Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2024 г. - преходна за новия механизъм за отчитане на такса смет в общините

Снимка: Здравка Маслянкова

С пилотен проект за град Дебелец община Велико Търново подготвя изчисленията и въвеждането на новия механизъм за определяне на такса битови отпадъци за гражданите и бизнеса от 2025 година, когато се очаква местната такса да стане по-справедлива и да бъде въведен принципът "Замърсителят плаща".

Такса смет за Велко Търново и 37-е населени места в общината за догодина остава непроменена, въпреки недостига от 3 милиона лева като разлика между приходите и разходите за чистота.  

Много от общините в България от години дофинансират разходите за чистота с пари от другите местни данъци или собствени приходи. "Сегашният механизъм за определяне на такса битови отпадъци като промил върху данъчната оценка на имота води до редица пороци, но и въвеждането от 2025 година на новия принцип "Замърсителят плаща" също ще доведе до недоволство", коментира на последното за годината заседание на Великотърновския общински съвет юристът и заместник-председател на местния парламент Росен Иванов от ГЕРБ: 

"Бизнесът генерира една трета, а плаща две трети, а при гражданите е обратното. И точно този натиск, който ще бъде упражнен за увеличението на таксата за гражданите, е причината никой през този период, със смяната на всички управления до момента, да не пристъпи до по-радикална мярка. От години се опитва държавата, съответно пилотни общини и други структури да въведат разделно събиране, така че накратко казано разходите за такса битови отпадъци с въвеждането на друга основа за изчисляването на таксата ще доведе за някои данъчнозадължени субекти до намаляване на таксата повече от два пъти, а за други субекти, естествено, ще бъде обратното, т.е. ще има увеличение повече от два пъти. Това са обективните неща и хората трябва да бъдат подготвени за това. В момента, в който сменим основата, някои от хората ще бъдат сериозно изненадани  с новия размер на таксата. Други хора ще бъдат много щастливи, тъй като не генерират отпадъци и няма какво да плащат“.  


Още от 2018 година община Велико Търново се подготвя с различни изчисления и методики за нови начини за определяне на такса смет, поясни екологът на общината Зорница Кънчева-Миладинова пред общинските съветници, които критикуваха, че парите за чистота са увеличават, но не и качеството на услугата, и отказаха да актуализират план сметката за чистотата за догодина. Действително принципът "Замърсителят плаща" е справедлив, но и гражданите трябва да бъдат подготвени, коментира Зорница Кънчева и поясни за пилотния проект, който започва в тази насока в град Дебелец:  

„Ние продължаваме с подготовката за гражданите с пилотен проект, който стартира през октомври месец и засяга град Дебелец. През пролетния и летния сезон ще започнат реалните дейности по измерване на количества отпадъци и изчисляване на предполагаемата такса, която ще заплащат физически и юридически лица в Дебелец на база жител или количество образувани отпадъци. В резултат на този пилотен проект ще можем да направим анализ кой метод би бил по-подходящ за нас и това ще бъде един вид подготовка за гражданите какво точно ще очакват като суми, които ще трябва да заплатят. Той е гъвкав и не позволява да плащаш толкова и край, нямаш възможност да избягаш от тази сума. Преминаването към разделно събиране на гражданите ще им дава възможност да намаляват таксата, която ще плащат“. 

Хората в Дебелец са склонни да събират разделно, за да си намалят такса смет

"Това не е толкова трудоемко. Лесно е, аз имам три торби и много лесно разделно събираме отпадъците". 

"Проблемът с отпадъците в Дебелец е от градините, но има и много немарливи хора, шишетата са в общите контейнери". 

"Важно е как ще се организира събирането и в какво ще се слага, защото сега е само в големите контейнери". 


И сега гражданите, които събират разделно отпадъците си – хартия, стъкло, метал и пластмаса, и ги предават на площадката в кв. "Чолаковци" и на площадката в село Ресен и които постигнат 150 килограма предаден безплатно отпадък, си намаляват такса смет с 30%.  

През август тази година, когато беше открита площадката в Ресен, местните хора коментираха: 

"На едно място ще може да се сортират нещата и после да се преработват. Тук идваш закарваш си го безплатно. Наблизо няма никъде такова регламентирано сметище за изхвърлян на отпадъци". 

"Строителните ми материали, които останаха при събарянето на част от сградата, вече близо две години ги държа на склад вкъщи в задния двор. Сега след откриване на тази площадка, ще мога да ги изхвърля, за да мога да си ползвам и задния двор, включително. Ще могат да ни приспадат и от данък смет, което е чудесно".  

Във Велико Търново и общинската данъчна служба се подготвя за новия начин на определяне на такса смет, увери общинските съветници директорът на ведомството Вежен Пенев: 

"За следващия период, за 2025 година, когато влезе новият начин на определяне на таксата битови отпадъци "Замърсителят плаща", ще представим поне  два начина на определяне на таксата с пълния анализ, с който вие да прецените кой начин на определяне ще изберете". 

Който цапа, той трябва да плаща, подчерта кметът на Враца Калин Каменов в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт". По думите му обаче това не винаги е възможно.

"За да се случи това нещо, трябва много дълга сериозна информационна кампания сред гражданите. В нашия град от години се опитваме да въведем модела на подземните контейнери, на по-чисти пространства, но това отнема изключително много време. От една година имаме компостираща инсталация и кафеви контейнери, в които събираме зеления отпадък. Изключително трудно е да научим гражданите, че в кафевите контейнери трябва да се слага зелена маса. Който и модел да се избере, най-важният процес в тази ситуация е информационната кампания, да научим гражданите, че трябва да събират разделно, че трябва да използват тези модели, за да плащат по-малко, че трябва да се работи върху модела за нови системи за оползотворяване на отпадъците, а не просто за депа. Трябва да се преосмислят много неща. Важен е ефектът".

Снимки: Здравка Маслянкова

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години.  Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези  със специални образователни..

публикувано на 17.05.24 в 15:25
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският президент, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково , при който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16

Оставка на Александър Мумджиев от Инспектората на ВСС

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е подал до Народното събрание заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с Инспектората, съобщиха от Висшия съдебен съвет.  Мумджиев беше задържан във Враца заради непристойно поведение в хотел в града, а Районната прокуратурата в града образува досъдебно производство...

публикувано на 17.05.24 в 14:05