Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич изрази очакване, че партията му ще спечели изборите в Сърбия

Президентът Александър Вучич гласува на парламентарните и местните избори в секция в Белград - 17 декември 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази очакване за убедителна победа на неговата Сръбска прогресивна партия на днешните предсрочни параламентарни избори, предаде кореспонденът на БТА в Белград. 

Вотът е смятан за тест и за отношението към самия държавен глава. 

Изборите бяха свикани заради общественото напрежение след извършените през пролетта две масови стрелби с много жертви. Под името "Сърбия срещу насилието" на днешния вот се явява обединената проевропейска опозиция, която, според социологическите проучвания ще остане втора по резултат след партията на президента Вучич.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22
Част от карнавалните макети, чиито глави художниците крият до деня на карнавала

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50

Фондът за социално осигуряване на Кипър - жизнеспособен поне до 2080 г.

Фондът за социално осигуряване на Кипър е устойчив и финансово жизнеспособен поне до 2080 г., показват резултатите от извършеното от Международната организация по труда /МОТ/ актюерско проучване. За дългосрочната му стабилност допринасят със заплатите и вноските си и многото българи, които работят на острова. Приходите във фонда от осигурителни..

публикувано на 18.05.24 в 19:46
12-годишния тогава Александър, който изчезна в района на Перник, трогна цяла България

Сашко от Перник отново се изгуби, откриха го за по-малко от час

Сашко от Перник, който през 2022 г. се изгуби за 9 дни в гората, беше издирван отново от полиция и жандармерия. За щастие, момчето бе намерено за по-малко от час. Това съобщи БиТиВи. Сигнал е получен в 17:45 часа от бащата на Сашко, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир детето се е загубило. В 18:40 часа Сашко е..

публикувано на 18.05.24 в 19:42

Певец, печелил "Санремо", е новият носител на наградата Amnesty International Italia

Носител на наградата Amnesty International Italia за 2024 г. е певецът Диодато, който спечели „Санремо“ през 2020-а година. Диодато е носител на наградата на Amnesty International Италия заради песента си La mia terra (Моята земя). Композирана е за филма Palazzina LAF на режисьора Микеле Риондино.  По тази линия, Диодато е и носител на..

публикувано на 18.05.24 в 19:36