Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Филипов: До изборите в РСМ няма да има решение за конституционните промени

| Интервю
Снимка: Иван Русланов, БНР

До края на живота на това правителство няма да има решение в РСМ за конституционните промени. Това мнение изрази пред БНР журналистът Коста Филипов. Зад идеята за европейска интеграция на страната стои именно условието за гласуване на конституционните промени и вписването на българите в основния закон.

"Предварителните срокове, които бяха дадени, до края на годината - изключено. До парламентарните избори няма да има решение". 

В предаването "Събота 150" той коментира предстоящите редовни парламентарни избори в Северна Македония, които ще се проведат през май следващата година. Филипов заяви, че никога не е виждал по-ожесточено противопоставяне между управляващи и опзиция. Според него предизборната кампания тече през последната година - година и половина:

"За опозицията кампанията започна преди 2 години, когато се проведоха местните избори и когато ВМРО-ДПМНЕ като опозиция спечели преобладаващото мнозинство от кметските места в страната и имаше значително преимущество в общинските съвети. Това създаде впечатлението у лидера Мицковски, че страната се намира на предизборна вълна и че вятърът духа в платната на неговата политическа партия. Той обвързваше всяко важно политическо решение за страната, в което неговите депутати в парламента трябваше да участват, с условието за предсрочни парламентарни избори. Християн Мицковски лягаше и ставаше с идеята за избори. Вече виждам едно успокоение на този терен на Мицковски". 

От друга страна, отбеляза Коста Филипов, залогът за спечелването на изборите за управляващите е много голям, за да продължат досегашната линия. Според него те го правят с едно малко излишно самочувствие. Те се готвят за победа, макар че тя не е никак сигурна, изказа мнението си журналистът. 

По думите му има известен отлив на електорална подкрепа към Социалдемократическия съюз на РСМ. От друга страна все още продължава трупането на мускули от страна на опозицията ВМРО-ДПМНЕ, добави той, като цитира анкети на различни институции в страната, които дават известно предимство на ВМРО-ДПМНЕ. Вече се очертават някои евентуални опасности пред пътя на ВМРО-ДПМН към властта, смята Коста Филипов.

За него интересното е, че все пак политическите сили се споразумяха изборите да бъдат проведени от т.нар. техническо правителство. Сегашният председател на парламента ще бъде служебен премиер, подчерта той. 

Стево Пендаровски ще се кандидатира на изборите за президент на 24 април, категорично заяви Филипов след лична кореспонденция с него. По думите му Пендаровски води своята предизборна кампания за втория президентски мандат още от първия ден, откакто е станал държавен глава на страната. Още от първия ден той внимателно, но системно си водеше кампанията така, че като дойде моментът за следващите избори - той отново да ги спечели, коментира журналистът. Той отбеляза още, че ВМРО-ДПМНЕ още не е обявило своя кандидат. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58