Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антъни Блинкън: Задължително е цивилните в Газа да бъдат защитени

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да направи повече, за да защити цивилните във войната с "Хамас". Призивът му, докато израелски танкове напредват към Хан Юнис, главният град в южната част на Ивицата Газа. Пред Си Ен Ен Блинкън заяви, че съществува намерение за закрила на цивилните жители, но резултатите невинаги са видими.

"Те си имат работа с терористична организация, която участва в най-злите брутални действия на 7 октомври, както и ясно показа, че би ги повторила, ако има възможност. Израел трябва да може да се справи с това, за да се защити и да предотврати събитията от 7 октомври отново да се случат. Но докато го прави, е задължително цивилните да бъдат защитени. В случая от критична важност е военните операции да бъдат организирани около защитата на цивилните и да се фокусират върху това", подчерта американският държавен секретар. 

Блинкън отново отхвърли идеята за примирие. Според него, докато "Хамас" функционира, спиране на военните действия само ще допринесе за това проблемите да продължат. 

Изказванията на американския държавен секретар идват, след като в петък Съединените щати наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която настояваше за незабавно хуманитарно примирие. Тогава гласуваха 15-е страни членки на Съвета, а предложението дойде от Обединените арабски емирства и настояваше за незабавно спиране на бойните действия. 13 от членовете, включително постоянните държави членки Русия, Китай и Франция, гласуваха в подкрепа на документа, докато Великобритания се въздържа, а САЩ наложиха вето. 

Очаква се във вторник Общото събрание на организацията да гласува по проект за резолюция, която отново призовава за спиране на военните действия по хуманитарни причини, съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на дипломатически източници. В това гласуване се очаква да участват всички 193 държави членки на организацията. 

В съобщение, публикувано в социалната мрежа "Екс", генералният секретар на световната организация Антонио Гутериш написа, че "за съжаление" Съветът не е успял да приеме документа, но обаче обеща да не се отказва от опитите да предотврати хуманитарна катастрофа в Газа, която описа в неделя като "ад на земята". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.

Израелската армия навлиза все по на юг в ивицата Газа

Израелската армия навлиза все по на юг в ивицата Газа. Военните наредиха евакуацията на жителите на още един квартал на град Хан Юнис. Продължава израелската офанзива в Газа Израелски танкове стигнаха до центъра на Хан Юнис1 след като интензивни..

публикувано на 10.12.23 в 15:18
Израелски войници на границата с Газа, 12 ноември 2023 г.

Продължава израелската офанзива в Газа

Продължава офанзивата на израелската армия в южните части на Ивицата Газа, докато ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването твърди, че са загинали повече от 17 700 палестинци. Редица държави, сред които и Северна Корея, критикуваха..

публикувано на 10.12.23 в 08:22

ООН: 9 от всеки 10 души в Ивицата Газа не се хранят всеки ден

Девет от всеки десет души в Ивицата Газа не се хранят всеки ден, обявиха от Световната продоволствена програма на ООН, цитирани от Ройтерс. В интервю за агенцията заместник-директорът на програмата Карл Скау разказа за тежките хуманитарни..

публикувано на 09.12.23 в 19:39
Хан Юнис

Израелската армия е обградила от две страни ключовият град в Ивицата Газа - Хан Юнис

Израелската армия е обградила от две страни ключовият град в Ивицата Газа - Хан Юнис. Танкове са разположени от източната и северната страна на града, предаде Би Би Си. Бойните машини се придвижват бавно към една от главните улици, водещи към..

публикувано на 09.12.23 в 18:38
Ивицата Газа, както се вижда от южен Израел, 12 ноември 2023 г.

Боевете в Ивицата Газа ескалираха през изминалата нощ

Офанзивата на израелската армия срещу Хамас в Газа продължава с пълна сила, въпреки нарастващия натиск да се направи повече за намаляване на цивилните жертви. На юг израелските сили извършиха още атаки срещу Хан Юнис, като боевете се водят от къща на..

обновено на 09.12.23 в 11:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница“ на АМ "Струма“. С изграждането на..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

Извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май поиска групата на ГЕРБ - СДС. На него да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип. Поводът за това е промяната на движението в центъра на София и вчерашното решение на..

публикувано на 17.05.24 в 11:24
Петко Йорданов

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки,..

публикувано на 17.05.24 в 11:13

Парламентът заседава извънредно във вторник

Във вторник - 21 май, от 13.00 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в Народното събрание, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър..

публикувано на 17.05.24 в 11:06

Доброволци ще чистят река Драговищица утре

" Почистването тази година ще е на река Драговищица . Поставили сме си амбициозната цел да обхванем участък от около 20 км по реката ". Това заяви пред БНР председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков за тазгодишната им акция, която ще се..

публикувано на 17.05.24 в 11:01

Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО

Лекарите във варненската болница "Св.Анна" са успели да стабилизират 58-годишната жена, която пострада тежко при вчерашната катастрофа край Аксаково. Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза д-р Валентин Власаков,..

публикувано на 17.05.24 в 11:01