Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха Петър Мицин за най-добър плувец

Петър Мицин
Снимка: БТА

Българската федерация плувни спортове определи най-добрите състезатели и треньори за 2023 г. в трите направления - плуване, артистично плуване и скокове във вода.

Световният и европейски шампион за юноши Петър Мицин беше определен за плувец Номер 1 на България за отминаващата година.

Мицин спечели световната титла на 400 м свободен стил  и стана сребърен медалист на 800 м свободен стил на първенството за състезатели до 19 години в Нетаня, Израел.

В същата възрастова група той триумфира в три дисциплини на Европейското първенство в Белград, Сърбия, поставяйки и световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил.

Петър Мицин спечели и европейската титла в дисциплината на шампионата за мъже до 23 години в Дъблин, Република Ирландия. 

След него останаха Диана Петкова, Габриела Георгиева, Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов, Йордан Янчев, Тонислав Събев, Калоян Левтеров, Калоян Братанов и Даниел Нанков.

Николай Вакареев беше определен за най-добър наставник в плуването за 2023 г.

Управителният съвет на БФПС посочи Ива Ереминова за най-добър състезател по скокове във вода, а Далия Пенкова и Саша Митева бяха избрани за най-добри в артистичното плуване.

При треньорите Георги Чобанов /скокове във вода/ и Галина Георгиева /артистично плуване/ бяха посочени за най-добри през 2023 г.

Състезателите и наставниците ще бъдат наградени по време на церемония в началото на следващата година.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море надигра Локомотив (Пловдив) на "Тича"

Черно море победи Локомотив (Пловдив) с 1:0 в мач от 31-ия кръг на елитното ни футболно първенство, първа шестица. Единственият гол в мача вкара Васил Панайотов през първата част. С успеха си варненският тим остава на третото място с актив 65 точки, с точка по-малко от втория ЦСКА София. Локомотив остава четвърти с 55 точки, с една повече от петия..

публикувано на 28.04.24 в 22:20

Рами Киуан стана европейски шампион в Белград

Рами Киуан спечели титлата в категория 75 килограма на европейското първенство по бокс в Белград, Сърбия. Българският боксьор се наложи над руснака Джамбулат Бижамов в оспорван двубой, като и двамата завършиха окървавени. "Рами показа страхотен характер и въпреки че изостана след първия рунд в съдийските карти, не се предаде. Напротив,..

публикувано на 28.04.24 в 21:37

Крумовград отложи празненствата в Разград

Отборите на Лудогорец и Крувоград направихме зрелищно равенство с 6 гола - 3:3. На полувремето "орлите" губеха с 0:2, но само в рамките на 30 минути след почивката с попадение на Рик Джонатан, Оливие Вердон от дузпа и Руан Крус стигнаха до пълния обрат. В продължение на четвърт част Лудогорец се виждаше като шампион за 13-и пореден път, тъй..

публикувано на 28.04.24 в 19:57

Гьозтепе на Станимир Стоилов влезе в елита на Турция

Воденият от старши треньора Станимир Стоилов отбор на Гьозтепе си осигури промоция в турския футболен елит след домакинска победа с 2:0 над Генчлербирлиги в двубой от 32-ия кръг на местната втора дивизия. Гьозтепе се нуждаеше само от един успех, за да изпълни целта си и го постигна след попадения на Фиратджам Юзюм в 77-ата минута за 1:0 и..

публикувано на 28.04.24 в 19:34

Йоана Илиева взе квота за Париж

Най-добрата българска състезателка по фехтовка Йоана Илиева спечели първо място на европейската олимпийска квалификация на сабя в Диферданж (Люксембург) и завоюва квота за турнира по фехтовка на Игрите в Париж 2024. Тя триумфира с изключително силна игра и доказа, че е една от водещите състезателки в света. В надпреварата участваха 13 от..

публикувано на 28.04.24 в 18:08
Красимир Балъков

Балъков дебютира с победа начело на Локомотив (София)

Отборът на Локомотив (София) победи Хебър с 2:0 като гост в Пазарджик в двубой от 31-ия кръг на елитното ни футболно първенство при дебюта на новия си старши треньор Красимир Балъков. След две поредни загуби Локомотив добави 3 точки към актива си и събра 33 на 12-ото място във временното класиране, на 2 точки зад 11-ия Берое. Успехът бе шести като..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Филип Кръстев с важен гол за Цволе

Българският национал Филип Кръстев вкара заключителния гол за победата на отбора си Цволе срещу Хераклес с 3:1 в мач от 31-вия кръг на нидерландската елитна Ередивизи. Бившият футболист на Славия и Левски започна като титуляр за тима си и вкара за 3:1 в третата минута на добавеното време на мача. Преди това Ленарт Ли вкара за Цволе,..

публикувано на 28.04.24 в 17:10