Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болоня изхвърли Интер от Купата на Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Болоня поднесе голямата изненада в турнира за Купата на Италия с елиминирането на досегашния носител на трофея Интер. Възпитаниците на наставника Тиаго Мота надвиха "нерадзурите" с 2:1 след 120 минути. Карлос Аугусто (92) беше точен за "нерадзурите" във втората минута на първото 15-минутно продължение, но Болоня нокаутира Интер с обрат в рамките на четири минути. Първо Беукема беше точен в 112-ата минута, а след това Ндойе (116) също се разписа. В редовното време двата тима не успяха да си отбележат гол. Лаутаро Мартиенс пък пропусна дузпа в 65-ата минута след отлична намеса на вратаря Равалия.

Домакините, които са носители на трофея в последните две години, са в отлична форма и записаха 7 победи и 3 равенства в последните 10 си срещи. Същото важи и за формата на Болоня. Тимът прави фурор под ръководството на наставника Тиаго Мота. Отборът е записал 6 победи, 3 равенства и 1 загуба в последните 10 срещи.

Наставникът на Интер Симоне Индзаги бе предприел доста промени в стартовия състав на тима си, имайки предвид сгъстената програма на отбора в последно време. В неделя грандът от Милано надви Лацио с 2:0 на Стадио Олимпико и това беше причината днес да видим в игра голяма част от резервите на отбора. 

В 8-ата минута Равалия трябваше да се намесва при опасен шут на Клаасен от далечна дистанция. Интер показа, че е опасен в предни позиции въпреки много ротации в състава. Аслани също обстрелва вратата на Болоня в 10-ата минута, но топката излезе в аут. Болоня отговори с опасна атака по левия фланг. В наказателното поле Фабиан бе заел добра позиция и беше много близо до гол-шедьовър, отклонявайки топката от въздуха с пета. За негово съжаление тя прелетя покрай гредата. 

В 23-ата минута Фратези беше оставен сам на втора греда при центриране от корнер. Халфът не успя да нанесе удар по топката и пропусна златна възможност да се разпише. В 31-вата минута Карлос Аугусто проби по левия фланг, влезе навътре и центрира по земя. Давиде Фратези бе набрал скорост и засече топката, насочвайки я към обратния ъгъл. Стражът на Болоня Равалия показа котешкия рефлекс и парира шута в корнер. 

До края на полувремето липсваха добрите голови ситуации пред двете врати и футболистите на Интер и Болоня се оттеглиха на почивка при нулево равенство. 

В 53-ата минута Марко Арнаутович се отчете с голям пропуск. Загубена топка от защитата на Болоня попадна в краката на Аслани. Той подаде към австрийския си колега, който пое с десния крак, нагласи си топката удобно на левия, но от около 10 метра до голлинията стреля в аут. 

В 63-ата минута Интер получи правото да изпълни дузпа след намесата на ВАР. При центриране на Кристиан Аслани от корнер Кораца игра с ръка. Главният съдия не видя тази ситуация, но впоследствие я прегледа и отсъди дузпа. В отсъствието на щатния изпълнител на дузпи Хакан Чалханоолу зад топката застана капитанът Лаутаро Мартинес, който не изпълни 11-метровия наказателен удар по най-добрия начин, а стражът Равалия усети ъгъла и отрази. 

В 66-ата минута Марко Арнаутович бе близо до гола. Негов силен шут в обратния ъгъл беше блокиран от защитник и Интер спечели само корнер. Подобен беше и опитът на Карлос Аугусто пет минути по-късно. Наставникът на Интер Симоне Индзаги усети, че мачът не върви в правилната посока и прибегна до три смени в 75-ата минута. В игра се появиха Николо Барела, Маркус Тюрам и Федерико Ди Марко, които замениха Клаасен, Марко Арнаутович и Алесандро Бастони. 

Гостите приеха твърдо играта в своята половина и чакаха своя момента на контраатака. В 86-ата минута Тюрам и Ди Марко разиграха добре, а пред последния се откри възможността да шутира. И този път Равалия бе на висота. Последната възможност в мача отново бе на сметката на домакините, но Стефано Сенси не намери очертанията на вратата. Така двубоят влезе в продължения, а любопитен факт е, че за трета поредна година Интер решава съдбата си след 120 минути в осминафиналите. 

Те пък започнаха по блестящ начин за Интер и още във втората минута Карлос Аугусто преодоля стената пред врата на Болоня. След центриране от корнер на Ди Марко, Карлос Аугусто беше изпуснат от отбраната на гостите и с глава матира Равалия. 

В 112-ата минута Болоня изравни резултата с една от малкото си възможности в мача. Центрирана топка от корнер беше подценена от Аудеро, който позволи тя да го прехвърли, а от голлинията Зиркзе върна с пета към Беукема, който я прати мрежата.

В 116-ата минута Болоня нанесе втори шамар по Интер. Зиркзе се справи с Ачерби и пусна пас зад гърба на защитата към Ндойе, който видимо бе по-свеж и бърз от бранителите на домакините. Излязъл сам срещу Аудеро, Ндойе копна топката и донесе успеха за Болоня, който гарантира място на тима напред в турнира за Купата на Италия.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Янаки Милев

Янаки Милев на финал в Анталия

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за финала на турнира по тенис на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 1 българин победи на полуфиналите Пиер Делаж (Франция)  с 6:1, 6:3 за 96 минути. Това е четвърта поредна победа за него в надпреварата без загубен сет. В спор за..

публикувано на 18.05.24 в 17:38
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов покри норматив за европейското първенство в Рим

Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов стана шампион на турнира по лека атлетика в Лимасол (Кипър). 29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24 метра, а след това преодоля и 2.26 – норматив за Европейското първенство в Рим (Италия). Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021 година, когато той скочи 2.28 в..

публикувано на 18.05.24 в 17:34
Световна купа по фехтовка

Французойка отстрани и двете българки в Пловдив

Двете представителки на България във втория ден на Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив – Йоана Илиева и Олга Храмова, бяха елиминирани от една и съща състезателка. Французойката Каролин Кероли се оказа непреодолимо препятствие и за двете български сабльорки, след като първо Кероли спечели във втория кръг срещу Храмова, а на..

публикувано на 18.05.24 в 17:30
Шави Ернандес

Шави: Имам подкрепата на ръководството

Старши треньорът на футболния Барселона Шави Ернандес отрече съобщенията в испански медии, че ръководството обмисля неговото уволнение, защото е казал, че лошите финанси на клуба ще му попречат да се конкурира с Реал (Мадрид). "Клубът ми предаде, че трябва да запазя спокойствие и да продължа да работя със същата мотивация и отдаденост...

публикувано на 18.05.24 в 17:26
Национален отбор

Бленджини определи групата за Лигата на нациите в Анталия

Селекционерът Джанлоренцо Бленджини определи групата на националния ни отбор за първия турнир от Лигата на нациите по волейбол за мъже. Отборът заминава за Анталия в неделя с полет за Истанбул в 9:25 часа. На турска земя България ще играе срещу Франция, Канада, САЩ и Нидерландия. Първият мач на тима е срещу французите на 21 май от 17:00..

публикувано на 18.05.24 в 17:22
ЦСКА София

От ЦСКА София: Глобата е платена, остава мониторинг за 3 години

Ръководството на футболния ЦСКА София съобщи, че глобата от 450 000 евро, която бе наложена от УЕФА вече е платена. Европейската централа санкционира "армейците" и ги предупреди с изваждане от турнирите заради просрочени задължения. Комисията за финансов контрол на клубовете на УЕФА обяви списък с 13 клуба, които не са изпълнили изискванията,..

публикувано на 18.05.24 в 17:16
Калина Бояджиева

Калина Бояджиева: Церемонията „Нощ на звездите“ е още една възможност да се отличат най- добрите спортисти

На 1 юни фондация „Енчо Керязов“ ще връчи годишните си награди. В 13-та церемония  "Нощ на звездите", която е посветена на талантливите деца на България в категориите „Изкуство“, „Образование“ и „Спорт“ ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория „Спорт“ това са  състезателката по брейк Пламена Георгиева, художествената гимнастичка Елвира..

публикувано на 18.05.24 в 13:12