Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тагарев обсъди помощта за Украйна и модернизацията на армията със зам.- секретаря по отбраната на САЩ

Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Помощта на България за Украйна и модернизацията в армията са били обсъдени по време на посещението на министъра на отбраната Тодор Тагарев в САЩ. По време на разговорите е станало въпрос и за евентуално увеличаване на партньорското военно присъствие у нас. Добромир Видев допълва.

Без да посочва подробности министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че са обсъдени въпросите за капацитета на армията за "възпиране на евентуални противници":

"Разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура, всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи. Обсъждахме многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти".

В момента у нас има батальонна бойна група на НАТО под италианско командване, съставена от военни от няколко държави членки. След лятото на 2023 г. НАТО обяви, че бойната група ще прерасне на бригада. Това означава, че при нужда, по изказване на българските власти, у нас ще има около 5000 военни. Миналата есен стана ясно, че в района на Кабиле, Ямболско ще има нови военни съоръжения.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев призова:

"Когато се говори в публичното пространство, да се говори ясно и точно за какво става въпрос, за да не тръгват различни внушения и объркване в обществото".

Христо Гаджев посочи, че това важи и за бъдещите намерения за участие на България в мисии в Червено море:

"Каквото и да е участие извън мисии на НАТО и ЕС минава през парламента".

Комисията по отбрана на НС очаква до края на януари законодателните предложения на министерството за формиране на мобилизационния и доброволния резерв. От ГЕРБ ще чакат и оценката за работата на министрите и оценката от парламентарните групи, преди да се произнесат дали Тодор Тагарев ще остане на поста си.

"Нека да видим първо оценката на премиера и на предстоящия премиер. Тяхната оценка и тяхната комуникация с всеки един от министрите е най-важна".

На срещата си в САЩ министър Тагарев е подчертал необходимостта в България да е регионалния център за ремонт и поддръжка на бронираните машини "Страйкър". Преди месец и половина парламентът ратифицира договора за покупката на 198 машини за около 2,5 млрд. лева.

Заместник-помощник секретарят на Военновъздушните сили по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт е уверила министър Тагарев, че по проекта за изтребителите Ф-16 "се работи така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на силите на Съединените щати".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателя. "Премиерът Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в..

публикувано на 07.06.24 в 23:29