на финансите да изпратят в парламента цялата кореспонденция между министрите Кирил Вътев и Асен Василев, в която, според депутата Станислав Балабанов, става ясно, че се готви продажба на държавна земя.

"Искаме да видим тази официална кореспонденция и да разберем защо всъщност Асен Василев иска да продава българската земя. Вие ще участвате ли въобще в тази завера, и ще позволите ли на един опасен финансов министър, лъжейки пред медиите, че всъщност подготвя продажбата на българска земя. И той я готви евтино, за да удовлетвори интересите на определени кръгове хора и може би интересите на едно конкретно посолство", заяви Балабанов.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 държави от ЕС гласуват днес за свои представители в Европарламента

Днес е вотът за Европейски парламент в най-много страни членки - 20, сред които и България. С него приключва и изборът на евродепутати за следващите 5 години. Освен в България днес за Европейски парламент се гласува в Белгия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша,..

публикувано на 09.06.24 в 12:16

Джевдет Чакъров: Гласувах България да заеме своето достойно място в европейското семейство

Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България, каза след като упражни правото си на глас в Дулово председателят на ДПС д-р Джевдет Чакъров, предаде БТА. Той изрази надежда, че..

публикувано на 09.06.24 в 12:05
на живо

Първи брифинг на ЦИК за хода на изборите

Провежда се брифинг на Централната избирателна комисия, на който се очакват първи данни за избирателната активност, отчетена към 11.00 часа.

публикувано на 09.06.24 в 12:02
Корнелия Нинова гласува с хартиена бюлетина в 25 ОУ “Д-р Петър Берон” в София

Корнелия Нинова: Гласувах за мир, социална справедливост и за край на сглобките

"Гласувах за мир, за социална справедливост, за край на сглобките и на договорките на тъмно, и на паралелната държава, която управлява легитимната в момента, да има ред, стабилност за България и сигурност във всеки български дом", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като даде своя вот в 25-то ОУ "Петър Берон" в София, предаде БТА. Тя..

публикувано на 09.06.24 в 11:57

Румен Христов, СДС: Гласувах за стабилно мнозинство

Лидерът на СДС и кандидат за депутат в 12-и МИР-Монтана Румен Христов гласува днес в секция №14 в областния град в сградата на Професионалната природо-математическа гимназия "Климент Охридски". Христов заяви за БТА: "Гласувах за едно стабилно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство и то да управлява България поне четири години...

публикувано на 09.06.24 в 11:56

Костадинов: Гласувах за демокрацията и свободата на избор

"Очаквам победа за България, очаквам победа за демокрацията, аз гласувах за демокрацията и свободата на избор, които през последните години постоянно и систематично биват отнемани на българския народ", заяви след като упражни правото си на глас в секция 313 в ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов...

публикувано на 09.06.24 в 11:50
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Гласувах да не предадем надеждата, че България може да е нормална държава

Гласувах, за да не предадем надеждата, че България може да бъде нормална европейска държава, където благата са поделени по справедлив начин, където всички имаме равен старт, заяви пред журналисти Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България", след като упражни правото си на глас в столичното 133 СУ "Александър Пушкин", предаде..

публикувано на 09.06.24 в 11:48