Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съвет взе решение да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

Снимка: consilium.europa.eu

Европейският съвет взе решение да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, съобщи неговият председател Шарл Мишел. Европейските лидери дадоха и статут на кандидат-член на Грузия. ЕС ще започне преговори с Босна и Херцеговина, когато необходимото ниво на съответствие с критериите за членство бъде постигнато.

Според дипломатически източници решението е било взето след като унгарският премиер, който упорито се противопоставяше на започването на преговори с Украйна, е излязъл от стаята и това е дало възможност 26-те ръководители на страните-членки да вземат решението единодушно, както се изисква по договорите на ЕС. 

Във Фейсбук Орбан написа, че Унгария не иска да бъде част от това, по думите му, "лошо решение". 

"Политико", от своя страна, го нарича "възпаления лузър". 

Не закъсняха и другите реакции. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определя решението като "стратегическо" и допълва, че този ден ще остане гравиран в историята на ЕС. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък го нарича "много силен политически сигнал". "Това е исторически момент и показва надеждността и силата на ЕС", каза още той. 

"Украйна и Молдова принадлежат на европейското семейство", подчерта от своя страна германският канцлер Олаф Шолц. 

"Не само Украйна, но и Молдова празнува обръщането на нова страница с даването на зелена светлина за преговори" - думи на президента на страната Мая Санду.

"Победа за Украйна. Това е победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва. Историята се пише от тези, които не се уморяват да се борят за свобода" - с тези думи коментира решението президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Евросъюзът ще започне преговори с Босна и Херцеговина, когато необходимото ниво на съответствие с критериите за членство бъде постигнато. Страните-членки отправиха покана към Комисията да докладва до март, за да може да бъде взето решение в тази насока.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

На празника на армията в 12 часа пред Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. Младежите от отрядите ще бъдат посрещнати след това от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на..

публикувано на 06.05.24 в 09:06

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

В Република Северна Македония днес завършва предизборната кампания за парламентарните избори и втория кръг на президентския вот на 8 май. И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент,..

публикувано на 06.05.24 в 08:52

Курбан за здраве в Луковит за Гергьовден

На Гергьовден отбелязва своя празник град Луковит . От 9.00 ч. в църквата "Свети Георги Победоносец" ще бъде отслужена света литургия, а след това на централния площад "Трети март" ще започне музикална програма.  По традиция на жителите и гостите на града ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

публикувано на 06.05.24 в 08:44
Гложенски манастир

Гложенският манастир отбелязва своя празник

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва  своя празник, а на посетителите ще бъде раздаден курбан за здраве. В празничния ден в църквата на манастира ще бъде отслужена света литургия, поясни йеромонах Нектарий: "Голям благодат е да имаш храмов празник, който е свързан с този светец и ще се осланяме на неговата любов и..

публикувано на 06.05.24 в 08:36

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника..

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53