Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни експлозии в Белгород и в Крим

Белгород, 30 декември 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Силни експлозии се чуха тази нощ в части от Югозападна Русия и окупирания Крим. Руски официални лица заявиха, че граничният град Белгород, където 25 души бяха убити в събота, отново е бил атакуван, както и Севастопол в Крим, където е била свалена украинска ракета. През последните дни се засили въздушната война между Русия и Украйна.

Тази нощ беше съобщено за нови взривове в Белгород, като губернаторът на региона Вячеслав Гладков каза, че са били регистрирани два обстрела. Няколко дрона са били свалени. Министерството на отбраната съобщи, че са били унищожени 12 ракети. В Севастопол - най-големия град в окупирания от Русия Крим - ракета е била свалена над пристанището. Няма данни за жертви или щети. Вчера руски ракети удариха редица градове в Украйна, сред които Харков и Киев. Убити бяха най-малко петима души, а десетки бяха ранени, съобщиха местните власти. Съобщава се и за един убит при украинска атака срещу Белгород.

Русия е използвала почти 300 ракети и повече от 200 дрона в атаките си срещу Украйна през последните три дни. Това заяви във вечерното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той подчерта, че нападенията са имали за цел да причинят възможно най-много щети.

"Това е напълно съзнателен терор. Само за няколко дни, от 29 декември досега - Русия вече е използвала срещу Украйна почти 300 ракети и над 200 дрона. Никоя друга държава досега не е отбивала подобни комбинирани атаки с дронове и ракети, включително аеробалистични. Само днес бяха свалени 10 ракети "Кинжал". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 19:59

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24