Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации: МЗ да спази ангажимента си за хартиените рецепти!

| Интервю
Пенка Георгиева
Снимка: Ани Петрова

"Не сме против електронните рецепти. Напротив - те са изключително удобни за пациентите. Въпросът е да остане като вариант за определени ситуации и хартиената рецепта. Хартиената рецепта дава възможност да си вземеш лекарството, когато има някакъв проблем и лекарят не може да издаде електронна рецепта". 

Това коментира пред БНР Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб". 

Те изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването - да си спази ангажимента и да върне хартиените рецепти. Наредбата за това все още не е публикувана в Държавен вестник, въпреки че от министерството обещаха това да се случи в средата на декември. 
"Не мога да повярвам, че Министерството на здравеопазването ще си позволи да не спазва поетите срокове, да ни притеснява. Много съм възмутена. Свидетел съм какво се случва в аптеките. Обаждат ми се и лекари, които се тревожат. Те са от две посоки - от спешни лекари и лични лекари", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички". И продължи: 

"Педиатър ми се обажда със сълзи на очи и ми казва "Ще умре някое дете и тогава ще започнем да взимаме мерки и да правим някакви промени". Дете с 39 градуса температура - майката го носи на ръце и се налага 4 пъти да ходи до аптеката, защото не могат да уточнят кодовете и да се изпише лекарството, което лекарят иска. В аптеката го има, но с друг код. Наистина е недопустимо".

През 2022 г. има над 1 млн. посещения на адрес за неотложни пациенти, които се нуждаят веднага от взимане на антибиотик, подчерта Пенка Георгиева, като отбеляза, че и спешните медици към момента не могат да изписват хартиени рецепти.

Необходим е по-голям контрол от Изпълнителната агенция по лекарствата, каза още тя във връзка с недостига на някои лекарства в аптечната мрежа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството е изпълнило задачите си по подготовката на вота прозрачно и в срок

В последния ден от официалната предизборна кампания служебното правителство обяви, че е изпълнило задачите си по подготовката на вота прозрачно и в срок.  Няма забавяне в нито един от сроковете. Взети са допълнителни мерки за максимална прозрачност по удостоверяване на машините за гласуване. Устройствата за видеонаблюдение вече са по места...

публикувано на 07.06.24 в 15:50
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Непрофесионални действия са причина за инцидента с младежа в Плевен

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че некомпетентни и непрофесионални действия на служителите на МВР са причина за инцидента, при който 19-годишен младеж беше прострелян в Плевен: "Според мен и според екипа от хора, с които аз работя, тук става въпрос за изцяло некомпетентна, неадекватна и непрофесионална реакция от страна на..

публикувано на 07.06.24 в 15:44
Володимир Зеленски и Джо Байдън

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 225 млн. долара

Американският президент Джо Байдън обяви нова помощ за Украйна на стойност 225 милиона долара по време на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж и подчерта, че подкрепата за Киев ще продължи, съобщиха АФП и Ройтерс. Новият пакет военна помощ за Украйна съдържа боеприпаси за високомобилната артилерийска ракетна система..

публикувано на 07.06.24 в 15:43

НСС пое разследването на инцидента с бързият влак от Варна за Мездра в Плевенско

Националната следствена служба пое разследването на снощния случай, при който бързият влак от Варна за Мездра прегази слружител на БДЖ и рани друг между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско.  В бързия влак е имало само един пътник и той не е пострадал. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност.  Служебният..

публикувано на 07.06.24 в 15:27

От избори на избори политическата апатия сред жителите на община Павликени става все по-голяма

Община Павликени има представители в почти всички великотърновски листи за 50-ото Народно събрание и кандидати за евродепутати в листите на водещите политически формации. Изборите в Павликени и селата са заложник на два основни проблема – безводието в близо половината населени места в общината и заводът за производство на каменна вата в..

публикувано на 07.06.24 в 14:21
Проф. Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството!

Не очаквам изненади на тези избори - нито за състава на българския парламент, нито на европейския . Такава прогноза направи пред БНР проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.-председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване". " ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството. Ако влезе някоя от..

публикувано на 07.06.24 в 14:12
Илияна Йотова

Йотова: Резултатите от изборите не са предопределени

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова гражданите да гласуват в неделя и подчерта, че резултатите от изборите не са предопределени. "Нека да си припомним конституционния текст, че цялата власт произтича от народа. Искам да го припомня това и на тези, които ни принуждават по всякакъв начин да забравим този конституционен текст, както и да се..

публикувано на 07.06.24 в 14:01