Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помилват двама полски политици, осъдени за злоупотреба с власт

Полският министър на правосъдието Адам Боднар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският министър на правосъдието Адам Боднар започна процедура по помилване на двама политици от бившата управляваща партия "Право и справедливост" , които влязоха в затвора, след като бяха осъдени за злоупотреба с власт.

Боднар, който е и главен прокурор, обяви, че е получил заявление от президента на страната относно бившия вътрешен министър Мариуш Камински и заместника му Мачей Воншик, предаде БТА.

Министърът уточни, че е започнал процедурата, като на този етап не са взети други решения.

Камински и Воншик бяха осъдени миналия месец на две години за организиране на провокация по времето, когато са ръководили Централното бюро за борба с корупцията.

Те бяха задържани във вторник и отведени в затвора, където започнаха гладна стачка.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов. По време на заседанието единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България са се въздържали. Очаквайте подробности!

публикувано на 14.05.24 в 11:04

Нов ръст на заболелите от варицела в Монтанско

Отново ръст на заболелите от варицела в Монтанско. За седмица случаите са се увеличи почти двойно. За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица. Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая. Със скарлатина са двама. Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са..

публикувано на 14.05.24 в 10:46
Протест на студенти и учители в Солун, 8 февруари 2024 г.

Стачка на учителите в Гърция

24-часова стачка на учителите в Гърция. Те протестират срещу системата за оценяване на труда им. Масово е участието днес на гръцките учители в средното образование в стачката, обявена от синдикатите. Преподавателите протестират срещу условията за оценяване на работата им, които според тях, са субективни и затрудняват учебния процес. Много..

публикувано на 14.05.24 в 10:36

По великденските проверки БАБХ затвори обекти и спря продажбата на 200 000 яйца

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е затворила 7 търговски обекта и е забранила продажбата на близо 200 000 яйца по време на извънредните проверки,направени около Великден и Гергьовден. Възбранени са още близо тон и половина месо и 60 кг храни от неживотински произход, обобщават инспекторите. Най-честите нарушения, заради..

публикувано на 14.05.24 в 10:34
Ивайло Иванов

Започна заседанието за пенсиите в НОИ, министърът внася 11% увеличение

Започна заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на което трябва да бъде взето решение за увеличението на пенсиите от 1 юли. Служебният социален министър Ивайло Иванов потвърди преди заседанието намерението си, което оповести още вчера, че ще внесе предложение ръстът на пенсиите да е с 11%. В Закона..

публикувано на 14.05.24 в 10:05
Петър Лазаров

Петър Лазаров: Трудно е човек да престане да върви по една утъпкана пътека

Трудно е човек да престане да върви по една утъпкана пътека . Това сподели пред БНР графикът Петър Лазаров. Днес в столичната галерия "ГрафикАрт" се открива негова изложба, посветена на Китай. Тя ще остане там до 6 юни.  Петър лазаров определя себе си като себе си номад. " Единственото нещо, което съм правил продължително и без..

публикувано на 14.05.24 в 09:56
Демонстрация на бойци на

"Хамас" с план за разполагане на своя база в Турция и атаки в съседни страни

Ислямисткото палестинско движение "Хамас" е планирало да създаде тайна база в Турция и терористични клетки на други места, за да координира атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително други членове на НАТО, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на видени от негови журналисти документи, заловени от израелската армия. Документ,..

публикувано на 14.05.24 в 09:42