Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Станчев: Страхувам се, че може да се повтори историята с края на Кримската война

| Интервю
проф. Михаил Станчев
Снимка: БТА

Когато Русия загуби Кримската война (1856 г.), я лишават от право на флот, но Севастопол го оставят като руска крепост. Страхувам се, че може да се повтори историята!

Това каза пред БНР проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

"Очаквам намаление на финансовата и военна помощ за Украйна. Политическият елит във Вашингтон ако се смени, на Украйна ще ѝ бъде много сложно. Явно западните страни водят тайни преговори с Москва и Киев за намиране на някакъв разумен компромис", подчерта той.

По думите му основните критики, "които се пускат срещу президента Володимир Зеленски и неговия отбор", са от хората на предходния украински президент - Петро Порошенко:

"Порошенко никога няма да прости на Зеленски, че той му отне президентския пост. Той е много отмъстителен. ... Ген. Залужни и Зеленски могат да имат различен поглед и това е нормално. Винаги върховният главнокомандващ ще обвинява главнокомандващия за неуспехите на фронта. Политическите очаквания  за контраофанзивата бяха много по-големи от реалните възможности на украинската армия. Това го каза ген. Валерий Залужни, че те не могат да достигнат дори паритет, а им е необходимо тройно превъзходство, за да се направи мащабна контраофанзива. И оръжия, и човешки ресурс няма достатъчно, за мащабна контраофанзива". 

Проф. Станчев изтъкна, че авторитетът на Зеленски е спаднал с около 30%, а авторитетът на ген. Залужни се е вдигнал:

"Ако той прояви политически амбиции, засега казва, че няма, но винаги могат да го накарат да каже "да". Ако каже "да", той печели!".  

Интервюто на Людмила Железова с проф. Михаил Станчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и  като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийска епархия. Това сподели в интервю пред БНР доц. Д-р Иво Янев, зам.-декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.  И призна, че също бил изненадан..

публикувано на 01.07.24 в 13:29

"Булгаргаз" предлага окончателна цена за природния газ от 58,10 лв./MWh за юли

"Булгаргаз" предлага окончателна цена на природния газ за месец юли от 58,10 лв. за мегаватчас (без акциз и ДДС), по която държавната компания ще продава синьото гориво природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тази цена е с 2,43% по-ниска цена от юнската и е с..

публикувано на 01.07.24 в 13:28

ЕС няма да бърза да поднови преговорите за Брекзит с Обединеното кралство

ЕС няма да бърза да поднови преговорите за Брекзит с Обединеното кралство, дори ако лейбъристите дойдат на власт следващия четвъртък, заявиха високопоставени източници в Брюксел, цитирани от "Гардиън". Източниците посочват, че ще приветстват смяната на правителството, но "дълбоките белези, оставени от консерваторите по време на преговорите..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Поклонници поеха от Велико Търново към Рилския манастир по пътя на мощите на св. Йоан Рилски

20 поклонници тръгнаха от катедралния храм на Велико Търново към Рилския манастир, за да изминат пътя на мощите на св. Йоан Рилски, както това е било направено от рилските монаси пред 555 години.   Поклонническият поход по пътя на мощите на Св. Йоан рилски трябва да стане общонационално движение, за да почетем закрилника на българския народ,..

публикувано на 01.07.24 в 13:03

Разполагат три зарядни станции за електромобили на ключови места в Габрово

Три нови зарядни станции за електромобили ще са на разположение на ключови места в Габрово от това лято. Договорът между Общината и фирмата, която ги монтира, е за срок от 10 години. Новите публични зарядните станции за електромобили в Габрово са три и са с мощност 50 kW. Местата, на които се разполагат, са в близост до спортната зала в..

публикувано на 01.07.24 в 13:02
Димитър Главчев

Служебният премиер внася в НС позицията на правителството за форума на НАТО

Още този следобед служебният премиер Димитър Главчев ще внесе в "Секретно деловодство" на Народното събрание позицията за предстоящия висш форум на НАТО, така че всеки един от народните представители може да се запознае с нея. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. Няма поводи за спекулации, нищо различно няма от..

публикувано на 01.07.24 в 12:48

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци, включително директора на главната болница в анклава, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни служби, предаде БТА. Мохамед Абу Селмиа беше задържан през ноември, когато израелските сили извършиха операция срещу болница "Шифа". В коментар, излъчен от палестинските медии..

публикувано на 01.07.24 в 12:27