Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция легализира нелегалните мигранти, за да работят в земеделския сектор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството в Гърция внесе промени в закон, които ще легализират нелегалните мигранти. Съгласно изменението в закона от Министреството по миграцията, чужденците, които са в страната 3 години, получават разрешение за пребиваване и работа. Тази поправка легализира и престоя на техните семейства.

Министър Димитрис Кайридес поясни пред парламента, че целта на правителството е да се позволи на мигрантите да работят легално, да се осигуряват, за да се помогне на гръцкото земеделие, което страда от липса на работна ръка. 

При напускане на работа мигрантите губят и правото си да пребивават легално. 

Част от опозиционните партии, като СИРИЗА, подкрепят легализирането на мигрантите, а лидерите на националистическите партии обвиняват правителството, че превръща Гърция в прицел за мигрантите, които търсят легално пребиваване в Европа. 

До края на годината промените в закона за мигрантите ще се гласуват като се очаква законът да бъде приет след като го подкрепят консерваторите и най-голямата опозиционна партия СИРИЗА.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15

"Таймс": Българите експлоатираха компютъра, който казва "да"

В голяма статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова. Ако отчета на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да..

публикувано на 03.06.24 в 11:05
Рупърт Мърдок с Елена Жукова

На 93-годишна възраст Рупърт Мърдок се ожени за пети път

Голям интерес в Съединените щати предизвика петата сватба на медийния магнат Рупърт Мърдок. На 93 години Мърдок се ожени за 67-годишната Елена Жукова. Рускинята Елена Жукова е молекулярен  биолог и бивша тъща на руския олигарх Роман Абрамович. Дъщеря ѝ Даря беше омъжена за милиардера до 2017 година.  Жукова и Мърдок започват да се..

публикувано на 03.06.24 в 10:59
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32

60 кг контрабандни черни трюфели са открити при проверка на кола на "Капитан Андреево"

60 килограма контрабандни черни трюфели са открити при проверка на лек автомобил на ГКПП "Капитан   Андреево", съобщават от Агенция "Митници". Автомобилът е пътувал от Турция за България. Шофьорът е заявил, че не пренася стоки, които да декларира. След щателна проверка в багажа на пътника са открити полиетиленови торби, съдържащи..

публикувано на 03.06.24 в 10:25
Опашка за пенсии

НОИ: От 7-и юни започва изплащането на пенсиите за настоящия месец

От петък, 7-и юни, започва изплащането на пенсиите за настоящия месец чрез пощенските станции. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г., посочват от Националния осигурителен институт (НОИ). Утре, 4-и юни, ще бъдат изплатени паричните..

публикувано на 03.06.24 в 10:10