Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Вълчев: ВУЗ-овете да създават търсещи хора, даващи си сметка колко малко знаем за света около нас

"СУ е последното място, което ще се опита да наложи цензура върху личните пристрастия на отделните преподаватели"

| Интервю
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски"
Снимка: БТА

Висшето образование трябва да създава търсещи хора, даващи си сметка колко малко знаем за света около нас.

Това каза пред БНР проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите на ректора на СУ "цедката трябва да е ситна" и на изхода на ВУЗ-а не трябва фунията да е така широка, както е на входа:

"Да се залага на качество. Вече има външни оценителни системи. Бяха направени положителни стъпки през последните години със създаването на изследователските университети. Висшето образование би трябвало да създава хора, които да си дават сметка колко малко знаем за света около нас и това да ни смирява, да ни прави по-търсещи, по-внимателни и преценяващи добре положителните и отрицателните явления".

Според проф. Вълчев досегашният модел на финансиране на висшите училища, който зависи основно от броя на приетите студенти в тях, е доказал, че е неефективен и не води до подобряване на качеството на образованието:

"Затова ще заложим на няколко важни неща и мисля, че има разбиране и в политическите среди, и в МОН да потърсим модел, който стимулира качеството. И хората, които излизат с дипломи от висшите училища, да бъдат подплатени с определен брой знания. Защото няма нищо по-лошо от специалист, който претендира, че може да изпълнява определена дейност, притежаващ съответната диплома, който няма съответните знания и умения, за да се справи с позициите, на които се изправя". 

Във връзка с бума в развитието на технологиите, проф. Георги Вълчев заяви, че в името на развитието на икономиката не трябва да се подценява хуманитарното познание:

"Разбира се, че трябва да се развиват технологиите, но трябва да се отделя достатъчно внимание и на страничните ефекти от тях. С времето се генерират огромни проблеми в обществото и това се забелязва не само у нас. Това са световни тенденции, които се отчитат дори и в най-развитите страни. Една от амбициите ни е да успеем да върнем тази цялост на познанието. ... Трябва да извървим този път на обратно съединяване на знанието, т.е. формиране на широкоспектърни колективи - едните да се занимават с едното, а другите да виждат как тези процеси се отразяват в друга посока. Това е една от най-сложните задачи пред съвременния свят. СУ трябва да бъде един от пионерите в България на това възвръщане на единността на знанието". 

По повод на декларация на Академичния съвет на Софийския университет, с която се разграничава "категорично от изразената от проф. Дарина Григорова позиция“, проф. Вълчев коментира:

"Излязохме с такова решение, защото е извършено нещо, което не е нормално, когато си част от някаква институция. В личен план можеш да споделяш изцяло, каквито искаш възгледи, да защитаваш идеи. Никъде по света не се толерира тази практика по нормален начин. Бяхме залети от множество писма от цялата страна след това интервю. Ние точно това заявяваме - че това е лично мнение на проф. Григорова, а не позиция на Софийския университет. СУ е последното място, което ще се опита да наложи цензура върху личните пристрастия на отделните преподаватели. Но тогава, когато ангажираш и институцията, това не е нормално. ... В личен план тя има право да казва абсолютно всичко, в което вярва и изповядва. Като част от СУ, тя е длъжна да направи разграничение".

Проф. Георги Вълчев обясни, че той е предложил на Академичния съвет да гласува тази декларация и тя е била приета.

Интервюто на Илия Вълков с проф. Георги Вълчев в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮЗУ е домакин на среща-дискусия за 20-годишнината от членството на България в НАТО

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на среща-дискусия, посветена на 20-годишнината  от членството на България в НАТО. Гост-лектори ще бъдат Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и доц. д-р Велизар Шаламанов, директор "Развитие на способностите" в Атлантическия..

публикувано на 15.05.24 в 07:57
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Форум представя напредъка на България в процеса на присъединяване към ОИСР

Форум в София ще представи напредъка на България в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Български и международни експерти, представители на бизнеса и правителството ще обсъждат регулациите за развитието на инвестиционния и финансов климат в страната. Организатори на събитието са асоциация..

публикувано на 15.05.24 в 07:50

Започва приемът на заявления за Натура 2000

От днес започва приемът на заявления за подпомагане по две от интервенциите, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието  - "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ и "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“. По интервенцията "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“..

публикувано на 15.05.24 в 07:47

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град Рафах в южния край на Ивицата Газа, където са намерили подслон повече от половин милион души, принудително напуснали други части на анклава. Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица Израелският военен говорител Даниел Хагари съобщи, че израелските..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

СБЖ с концерт: 180 години печат и 130 г. журналистическо движение

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира тържествен концерт по случай 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът ще бъде от 18 часа в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов“. Събитието ще е под патронажа на президента..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

Протест пред парламента в Грузия заради законопроекта за чуждестранните агенти

Хиляди хора отново излязоха снощи на протест пред парламента на Грузия, след като беше приет спорният законопроект за "чуждестранните агенти". Части за борба с безредиците на грузинската полиция бяха разположени в центъра на Тбилиси, за да разпръснат протестите срещу закона за чуждестранно влияние, който парламентът на страната прие днес...

публикувано на 15.05.24 в 07:40
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

"Отбранителна индустрия и космос" на конференция в София

Национален информационен ден по въпросите на Европейския фонд за отбрана 2024 ще се проведе в София Тех Парк. Информационният ден се организира от Министерството на икономиката. Сред участниците са представител на Главна Дирекция "Отбранителна индустрия и космос", както и на Европейската комисия. На  Информационния ден ще бъдат представени..

публикувано на 15.05.24 в 07:34