Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите се получават по банков път до месец след подаване на документите. На каса - след Нова година

Еднократната компенсация за битовите абонати на "Топлофикация" в Габрово

Подкрепящата мярка беше осигурена от държавата, след като местната ТЕЦ спря работа

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Битовите абонати на "Топлофикация" в Габрово подават заявления за еднократна компенсация. Подкрепящата мярка беше осигурена от държавата, след като ТЕЦ-ът приключи дейността си и лицензът му беше отнет. Първоначално заявената сума от 1,5 милиона лева обаче впоследствие беше намалена наполовина и възраженията от страна на Общината не постигнаха очакваната корекция.

730 хиляди лева е сумата за компенсация, предоставена от държавата, за 4120 битови потребители на ТЕЦ-а, чийто комин спря да пуши. Помощта ще се отпуска по списък, предоставен от Министерството на енергетиката, в който за клиентите на "Топлофикация" е предвидена еднократно фиксирана сума, определена на база осредненото количество ползвана от тях топлинна енергия през последните три сезона. Очаква се с нея потребителите да успеят да покрият увеличението на разходите през този зимен сезон, в който ще им се наложи да се топлят на ток, вместо на парно. 

Абонатите в средно големите апартаменти, отоплявани до предишния сезон на парно, ще получат около 200 лева, свидетелстват заявители на помощта. Мнозина са недоволни от размера на полагащите им се компенсации.

"Никаква, 70 лева, пак излъгаха. С какво ще си помогна? За Нова година."

"Аз, като съм цял живот на парно – 190 лева, да се напием за Нова година."

За бъде получена еднократната финансова помощ, към заявлението по образец до кмета на общината е необходимо да се приложи удостоверение за разкрита сметка от обслужващата банка и една бележка за платена топлоенергия към ТЕЦ-а. Работното време на Дирекция "Местни данъци и такси", където се приемат заявленията, е всеки делничен ден от 8:30 до 16:30 часа, като няма краен срок за внасяне на исканията.

В чакалнята Милена Христова помага на правоимащите за попълването на документите:

"Предимно пенсионери идват. Много са абонатите. Не вярвам, че могат да минат до края на годината."

Хората получават от 50 до 800 лева, посочва още Христова от практиката до момента. Ако са само щрангове, сумата е съвсем малка.

"Има хора, които не си пазят бележките и се връщат в касите на ТЕЦ-а. Повечето са плащали чрез Easy Pay и оттам им вадят разпечатки. Най-голяма трудност срещат хората, които нямат банкова сметка. Предимно пенсионери, които си вземат пенсията от пощенски клон. При тях ще стане забавяне, след Нова година ще си получат парите от касите на Общината."

По банков път парите идват до месец след подаването на документите.

Някои от дошлите предпочитат да вземат образците и да ги попълнят вкъщи и задават въпроса защо тази информация, която се изисква, не е предоставена служебно, за да бъдат облекчени абонатите.

От местната администрация апелират към хората да не се струпват в първите дни, защото няма краен срок за заявяване на компенсацията и се очаква приемът на документи да продължи и след края на тази година.

Важно уточнение е, че условие за получаване на компенсацията е абонатите да не са се възползвали от помощ за отопление за този сезон чрез социално подпомагане.

В предоставения от Министерството на енергетиката списък има липсващи абонати и те трябва да подадат заявление за извършване на проверка. За тези случаи е предвиден финансов резерв, успокояват от администрацията.

След като "Топлофикация"спря работа, без топло останаха освен битовите абонати и осем обществени сгради, които бяха изключени от държавния механизъм за компенсации. Алтернатива бе намерена за осигуряване на топлото в детска градина "Слънце", чиято база е присъединена към газоснабдителната мрежа. Домът на хумора и сатирата кандидатства по проект за енергоспестяващи мерки. За спортната зала "Орловец", където натоварването е голямо, се търсят възможности за временно решение и се очаква държавата да се ангажира с проблема.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От деца за деца: В Монтана продават мартеници благотворително

Благотворителен базар за мартеници откриха в монтанското 4-о училище "Иван Вазов". Събраните средства ще бъдат дарени на неонатологичното отделение на болницата в града. Всяка година възпитаниците училището изработват мартеници и ги предлагат с благотворителна цел. Мотото сега е "Заедно в грижата за новия живот" , сподели директорката Цветанка..

публикувано на 29.02.24 в 06:57

Френският Сенат обсъжда проектозакон за вписването на правото на аборт в конституцията

Френският Сенат обсъжда проектозакон за вписването на правото на аборт във френската конституция. Текстът беше приет с мнозинство от Националното събрание, но среща повече съпротива сред консервативните сенатори. "Франция ни гледа и трябва да бъдем на висотата на очакванията", заяви френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети пред..

публикувано на 28.02.24 в 22:58
Джо Байдън

Джо Байдън на годишен медицински преглед

81-годишният американски президент Джо Байдън е на годишен медицински преглед, а резултатите от него ще бъдат внимателно анализирани във връзка с кандидатурата му за преизбиране.В изявление на Белия дом се казва, че резюмето от  прегледа ще бъде публикувано . Доналд Тръмп беше на 70, когато встъпи в длъжност през 2017 г., а след това..

публикувано на 28.02.24 в 22:43

Работи се и по версията "отвличане" на 17-годишната Ивана от Дупница

Досъдебно производство е образувано по случая с издирваната 17-годишна Ивана от Дупница. То е противозаконно лишаване от свобода на непълнолетно лице, т.е. - отвличане, казаха за БНР от Обвинението в Кюстендил. Досъдебното проиводство е от 23 февруари, ден след изчезването на Ивана - миналия четвертък. По делото активно се разпитват..

публикувано на 28.02.24 в 21:39

Благоевградска област е на предпоследно място в страната по средна брутна заплата

1322 лева е била средната брутна заплата в област Благоевград за миналата година.  Това поставя областта на предпоследното място в страната.  Възнагражденията в обществения сектор са два пъти повече от тези в частния сектор. Какво още показват данните на регионалното статистическо бюро за пазара на труда и доходите на хората. За трета..

публикувано на 28.02.24 в 20:35
Христо Гаджев

Христо Гаджев очаква Тодор Тагарев да запази поста си след ротацията

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ очаква Тодор Тагарев да запази поста си на министър и след ротацията. Въпреки че Гаджев не е останал доволен от днешното изслушване на Тагарев заради помощта за Украйна, ГЕРБ може и да не предложи кандидат за министър на отбраната. "Моето лично мнение е министърът да си остане същият, за да може..

публикувано на 28.02.24 в 20:21

Кипър създава нова правителствена структура за справяне с миграционния натиск

Правителството в Кипър засилва действията си за справяне с миграционния натиск върху страната с обединяването на всички държавни служби за миграцията и международната закрила в нова правителствена структура и с две нови национални стратегии в тази област. Това съобщи днес вътрешният министър Константинос Йоану в направения отчет за 2023 г. С..

публикувано на 28.02.24 в 19:52