Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината

Министерството на културата внася законовите промени, свързани с финансирането на БНР и БНТ

СЕМ ще направи свои предложения по текстовете

Снимка: Ани Петрова

Намерението на Министерството на културата е промените в Закона за радиото и телевизията, които засягат начина на финансиране на Българското национално радио и Българската национална телевизия, да бъдат внесени в Народното събрание до края на годината – това стана ясно на днешното заседание на Съвета за електронни медии.

Тези промени бяха изготвени още през 2020 година от работна група към министерството. Те предвиждат финансирането да не е на досегашния принцип "час програма", а да е съобразено с обществената мисия на двете медии. 

Дейността на работната група към Министерството на културата се възобновява, като тя ще направи преглед на изготвените преди три години промени в Закона за радиото и телевизията, както и на нуждата от актуализирането им.

Главният секретар на Съвета за електронни медии Емилия Станева, която е член на тази работна група, припомни, че имаше бурни дискусии по механизма за остойностяване на обществената мисия, възложена на БНР и БНТ, разписан в проекта, който в крайна сметка: 

"Предвиди това да става по една сложна процедура - СЕМ да извършва оценка и на база нетни разходи да остойностява обществената мисия, да предлага размера на трансфера, включително да бъде администратор на държавна помощ". 

Председателят на СЕМ Соня Момчилова каза, че медийният регулатор ще направи своите предложения по текстовете.

Тя даде подкрепа за преодоляването на финансирането на обществените медии на принципа "час програма", но изрази резерви за готовия проект за промени, затова, че: 

"Един "отлежал", преседял 3 години в деловодството закон, отново се буди за живот. Предвид това, че той ще влезе в сила най-рано след 2 години, аз мисля, че актуалността му ще е сравнима с това да работим по текстове на папирус или клинопис, предвид динамиката, с която се развиват събитията в медийната среда".

Соня Момчилова обърна внимание и на това, че липсват текстове, които да отразяват предстоящия Акт за свободата на медиите, както и Акта за цифровите услуги.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите лични карти са с по-сериозна лична защита

Новите лични документи, чието издаване започна днес, имат много по-сериозна защита. Това увери служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който получи първата лична карта от ново поколение. Той уточни, че до края на годината цените на личните документи остават като сегашните, но от следващата година ще бъдат променени: "Новите лични..

публикувано на 17.06.24 в 14:58
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е част от ПГ на..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е  изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ" , категоричен е..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна..

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Проф. Димитър Недялков

Проф. Димитър Недялков: В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир

В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир. Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот и преподавател по военно дело. Той подчерта, че  това е начална стъпка, а процесът на преговорите ще бъде доста продължителен и труден : "Хубавото на тази конференция е, че в крайна сметка в глобален мащаб и много..

публикувано на 17.06.24 в 14:07
Дмитрий Песков

Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение

От Кремъл окачествиха изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно ядрения арсенал на алианса като пореден опит от страна на Запада за трупане на напрежение. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент Владимир Путин, коментира на брифинг думите на..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:50