Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Янев от Федерация " Спорт за хора със зрителни увреждания" за спорта и реализацията в живота

Иван Янев: Хората със зрителни увреждания, особено децата трябва да знаят, че това не е краят на живота!

Иван Янев
Снимка: Пламена Бачийска

"Аз спортувам от ученик. Спортът би следвало да бъде много важен за всички възрасти, сподели в "Нощен Хоризонт" Иван Янев, спортист, преподавател по спорт, публицист и писател. Янев е незрящ, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания".

На 3 ти декември отбелязахме Международния ден на хората с увреждания.

"Има специални спортове за хора със зрителни увреждания, една от тях е стрелба с лък за незрящи. Този спорт в България е въведен през 2009 година. През 2010 г. започнахме тренировките, а през 2023 г. на Световните игри в Бирмингам за първи път излязохме и на Международна сцена. 

След няколко дни пътуваме с националния треньор Иван Иванов на стрелците от Федерацията по стрелба с лък на Open турнир - Световна квалификация в Берлин, да направим едно добро състезание, да натрупаме още опит, което да бъде една отправна точка за следващата година, където се надяваме да участваме както на Европейското, така и на Световното първенство, а и да постигнем по-добри резултати. 

В Бирмингам като за първи път стигнахме до четвърт финал, което е не лошо постижение, разказа още Иван Янев. 

Иван Янев е председател на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“. Бил е председател и на спортен клуб „Витоша“ за хора със затруднено виждане. Освен това е историк, публицист и писател. Завършил е през 2000 год. „История“ в СУ „Климент Охридски“. По-късно разработва и защитава докторска дисертация във Факултета по история. След това завършва в СУ магистърска степен по програма „Педагогика на зрително затруднените“. В УНСС завършва магистърска програма по публична администрация с профил „Държавна администрация“, а в НБУ магистърска програма по творческо писане.

В момента е старши експерт в Министерството на образованието и науката и хоноруван преподавател в Националната спортна академия „Васил Левски“.

"Най-важното за хората и децата със зрителни увреждания е да не изпадат в депресия и родителите да знаят, че това не е краят на живота. 

Иван Янев

Именно ние във Федерацията успяваме и искаме да ги привлечем към нас със спорта и да им покажем, че има и други хора като спорт, че е не нужно спортът да е на професионално ниво, но той е достъпен за тях, че може да е забавен, и че има институции, които също ще ги подкрепят, това са центрове за рехабилитация, там има компютърни специалисти, които ще ги научат да работят с програми, има психолози, има инструктор по ориентиране и мобилност.

Много е важно да се популяризират тези институции и те да разберат, че ние съществуваме, да ги поканим при нас, защото те са много затворени, депресирани, но веднъж ако успеем да ги привлечем, особено със спорта, ние ги връщаме към живота", категоричен е Иван Янев, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания.

Едни от публицистичните му творби са свързани с историята на спортен клуб на хора със зрителни увреждания „Витоша“, освен това е написал „Епитафия за преданост“, „България на големите първенства по голбал“, „Достъпността не е прищявка“, „По първи петли. Исторически, политически и други раз(ни) мисли“. 

Има и две монографии, свързани с историята .Творбите му в проза са „Приключението“ 2009г. ; „112“ – повест, 2012 г.; „Феникс“ 2018г. ; „Симаргал“, 2020г. ; „Втората дупка на шинела“, 2022г. ; „Писецът“, 2023г. За своята дейност като общественик, историк и писател е получил грамота от Съюза на учените в България и поздравителни адреси от проф. Николай Денков като министър на образованието и науката и Президентът на Република България Румен Радев.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59