Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хенри Кисинджър е починал на 100-годишна възраст

| обновено на 30.11.23 в 08:40
Хенри Кисинджър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст. 

Роденият през 1923 година в Германия Хенри Кисинджър е един от най-влиятелните държавници и дипломати. Той е бил държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд от 1969 г. до 1977 г. и има огромно влияние върху глобалните дела, което му спечелва както противници, така и Нобеловата награда за мир за преговорите, довели до прекратяване на войната във Виетнам. 

Хенри Кисинджър остана активен в политиката през десетилетията след управлението. 

Дори навършвайки 100-годишна възраст той пътува до Китай, където се срещна с президента Си Дзинпин. 

До кончината му ръководи и активно участва в бизнеса на своята международна консултантска фирма. След обявяването на смъртта на Хенри Кисинджър настоящи и бивши политици - предимно републиканци - бяха сред първите, които изказаха мнение за неговия дълъг професионален път. Америка загуби един от най-надеждните и отличаващи се гласове в областта на външните работи", каза бившият президент Джордж Буш - младши. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хенри Кисинджър, вляво, с Ван И , Пекин, 19 юли 2023 г.

Си към Кисинджър: Китайският народ никога не забравя старите си приятели

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, че "старите приятели" като него никога няма да бъдат забравени, с което придаде по-непринуден тон на срещата им в китайската столица Пекин, предаде Ройтерс...

публикувано на 20.07.23 в 13:34
Хенри Кисинджър

Си Цзинпин разговаря с Хенри Кисинджър в Пекин

Президентът на Китай Си Цзинпин се срещна с американския дипломат ветеран Хенри Кисинджър в Пекин, съобщиха държавните медии. Двамата са разговаряли в държавната къща за гости. Не бяха разкрити повече подробности за разговорите. През последните..

публикувано на 20.07.23 в 09:22
Хенри Кисинджър

Втората Студена война може да се окаже по-опасна от първата, казва Кисинджър

Втората Студена война може да се окаже по-опасна от първата, предупреждава бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за в. "Мундо", публикувано снощи и цитирано от БТА. Втората Студена война може да започне между САЩ и Китай, прогнозира..

публикувано на 26.03.23 в 11:35
Хенри Кисинджър, архив, януари, 2020 г.

Реакции след статията на Кисинджър за търсене на мир за Украйна на масата на преговорите

Доайенът на американската дипломация Хенри Кисинджър публикува в британското списание "Спектейтър" статия със заглавие "Как да избегнем нова световна война“, в която представя визията си за мирно уреждане на конфликта между Украйна и Русия и подчертава,..

публикувано на 18.12.22 в 18:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

92 пожара са потушени в страната за денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма пострадали хора. Получени са общо 133 сигнала за произшествия, два са били фалшиви,..

публикувано на 27.07.24 в 10:16
Констанце Щелценмюлер

Констанце Щелценмюлер: Камала Харис е най-неудобният противник за Тръмп

Само преди седмица президентските избори в Съединените щати изглеждаха решени в полза на републиканската двойка Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. След това дойде малко или много очакваното оттегляне на кандидата на демократите Джо Байдън от..

публикувано на 27.07.24 в 10:15

Частично са овладени активните пожари в Гърция

Частично са овладени активните пожари, които бушуваха на територията на Гърция тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Под риск и днес остава част от Северна Гърция, Пелопонес и няколко от островите в Егейско море. На тези места духа силен вятър и..

публикувано на 27.07.24 в 10:03
Джо Байдън

Предизборните борби в САЩ и посещението на Нетаняху там белязаха седмицата

Седмицата започна с изненадващото за някои и очаквано за мнозина оттегляне на американския президент Джо Байдън от кандидат- президентската надпревара за нов мандат в Белия Дом.  Това е първият път от десетилетия насам, когато..

публикувано на 27.07.24 в 09:59
Мануел Сарацин

Мануел Сарацин: България може да покаже, че е силен привърженик и адвокат на Западните Балкани

"Напредък има. Ето - Босна и Херцеговина ще преговаря за влизане в ЕС. Важен импулс дойде и от Европейската комисия, която изготви, а Европейският парламент одобри нов План за растеж на Западните Балкани, чрез който на региона се предоставят..

публикувано на 27.07.24 в 09:50

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия..

публикувано на 27.07.24 в 09:37

Френският вътрешен министър похвали силите за сигурност след откриването на Олимпийските игри

Френският министър на вътрешните работи похвали силите за сигурност, след като по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи не бяха отчетени сериозни проблеми, предаде Асошиейтед прес.  Властите бяха организирали мащабна..

публикувано на 27.07.24 в 09:29