Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортният министър очаква до януари да бъдат избрани изпълнителите по обществените поръчки за покупка на влакове

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия - 30 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Транспортният министър Георги Гвоздейков очаква до края на годината да бъдат избрани изпълнители по всички обществени поръчки за покупка на влакове.

Пред депутатите в парламентарната комисия по транспорт министърът заяви, че няма никакви притеснения във връзка с тези процедури и няма риск страната ни да загуби европейски средства.

Част от обществените поръчки вече са приключили. Към момента документацията се проверява и се прави оценка на подадените оферти.

Поръчката за двуетажните влакове беше обжалвана, припомни Георги Гвоздейков, но Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането за спиране на процедурата:

"Към момента чакаме да бъде възобновена тази процедура, като съответно срокът ѝ може би ще бъде удължен до 15 декември за подаване на оферти. И чакаме решение на КЗК по последната процедура - за доставката 35-те едноетажни мотрисни влака".

Министърът каза още пред депутатите в парламентарната Комисия по транспорт, че всички процедури вървят в срок и се очаква да приключат до края на годината.

Гвоздейков увери, че няма да бъдат загубени средства по Плана за възстановяване и устойчивост:

"Нямаме никакви притеснения. Да се надяваме, че до края на годината по всички процедури ще бъдат разгледани офертите, ще бъдат оценени и ще бъдат избрани изпълнителни. И съответно ще изчакаме след това процедурно срок за обжалване, който дава законът, така че притеснение нямаме.

Мисля, че сме абсолютно в график и няма притеснения да бъдат изгубени средства по Плана за възстановяване и устойчивост по тези процедури", каза транспортният министър.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-висока ставка за топъл обяд, предоставян от 232 общини и райони

От първи юли започва изплащането на по-високата ставка за топъл обяд, предоставян от 232 общини и райони, които изпълняват проекти по Програма "Храни и основно материално подпомагане".  Стойността на една порция се увеличава на 3,64 лв. при 3,20 лв. до момента.  "Топъл обяд" достига до 70 хиляди души в затруднена ситуация, броят на потребителите по..

публикувано на 13.06.24 в 15:45
Проф. Галин Цоков

Повечето нарушения и пропуски в администрирането на учебната дейност в ЮЗУ са отстранени

Повечето нарушения и пропуски в администрирането на учебната дейност в Югозападния университет са отстранени, заяви в Благоевград министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това е констатирала втората проверка на комисията от министерството, която беше разпоредена от прокуратурата в Благоевград.  Преди седмица е приключила втората..

публикувано на 13.06.24 в 15:44

ЕС одобри 9 млн. евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова

Страните членки на ЕС одобриха помощ от 9 милиона евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова. Мярката е в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира и е в контекста на руската агресия срещу Украйна и хибридните действия на Москва срещу бившата съветска република. С парите ще бъдат финансирани прехващачи с малък обсег..

публикувано на 13.06.24 в 15:35
Д-р Валентин Димитров

Д-р Валентин Димитров печели конкурса за директор на "Пирогов"

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров печели конкурса за ръководния пост в спешната болница и ще я управлява за срок от още 3 години.  Това става ясно от информация за приключилата процедура, публикувана на сайта на здравното министерство.  Димитров беше единственият кандидат, допуснат до третия, финален етап на конкурса - интервю. Д-р..

публикувано на 13.06.24 в 15:31
Софийска опера

Софийската опера и балет открива Вагнеровия фестивал

Софийската опера и балет открива тазгодишния Вагнеров фестивал довечера с премиерния спектакъл "Лоенгрин". Режисьор е директорът на трупата – маестро акад. Пламен Карталов. В постановката ще участва и мъжкият хор на Българското национално радио. Това е осмото заглавие на Вагнер, което се поставя на сцената на Софийската опера и балет през..

публикувано на 13.06.24 в 15:23

Какви са местата на памет в съвременния голям град? А на забравата?

"Днес повече от всякога кризите се превръщат в новото нормално, което нарушава градската среда, преобръщайки наличното и третирайки го не като среда на развитие, а като средство за печалба. Зад споровете за различните видове наследство често се крият по-дълбоки политически несъгласия за настоящето, а и за бъдещото развитие на съвместния ни..

публикувано на 13.06.24 в 15:16

Над 200 противоградни ракети са изстреляни по облака, унищожил реколта в Сливенско

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Буря с градушка нанесе щети в Сливенско Част от реколтата..

публикувано на 13.06.24 в 15:15