Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация във Виена срещу ветото за членство на България и Румъния в Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Виена  ще се проведе демонстрация срещу австрийското вето върху членството на  България и Румъния в Шенген. Това съобщи българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който ще се включи в протеста заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS. Демонстрацията ще бъде пред сградата на вътрешното министерство във Виена.

Кючюк обясни, че демонстрацията цели да покаже общо желание за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери. "Не става въпрос само за Шенгенското пространство, а за признаване, уважение и спазване на принципите на равенство и солидарност в Европейския съюз и това е колективен глас, изискващ справедливост“, коментира Кючюк.

"ДПС използва целия си политически арсенал - и вътрешнополитически, и външнополитически, за да убеди и партньори, и съюзници, но и тези, които казват "не", за присъединяването на България и Румъния в Шенген. В името на тази държавна цел сме мобилизирали всичко", каза Кючюк в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Според него това е натиск чрез публично говорене, което няма да създаде напрежение. 
Илхан Кючюк

"Не смятам, че една такава изява създава напрежение, точно обратното - възприемам я като допълнение на усилията на българската държава за реализирането на тази национална цел". 

По думите му българската и румънската позиции трябва да бъдат еднопосочни, директни и ясни. Според него разделението между двете държави не е в интерес на никой. 

Евродепутатът смята, че може да стигнем до ситуация, в която да избираме между частично приемане в Шенген или последващо отлагане. Ако се случи първото, трябва да внимаваме за две неща - да не ни поставят допълнителни условия, както и да има ясен краен срок, който да каже кога България ще влезе пълноправно в Шенгенското пространство, предупреди той.

Ако искаме да постигнем целите, страната ни има нужда от лидерство, категоричен е Илхан Кючюк. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работиха: Георги Николов, Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на район “Слатина” Георги Илиев и заместник-кметът на столицата Надежда Бачева.

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в София

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в столичния район "Слатина". Заместник-кметът по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева обясни, че капацитетът на центъра е 30 места: "Специфичното на този център е, че за първи път в него има и заместваща грижа, тоест хората ще могат да оставят..

публикувано на 02.06.24 в 08:16

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 02.06.24 в 07:57
Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК е на посещение в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с гражданите ще бъде на Античния театър в Пловдив от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и..

публикувано на 02.06.24 в 07:52

Започва информационна кампания за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното..

публикувано на 02.06.24 в 07:35

НС изслушва Главчев за българската позиция в ООН по резолюцията за Сребреница

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, от 15 ч. На него е предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. Изслушването на служебния министър-председател Димитър Главчев е във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител..

публикувано на 02.06.24 в 07:33

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150 годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит Григорий...

публикувано на 02.06.24 в 07:10

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение към Ботев и загиналите за свободата на България

Днес с различни прояви в цялата страна ще отбележим Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще приканят всички да отдадат почит към паметта и делото на Христо Ботев и на героите в национално освободителните борби. В родния град на поета-революционер – Калофер,..

публикувано на 02.06.24 в 06:44