Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фатме Герова от Рибново: Истинските празници са споделените - правят се като дар, като грижа за селото

| Интервю
Фатме Герова от село Рибново
Снимка: Личен архив

Приключването на всяка една година е малко носталгично, пък в същото време носи и надежда. Това каза в интервю за БНР Фатме Герова от село Рибново, която е майка на две малки деца:

„Сезонът покрай зимата много стопля отношенията между семействата – особено тук в Рибново, понеже през летния сезон всички са някъде, по работа, всички са някъде по чужбина и зимата всички се прибират вкъщи, за да отморят“.

Обикновено изпращането на старата и посрещането на Новата година е свързано с фойерверки, шампанско , богати трапези и много веселие, но за хората в село Рибново, известно с уникалните и пъстри сватби, запазили тайнството на стари ритуали – истинските празници са тези, които са споделени със всички и се правят като дар, като грижа за цялото село. 

„В Рибново нямаме да се съберем точно за Нова година и да празнуваме. Рибното се събира най-много на вечерите, организирани от определени семейства, които канят цялото село и се прави вечеря, специално за цялото село – тогава се събират най-много хора“, обясни Герова:

Ние сме много привързани тук може би, самото село е сплотено, привързани към нашите майки, бащи, баби и дядовци. Гледаме винаги да сме заедно!“

По думите й в селото посрещанетона годинатае в дома, скромно и с благодарност, че всички са заедно – така се приготвя и храната:„Храната е нещо толкова елентарно, но като се замислим колко хора се събираме и как точно приготвянето на тази храна някак ни кара да се съберем – хем да си поговорим, хем да се видим, тъй като не сме се виждали от няколко дни, тъй като всеки е на работа“.

„През зимния сезон ние най-често приготвяме боб с пастърма, която си е домашна, понеже ние тук си имаме ниви и си отглеждаме и боб. Отглеждаме си и домашни животни“, добави Фатме Герова за традиционните за селото й храни:
Есента – точно преди зимния сезон, приготвяме кускус и юфка като абсолютно всичко пак е от домашни продукти: яйцата, млякото. Ето още един такъв момент, в който се събираме родата, защото, за да направиш кускус не можеш сам да – винаги трябва и майка, и леля, и това пак ни сплотява!“

За програма "Хоризонт“" тя сподели и рецепта за десерт:
„При нас може би най-така традиционното нещо е приготвянето на една сладка халва, която се приготвя най-често по вечерите, които се правят за цяло село. Също така, ако решим си я правим и за десерт вкъщи“.

„Приготвя се с царевично брашно, с олио – трудоемка е като работа. На вечерите всъщност тя се прави само от мъже, защото трябва много бъркане и се прави в едни големи казани, но за вкъщи и в едно малко тиганче може се слага олио, за да може да се запържи брашното, с вода със захар и се бърка с малко маслко също“, добави младата майка от село Рибното, както и уточни, че то си има специален сайт.

Подробности може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адам Бейджър и Елена Панайотова

Документалният филм "Артисти за деца" - театър от Родопите до Африка

В неделя в читалище "Екзарх Стефан" в Широка лъка ще има прожекция на документалния филм "Артисти за деца", посветен на една от каузите на театралния режисьор Елена Панайотова – да работи с уязвими деца и младежи от България, Кения и Танзания. На прожекцията ще присъства и английският меценат Адам Бейджър, с когото Панайотова работи. "Всичко..

публикувано на 19.09.25 в 10:06

В Берковица не си дават местното ВиК, обявиха се срещу ликвидацията на общинските дружества

В Берковица са против общинското ВиК дружество да бъде ликвидирано и активите да бъдат прехвърлени към асоциацията по ВиК в Монтана. Държавата подготвя законопроект за окрупняване на общинските дружества. Ръководството на Община Берковица е против готвените промени за национализация на местното ВиК. Законопроектът на Министерския съвет..

публикувано на 18.09.25 в 10:35
Снимката е илюстративна

Да "хванеш" вода от селската чешма - как в Крагулево се отърваха от безводието

Добричкото село Крагулево от години страда от безводие. Там обаче са намерили начин да се справят с проблема, изграждайки каптаж от селската, над 200-годишна чешма . "Това се осъществи с много трудности и най-накрая нещата се разрешиха. Каптирахме едната курна за селото и сега сме добре, има вода постоянно. От 3-4 години ползваме каптажа",..

публикувано на 16.09.25 в 09:25

В монтанското село Якимово си спомнят за благодетеля отец Иван

В монтанското село Якимово скърбят след кончината на благодетеля отец Иван. В населеното място приживе покойният свещеник е осигурил дом на десетки нуждаещи се . Отец Иван е роден в монтанското село Благово. През 1981 година започва църковното си служение като дякон в Лопушанския манастир. През 1987 година става свещеник в храма "Света..

публикувано на 16.09.25 в 06:33

В края на ученическата ваканция: Светлана и нейната флейта

В последния ден от ваканцията и на прага на новата учебна година в репортажа на Ива Антонова разказваме за настроението през отминалите, безгрижни за учениците дни и с поглед напред към училищните ангажименти с историята на едно 10 годишно момиче и неговите таланти. Тя учи в музикално училище с флейта, тренира лека атлетика и плуване, пее солово..

публикувано на 14.09.25 в 05:15
София Вовк

Алесандро Талиаро и София Вовк - италианец и украинка, запленени от красотата на българския език

Алесандро Талиаро e студент в Италия, а София Вовк учи в университет в Украйна . Невидимата нишка, която свързва тези млади хора, е любовта им към България и българския език. И двамата искат в бъдеще професионално да се занимават с български език. Алесандро учи пеене и пиано в консерватория , но успоредно с музикалните занимания,..

публикувано на 13.09.25 в 16:51
Вилиана Стефанова

Сладки изкушения в бутикова сладкарница в Берковица

Тази среща ни води в центъра на Берковица, в малка сладкарница. Там ни посреща Вилиана Стефанова, която е на 31 години, предпочела родния си град пред предизвикателствата на Европа.  Живяла е в Испания, Лихтенщайн, Англия - била е гост лектор на шоколадови събития зад граница, но заедно със съпруга си решават да се върнат в Северозапада и..

публикувано на 13.09.25 в 16:33