Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хавиер Милей положи клетва като президент на Аржентина и заяви, че предстои фискален шок

Хавиер Милей
Снимка: АП/БТА

Хавиер Милей положи клетва като президент на Аржентина. Той спечели президентския мандат след балотаж на 19 ноември.
Милей произнесе първата си реч като държавен глава пред сградата на парламента в Буенос Айрес пред хиляди хора, събрали се на огромния площад. В нея той каза, че предстои фискален шок, за да се избегне хиперинфлацията, тъй като Аржентина няма пари:

"Днес слагаме край на дългата и тъжна история на упадък и разруха и поемаме по пътя към възстановяването на страната ни. Няма връщане назад. Днес погребваме десетилетия на неуспехи, вътрешни борби и безсмислени спорове. Унищожителни борби, след които останаха само развалини."

За церемонията по встъпване в длъжност на Хавиер Милей в Аржентина пристигна и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 
Би Би Си отбелязва, че той ще търси подкрепа от страните от Глобалния юг във войната срещу Русия. Привърженик на либертарианските възгледи, Хавиер Милей по време на предизборната си кампания многократно изрази подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия и осъждаше политиката на руския лидер Владимир Путин.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският вътрешен министър похвали силите за сигурност след откриването на Олимпийските игри

Френският министър на вътрешните работи похвали силите за сигурност, след като по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи не бяха отчетени сериозни проблеми, предаде Асошиейтед прес.  Властите бяха организирали мащабна операция за сигурност в Париж, за да осигурят безопасността на събитието.  Улиците на столицата..

публикувано на 27.07.24 в 09:29
Бившият американски президент Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Тръмп ще проведе нов митинг в градчето, където беше прострелян

Кандидатът за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе нов митинг в градчето, където преди две седмици беше прострелян на предизборна проява, предаде "Ройтерс". Междувременно от социологическо проучване на "Уолстрийт Джърнъл" стана ясно, че Тръмп има преднина от два процентни пункта пред вицепрезидента на САЩ от..

публикувано на 27.07.24 в 09:02

218 випускници на НВУ ще получат първите си офицерски пагони

Първите си офицерски пагони и дипломите за завършване ще получат на тържествена церемони тази вечер в центъра на Велико Търново 218-е випускници на Националния военен университет „Васил Левски“. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще връчи пагоните и наградите на отличниците и ще поздрави новите офицери. Министър Запрянов лично ще..

публикувано на 27.07.24 в 08:36

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина

Между 15 и 20 процента увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът в екскурзиите за чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери през тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Над 100 стълкновения на фронта в Украйна за денонощие

Въздушна тревога отново беше обявена тази нощ в няколко области в Източна Украйна, съобщиха местни медии. Украинският президент Володимир Зеленски разказа за тежката обстановка на фронта в източната част на страната.  По данни на армията за последното денонощие на фронта е имало над 100 стълкновения, повече от една трета - отново в района на..

публикувано на 27.07.24 в 08:09

Сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН в София

61-вата пленарна сесия на Междуправителственият панел по изменение на климата на ООН започва днес в София. Тя ще се проведе в периода от 27 юли до 2 август. На нея се очаква 500 делегати от 195 страни да обсъдят проектите на два доклада – за изменението на климата в градовете, и краткотрайните причинители на изменението на климата. Откриването ще..

публикувано на 27.07.24 в 07:49

Почина и младата жена, пострадала при взривовете край гара Елин Пелин

Почина и младата жена, която пострада много сериозно при взривовете край гара Елин Пелин в четвъртък, съобщиха от Пирогов.  20-годишната жена беше транспортирана в университетската болница в изключително тежко състояние.  Въпреки всички усилия, които са положили екипите, тази нощ тя е починала.  Ръководството на болницата поднася..

публикувано на 27.07.24 в 07:43