Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът на грациите от естетическата гимнастика: С появата на Русия се прояви съдийството

Кристина Ташева
Снимка: БТА

Старши треньорът на националните отбори на България по естетическа гимнастика Кристина Ташева определи като "голям успех" представянето на България на Световното първенство в Алмати (Казахстан) и коментира завръщането на Русия в състезанията.
Двата женски отбора спечелиха съответно сребърен и бронзов медал, а страната ни завърши с общо пет отличия от шампионата.
Участието на Русия и намесата на политиката на практика лиши България от втора поредна титла.
"Като треньор избягвам да коментирам политиката в спорта, но смятам, че това състезание се отличи точно с това. Появата на Русия за мен беше абсолютна проява на сила като политика в съдийството, но не като сила на килима, като игра и то не с малка разлика, а с доста видима разлика в нивото на гимнастичките. Искрено съжалявам, че децата трябва да са потърпевши на това, но сме щастливи, че сме със сребърен медал, защото в нашия спорт се класират по два отбора от страна. Ние преборихме втория отбор на Русия, което също е доста голям успех от това, което виждаме като съдийство", заяви Ташева при завръщането на тима.
"Не сме свикнали толкова да печелим медали . Миналата година станахме световни шампионки, но го чакахме 20 години, така че смятам, че и среброто за нас е много голям успех. За първи път вторият отбор, който представя страната ни, взе трето място, което също е огромен успех. При девойките също сме с медал, така че . . . не изпълнихме максимума, защото всички специалисти са на мнение, че нашите момичета трябва да са световни шампионки, но медалите и позицията са само статистика, а в думите на хората е истината", добави тя.
Малко след края на състезанието Ташева използва социалните мрежи, за да напише, че с момичетата са направили това, което те са изиграли в композицията си - роби на системата.
"Рядко пиша в социалните мрежи. Мисля, че го направих от гледна точка на това да защитя момичетата си. Знам, че всички, които трябва да го прочетат, са го прочели. Да, те пресъздадоха идеята в съчетанието, което е изключително важно в нашия спорт - роби на системата във всяка една форма, който както иска може да си го тълкува и наистина, за съжаление, се оказаха и те роби на тази система. Но те не са единствените, знаете, че в гимнастическите спортове това е често срещано. Смятам, че както миналата година получиха заслуженото, така ще дойде време, в което ще го получат отново, защото те никога не са се отказвали пред трудности и се надявам и занапред да бъде така", допълни треньорката.
Тя не е на мнение, че България е трябвало да бойкотира Световното първенство заради участието на Русия.
"Не мисля, че трябва да съжаляваме, защото аз лично много чаках тази среща. Миналата година си сверихме силите с Финландия, които са най-силни и след като сега видях Русия, смея да твърдя, че са по-силни от Русия. Ние ги преборихме миналата година и аз продължавам да съм щастлива, че сме се справили с най-силните в този спорт", заяви Ташева.
Вицепрезидентът на Международната федерация по естетическа групова гимнастика Елена Дукова е доволна от факта, че състезателките не изпитват разочарование от сребърните отличие.
"Точно този отбор, който завоюва второ място и световната титла миналата година, чака много време, за да постигне някакъв успех. Това, че тази година този отбор е със сребро за тях самите това е равностойно на златен медал, както и за всички останали. Това, което наистина мен ме зарадва, защото аз си мислех, че децата ще са малки разочаровани, а те казаха, че дори не са си мечтали, че могат да имат втори медал от Световно. За тях наистина е много и аз много се радвам, че самите те осъзнават, че труда им е оценен. Това е хубавото от цялата работа", каза Дукова.
Тя не пожела да коментира съдийството на турнира и участието на Русия.
"Това е нещо, което и да го коментираш и да не го коментираш, няма никакво значение, за съжаление. Това, че нашият отбор получи във втория ден такава грандиозна оценка е много, много висок показател за това, че наистина хората видяха, че в първия ден не беше справедливо класирането и съдиите се опитаха да направят всичко възможно това да не е така. Не се получи за съжаление, наистина с 0.050 точки разлика . . . ", добави тя.
Догодина Русия няма да участва на шампиона на планетата, тъй като състезанието ще бъде в Естония.
"През следващата година Световното първенство ще бъде в Тарту (Естония) и Русия знаят, че няма да участват. Там ще се срещнем отново с Финландия. Въпросът е, че ние сме единствените, които се срещаме с всички, реално най-миролюбивите, най-миролюбивата нация, която няма проблем с никой", заяви Елена Дукова.
Според нея, бойкот на състезанието не би бил честен заради труда на гимнастичките.

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32
Фернандо Каранга

Каранга и Текпетей с общо 10 мача наказание от Дисциплинарната комисия на БФС

Дисциплинарна комисия към Българския футболен съюз наложи солидни санкции за футболистите на ЦСКА-София Луис Фернандо Да Силва Монте-Каранга и Бърнард Текпетей от Лудогорец след срещата между двата тима от 32-ия кръг на Първа професионална лига. Каранга бе санкциониран със спиране на състезателни права за общо шест мача, а Текпетей - за четири...

публикувано на 14.05.24 в 20:06

Волейболистките на България загубиха от Нидерландия в Лигата на нациите

Представителният тим на България по волейбол за жени отстъпи пред Нидерландия с 0:3 (14:25, 20:25, 22:25) в турския курорт Анталия в първа среща от първата седмица във волейболната Лига на нациите (VNL) за 2024 година.  Следващият двубой на българските националки ще бъде на 16 май срещу Япония от 17:00 часа. В Анталия следват мачове срещу Италия на 17..

публикувано на 14.05.24 в 18:46
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Трябва да се помни, че трофеят се решава в един мач

Старши треньорът на Лудогорец (Разград) Георги Дерменджиев демонстрира спокойствие и увереност на днешната пресконференция преди финала за Купата на България срещу Ботев (Пловдив). От думите му стана ясно, че е наясно със състава, всички елементи от играта са тренирани, а също така и неговите футболисти имат достатъчно опит в такива мачове. Единствено..

публикувано на 14.05.24 в 17:02
Адриан Андреев

Адриан Андреев приключи участието си на турнира в Оейраш

Адриан Андреев отпадна в първия кръг на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" Оейраш (Португалия) с награден фонд 74825 евро. Преминалият през квалификациите българин загуби от поставения под номер 6 в основната схема Роман Андрес Буручага (Аржентина) с 6:7(6), 3:6 след малко повече от два часа игра. 

публикувано на 14.05.24 в 15:35
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна на осминафиналите на тенис турнира в Рим

Григор Димитров загуби от американеца Тейлър Фриц с 2:6, 7:6 (11), 1:6 на осминафиналите на тенис турнира от сериите Мастърс 1000 в Рим с награден фонд почти 7,9 милиона евро. Мачът продължи 2 часа и 43 минути. Българинът подобри постижението си от миналата година, когато отпадна в третия кръг в Рим от Новак Джокович.  Димитров спечели 88 440 евро от..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

ЦСКА София внесе 21 373 500 лева за реконструкцията на стадион „Българска армия“

От ЦСКА съобщиха, че днес бяха внесени 21 373 500 лева в „Спортни имоти Българска армия“ (СИБА) - съвместното дружество между държавата и „армейците“. “С това изпълнихме законовия си ангажимент да инвестираме общо 28 498 000 лв. в дружеството. Средствата ще бъдат използвани за реконструкция и модернизация както на стадион „Българска армия“, така и..

публикувано на 14.05.24 в 15:04