Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските военни нанесоха още един удар по хутите

Снимка: БГНЕС

Американските военни нанесоха още един удар тази нощ, ден след вълната от ракетни атаки по бази на бунтовниците хути в Йемен.

Новият удар беше определен от Съединените щати като „последващо действие“ след вчерашните атаки. Американски служители заявиха, че той е бил насочен към радар, който все още е представлявал заплаха за морския трафик в Червено море. Йеменски медии съобщиха, че е бил ударен район близо до военновъздушна база в столицата Сана. Говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам заяви, че атаките по Йемен, включително последната, са неефективни.

Ударът е бил извършен от военноморски кораб, базиран в Червено море. Мястото на радара е било ударено от ракети Томахоук.

По-рано нови атаки бяха извършени над търговски кораби в близост до Йемен. Британският оператор на морската търговия съобщи първо за ракетен обстрел, а по-късно и за наближаване на няколко малки съда до търговски кораб в Аденския залив. Това става по-малко от денонощие след като Вашингтон и Лондон нанесоха ракетни удари по близо 30 места в западната част от страната, сред които командни центрове, складове за боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

Междувременно американският президент Джо Байдън нарече хутите "терористична групировка" заради заплахите им за търговското корабоплаване край Йемен.

В Съвета за сигурност на ООН Русия осъди атаките от страна на Съединените щати и Великобритания по територията на Йемен и ги определи като "фрапиращата агресия" и "масиран удар". Руският посланик в организацията Василий Небензя отправи критики срещу използването на самолети, военни кораби и подводници.

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред каза, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право. Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море.

След като вчера лидерите на хутите се заклеха да отмъстят за атаките, американският президент Байдън предупреди, че може да нареди още удари, ако те не спрат нападенията си срещу търговски и военни кораби в един от най-важните икономически водни пътища в света.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да избягват ескалация на ситуацията в интерес на мира и стабилността в Червено море и в района като цяло.

Според експерти ударите на Съединените щати и Великобритания ще накарат йеменските хути да се обединят, а популярността на групировката в региона значително нарастна след като се обяви срещу Израел.  

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Проф. Симеон Ананиев: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки и непрофесионализъм

" Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение ". Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който маневрен локомотив удари..

публикувано на 29.05.24 в 09:18

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел срещу град Рафах. В текста  се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас". Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си спрямо Израел...

публикувано на 29.05.24 в 09:06

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще бъде внесена в общинската администрация като възражение. "Поредната подписка в защита на..

публикувано на 29.05.24 в 08:34

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него. В обширното интервю Риши Сунак призна, че е..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и..

публикувано на 29.05.24 в 07:57