Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Караиванска за изкуството да изографисваш икони

3
Елеонора Караиванска пред иконата в храм „Преображение Господне"
Снимка: Личен архив

"Пътят ми към иконата тръгна от позицията на художник. С течение на времето иконописта ме въведе и в Християнството и ме подтикна да осмисля отговорността да се занимавам с Църковно изкуство, каза в "Нощен Хоризонт" Елеонора Караиванска.

Първата икона нарисувах още докато се обучавах в Академията - Света Богородица "Пътеводителка" (Одигитрия). По онова време технологията на иконата много ме привличаше. Оказа се много сложен, дълъг и прецизен процес, което осъзнах доста по-късно.

Всеки иконописец трябва да има освен художествената подготовка и богословски познания. Разбира се основното е да имаш художествени умения и култура, които стоят в основата на създаване на иконата.

Преди да започна да рисувам даден светец първоначално се запознавм с житието му, като търся иконографии и образци от миналото и настоящето, за да вникна в образа му и да си създадам по- добра представа и усещане за него. По този начин опитвам да пресъздам впечатление за неговата святост.

Елеонора Караиванска

След като се направи рисунката на иконата се преминава към полагането на позлатата. Този благороден метал символично изразява свръхестествената нетварна енергия, а ореола изразява именно тази Божествена енергия, която носи светеца.

Иконостаса в храма включва обикновено два или три хоризонтални реда от икони. Първият, наречен Царски ред съдържа най-важните четири икони. Тяхното присъствие е задължително, за да може да се освети храма и в него да се извършват Богослужения.

Той съдържа иконите на Света Богородица – разположена в вляво от царските двери , вдясно от тях е иконата на Господ Исус Христос, до Него в дясно е свети Йоан Кръстител, а в ляво от Света Богородица е иконата, с изображение на светец или сцена, която дава името на храма.

Върху този първи Царски ред има втори, т. н. Апостолски ред, който съдържа образите на 12 - те Апостоли. В зависимост от сложността на иконостаса може да има и трети ред от празнични икони, които съдържат сцени на 12- те Господски празници, разказа за БНР Караиванска.

Храм „Преображение Господне” , олтарна абсида

Елеонора Караиванска е учила в ССХУ по изящни изкуства „Илия Петров“. По- късно се обучава в НХА „Николай Павлович“, където завършва магистърска степен в специалност „Стенопис“. Член е на СБХ – секция „Монументални изкуства“. 

От няколко години води курс по иконопис към Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След завършването на образованието си усилено работи в областта на Християнското изкуство – иконопис и храмова стенопис. 

Изписани от нея икони могат да се видят в храмове в София и страната. Много от тях се намират в частни колекции у нас и в чужбина.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15