Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел е домакин на конференция за предизвикателствата пред външната ни политика

Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще бъде домакин на конференция, посветена на предизвикателствата и възможностите пред българската външна политика.

Задълбочаването на европейската интеграция на България, присъединяването на страната ни към Шенген до края на годината, приемането на еврото, както и членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, са част от външнополитическите приоритети на страната ни.

Приемането на национална стратегия за външната политика на България е важно, заради динамично променящата се международна и регионална обстановка в условията на конфликти и засилващи се заплахи от хибридни атаки и дезинформация.

Инициативата за провеждането на днешната конференция е на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

На фона на ясните външнополитически приоритети като активното членство на България в ЕС и НАТО, участието на страната ни в стратегически и регионални партньорства, работата с българските общности в чужбина, както и ролята на културната дипломация, Мария Габриел смята, че е необходима дискусия, която да очертае параметрите на външнополитическите приоритети.

Идеята на вицепремиера е бъдат проведени серия от дебати по темата.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински деца от окупирана от Русия територия са върнати в части на страната, контролирани от Киев

12 украински деца, които са се намирали на окупирана от Русия територия, са били върнати в частите   на страната, контролирани от Киев. Украинският губернатор на южната Херсонска област Олександър Прокуди съобщи в "Телеграм", че става въпрос за 3 момчета и 9 момичета на възраст между 2 и 17 години. Киев обвинява Москва, че е отвлякла..

публикувано на 14.06.24 в 20:42

От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонг на плажа

Голяма разлика има в цените на сянката на гръцките плажове. От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонги на плажа. Туристите избират според възможностите си. На много места в северната част - Халкиди, Кавала и дори на остров Тасос, може срещу едно кафе от 5 евро да ползвате през целия ден чадър и шезлонг. Много..

публикувано на 14.06.24 в 20:29

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните. Обилните валежи продължили близо 15 минути и всичко побеляло. Първоначално градушката била ситна, но после ледените късове станали с големината на орех. Унищожени са посевите от фасул, картофи, домати. Няма информация за нанесени щети по инфраструктурата и по покривите..

публикувано на 14.06.24 в 20:22

ЦИК обяви с решение депутатите, избрани за следващото НС

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващото Народно събрание. Преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два район. Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, председателите на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров избраха съответно Кърджали и Силистра. Кирил Петков и Асен..

публикувано на 14.06.24 в 20:16
Папа Франциск говори за изкуствения интелект на среща на Г-7

Папа Франциск пред Г-7 : Изкуственият интелект е очарователен и страховит

Папа Франциск се изказа пред разширеното заседание на срещата на върха на Г-7, която се провежда под председателството на Италия в Борго Егнация в област Пулия. Той е първият Глава на Римокатолическата църква, който участва на такова събитие. Темата му за изкуствения интелект започна с думите: "Изкуственият интелект е очарователен и..

публикувано на 14.06.24 в 19:58
Риши Сунак, британски премиер

Риши Сунак: Единствената анкета, която има значение, са самите британски избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак реагира на шокиращата новина, че "Реформирай Обединеното кралство" вече изпреварва неговата Консервативна партия с думите, че единствената анкета, която има значение са самите общи избори на 4 юли. Последното проучване на общественото мнение във Великобритания на YouGov за вестник "Таймс" отреди 19% одобрение..

публикувано на 14.06.24 в 19:52
Снимката е илюстративна

При руски въздушен удар днес е загинал един човек в украинската област Суми

При руски въздушен удар днес е загинал един човек, а най-малко четирима са били ранени в северната област Суми, съобщиха от военната администрация в Украйна, цитирани от Ройтерс. Ударът е бил нанесен в град Шостка, на около 45 км от границата с Русия, съобщиха от военната администрация в Украйна в Telegram. Повече подробности не се съобщават...

публикувано на 14.06.24 в 19:47