Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години след атаката: Прожектират филм за Кербала

На прожекцията ще присъства и министърът на отбраната Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

С прожекция на филм за Кербала ще бъде отбелязана 20-ата годишнина от атаката в иракския град. При атентата с камиона –бомба загиват петима български военни, участвали в една от първите задгранични мисии на съвременната армия.

Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров са жертвите на изпратения в рамките на коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, загинали при атаката на камиона –бомба.

Инцидентът е известен като "Кървавата Коледа", защото става на 27 декември. И тази година на тази дата, в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм.

По традиция панихиди се отслужват и по родните места на загиналите. На прожекцията на филма в София ще присъстват близки на загиналите, министъра на отбраната Тодор Тагарев, висши офицери. В рамките на операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, от август 2003 г. до декември 2008 г, са загинали 13 военни. 


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Хеликоптерът на иранските висши служители се разби вчера на връщане от съвместна церемония на границата с Азербайджан. Загинали са и..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58

Празник на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал в миньорския град. На площада в Мадан бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали. Празникът на маданския кристал за втора поредна година събира множество гости и жители на града, които с..

публикувано на 20.05.24 в 13:51
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно и без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса . Желанието на Съвета на ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики.  Така коментира протеста на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23