Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителният коледен базар в Русенския университет събра 3000 лв.

Русенски университет
Снимка: БГНЕС

Благотворителният коледен базар, организиран от студентите в Русенския университет успя да събере 3 хиляди лева, с които ще бъде купен апарат за проверка на зрението.

Благотворителният базар във фоайето на Русенския университет бе организиран от студентите от Бизнес-факултета и под наслов "Дарение - зрение" е събрана сумата от 3000 лева.

Една част от тези пари ще бъде преведена на фондация "Александър Русев" за изграждане на басейн за рехабилитация на деца с увреждания, друга за лаптоп за трудноподвижен студент, и третата - за авторефрактометър, който служи за проверка на зрението.

"Това е апарат, с който обикновено преглеждат всеки един пациент, когато отиде на офталмолог, за да се установи има ли късогледство или далекогледство и какъв е диоптърът. Този апарат ще бъде използван, за да се установи има ли някакъв проблем в зрението на студентите и да се насочат евентуално вече при необходимост, към специалист-офталмолог", обясни доц. Даниела Йорданова от Бизнес-факултета и основен организатор на базара, като поясни, че студентската инициатива е част от благотворителната дейност на специалността "Социални дейности" на Русенския университет.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как изграждаме държавност, излизайки от една голяма империя?

Избори у нас е имали и преди Освобождението, дори и по време на румънската окупация в Южна Добруджа. Исторически проучвания показват, че в онези години в българското Народно събрание не са попадали случайни хора , но и че тогава е съществувало понятието политическа мрежа. Дори честото провеждане на избори днес не е прецедент . За две..

публикувано на 12.06.24 в 15:24
Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров

Зафиров: БСП би подкрепила експертен кабинет

Пред БНТ от БСП обявиха, че биха влезли в преговори за съставяне на експертен кабинет с мандата на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ-СДС. Заместник-председателят Атанас Зафиров допълни, че партията няма да подкрепи правителство, оглавявано от Бойко Борисов. „Възможно е да подкрепим кабинет, стига този кабинет да отговаря на вижданията и..

публикувано на 12.06.24 в 15:12
Димитър Главчев

Димитър Главчев призова за бързо съставяне на редовно правителство

Служебният премиер Димитър Главчев призова за бързо съставяне на редовно правителство, за да се стабилизира държавата.  Служебното правителство отчете, че е свършило основната си задача:  "Провеждането на честни и прозрачни избори", посочи премиерът Димитър Главчев, според когото това било установено и от обществото, и от чуждестранните наблюдатели на..

публикувано на 12.06.24 в 15:03

Пазарджик в опит да преодолее недостига на здравни специалисти

От началото на следващата академична година в Пазарджик ще се обучават студенти в специалност "Здравни грижи". Филиалът се разкрива след споразумение между Медицинския университет в Пловдив и община Пазарджик. Целта е да се преодолее недостигът на здравни специалисти , още повече, че Пазарджик е един от градовете с най-много болници на глава..

публикувано на 12.06.24 в 15:02
Борислав Сарафов

Най-късно до 11 август ще стане ясно дали ще има досъдебно производство срещу Сарафов

Най-късно до 11 август ще стане ясно ще бъде ли образувано досъдебно производство срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов по сигнала на експремиера Николай Денков за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Сигналът беше подаден до прокурора за разследване на обвинител номер Даниела Талева в..

публикувано на 12.06.24 в 14:55

Нови трусове в шахмата преди Олимпиадата в Будапеща

"Когато има желание от държавата, винаги може да се осигури финансиране". Това заяви пред БНР Милен Василев – председател на Българската спортна федерация по шахмат. Тя не получава пари от държавата, за да организира лагер и да изпрати свои представители на Олимпиадата по шахмат в Будапеща. В студиото на "Хоризонт" и предаването "12+3"..

публикувано на 12.06.24 в 14:34
Васил Терзиев

Терзиев предлага цялостна модернизация на подвижния състав на транспорта в София

Цялостна модернизация на подвижния състав на градския транспорт в София за 1 милиард лева предлага кметът Васил Терзиев. Финансирането ще се търси по европейски програми или с кредит от финансови институции и банки, за да може да бъдат купени нови превозни средства: "500 нови трамваи, тролеи, автобуси, с които да направим подвижния..

публикувано на 12.06.24 в 14:14