„Сезонът покрай зимата много стопля отношенията между семействата – особено тук в Рибново, понеже през летния сезон всички са някъде, по работа, всички са някъде по чужбина и зимата всички се прибират вкъщи, за да отморят“.
Обикновено изпращането на старата и посрещането на Новата година е свързано с фойерверки, шампанско , богати трапези и много веселие, но за хората в село Рибново, известно с уникалните и пъстри сватби, запазили тайнството на стари ритуали – истинските празници са тези, които са споделени със всички и се правят като дар, като грижа за цялото село.
„В Рибново нямаме да се съберем точно за Нова година и да празнуваме. Рибното се събира най-много на вечерите, организирани от определени семейства, които канят цялото село и се прави вечеря, специално за цялото село – тогава се събират най-много хора“, обясни Герова:
„Ние сме много привързани тук може би, самото село е сплотено, привързани към нашите майки, бащи, баби и дядовци. Гледаме винаги да сме заедно!“
По думите й в селото посрещанетона годинатае в дома, скромно и с благодарност, че всички са заедно – така се приготвя и храната:„Храната е нещо толкова елентарно, но като се замислим колко хора се събираме и как точно приготвянето на тази храна някак ни кара да се съберем – хем да си поговорим, хем да се видим, тъй като не сме се виждали от няколко дни, тъй като всеки е на работа“.
„През зимния сезон ние най-често приготвяме боб с пастърма, която си е домашна, понеже ние тук си имаме ниви и си отглеждаме и боб. Отглеждаме си и домашни животни“, добави Фатме Герова за традиционните за селото й храни:
„Есента – точно преди зимния сезон, приготвяме кускус и юфка като абсолютно всичко пак е от домашни продукти: яйцата, млякото. Ето още един такъв момент, в който се събираме родата, защото, за да направиш кускус не можеш сам да – винаги трябва и майка, и леля, и това пак ни сплотява!“
За програма "Хоризонт“" тя сподели и рецепта за десерт:
„При нас може би най-така традиционното нещо е приготвянето на една сладка халва, която се приготвя най-често по вечерите, които се правят за цяло село. Също така, ако решим си я правим и за десерт вкъщи“.
„Приготвя се с царевично брашно, с олио – трудоемка е като работа. На вечерите всъщност тя се прави само от мъже, защото трябва много бъркане и се прави в едни големи казани, но за вкъщи и в едно малко тиганче може се слага олио, за да може да се запържи брашното, с вода със захар и се бърка с малко маслко също“, добави младата майка от село Рибното, както и уточни, че то си има специален сайт.
Подробности може да чуете в звуковия файл.
Седмицата, в която отбелязваме Националния празник - с още един поглед към честването. Колко значим е Трети март и какво е мястото му в празничния календар на българина е една от темите в разговора на кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева с д-р Искрен Великов от къщата-музей на Захари Стоянов. Известно е, че на 3 март се..
На 13-ти март Националната астрономическа обсерватория "Рожен" ще отбележи своята 44-та годишнина. Официалното й откриване е на тази дата през 1981-ва година. Редовната наблюдателна дейност по научни програми започва от месец септември 1979 г. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и в този район на Югоизточна Европа...
"Анора" на Шон Бейкър бе големият победител на тазгодишните "Оскар"-и с 6 номинации и 5 награди – за оригинален сценарий, монтаж, най-добра главна женска роля, режисьор и най-добър филм. Вечерта на "Анора" - наградите "Оскар" бяха връчени за 97-и път Така започна седмицата, в чийто край отбелязваме Международния ден на жената...
Трети март е не само националният празник на България, но и рождения т ден на Биг бенда на Б ългарското национално радио . През 2025-а той празнува 65 години от основаването си . В чест на оркестъра "Изотопия" представя спомени и случки, разказани от осмината му диригенти. Снимки: Биг бенд на БНР
Има сериозен проблем с организацията на всички български културно-исторически обекти . Това каза пред БНР археологът проф. Николай Овчаров и добави: "Особено с организацията на вече направените или направени в голяма степен обекти. Често ме питат Перперикон кога ще е готов и казвам, че това ще е след някое поколение, защото това е цял град. Но..
Националният военноисторически музей за първи път показва златния венец, дарен от цар Борис III при откриването на Паметника на свободата на Шипка. Гостите на музея имат възможността да се снимат с уникалния експонат и да разгледат обновената експозиция. Златният венец на цар Борис III е поръчан специално за откриването на паметника на..
В рубриката "Родина зад граница" ви срещаме с Йордан Минков, българин, който от 17 години, задено със семейството си, живее в Брюксел. Причината през 2007 година Йордан да емигрира в Белгия, е възможността за по - добро кариерно развитие на неговата съпругата. Веднага след влизането на страната ни в Европейския съюз, институциите в..
Дежурните метеоролози в синоптичната станция на връх Мургаш са били нападнати и пребити в полунощ на 9 март. През прозореца влиза непознат мъж и..
Нападателят на дежурните метеоролози на станцията на връх Мургаш е 32-годишен мъж. Той е задържан за 72 часа , съобщиха от СДВР за..
Конституционният съд е в готовност почти незабавно да постанови съдебно решение, след като получи данните от ЦИК . Тази готовност се затруднява от..