Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МВнР посрещнаха студенти от цялата страна, които искат да се развиват в областта на външната политика

Снимка: Виктория Петрова, БНР

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че България има нужда от своето ново поколение дипломати в новата ера на дигитализация, на климатични промени и възникващи конфликти. Тя посрещна студенти в специално обявен за тях ден на отворените врати в Министерството на външните работи.

През септември Министерството на външните работи организира Ден на отворените врати за всички граждани с интерес към дипломацията на България.

Днес българските дипломати посрещнаха студенти от цялата страна, които искат да се развиват в областта на външната политика на страната:

"Скъпи млади хора, имаме нужда от вашите идеи, енергия, критично мислене, визия за настоящето и бъдещето", каза външният министър Мария Габриел в обръщението си към студентите, като подчерта, че инвестицията в младите хора е инвестиция в настоящето:

"Защото, ако ние днес нямаме ясно съзнание за нашата идентичност, история, трудно бихме могли да имаме адекватен поглед върху настоящето България да бъде движеща сила за оформяне на бъдещето не само на страната, но и на Европа и света".

Жаклин Ангелова учи "Национална сигурност" във Военноморското училище във Варна. Йс пътува от морската столица заради Деня на отворените врати:

"Тук сме, за да научим нови неща за бъдещето на професия, която може да практикуваме. Мечтаната ми професия е точно експерт по национална сигурност, било то в Министерство на външните работи или някое друго". 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59