Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум или паметникът на Альоша остава червена линия между пловдивчани

Снимка: БГНЕС

Миналата седмица бяха извървяни първите стъпки за включване на темата за паметника на Альоша в дневния ред на общинския съвет. И след като това се случи, очаквано избуялата поляризация показа, че няма как с едно бързо гласуване в местния парламент да се стигне до решение.

Паметникът Альоша, внушително извисяващ се на върха на един от пловдивските хълмове и отново е във фокуса на общественото внимание, а повдигнатият преди повече от 30 години въпрос за премахването му с нова сила постави разделителна линия между привържениците на идеята и пловдивчаните, които смятат, че монументът символизира победната сила на съветската армия и не трябва да бъде демонтиран в името на историческата памет. 

Каква ще е съдбата на паметника на Альоша Под тепетата ще стане ясно в сряда, когато е сесията на местния парламент. Очакванията са, че пред сградата на общината ще се съберат множество хора, привърженици на монумента да си остане на мястото.

Други граждани смятат, че там не е мястото на Альоша.

"Ето че, не е ок Левски да е долу, Альоша да е горе, както е в момента. Смятам, че изобщо не трябва да е в града", аргументира се гражданин.

Тепърва ще се пресмята възможен ли е и колко ще струва демонтажът на паметника, ще се мисли и за референдум. Какво се случи до момента, какво предстои и какво мислят хората чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университетска болница „Александровска“

УМБАЛ "Александровска" с безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания

УМБАЛ „Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни 2024г. в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на..

публикувано на 06.06.24 в 14:58

Още година режим за украински износ за ЕС без мита и квоти

Удължението на отмяната на митата и квотите на украинския износ в ЕС с още една година влиза в сила от днес, съобщи Европейската комисия. Става дума за регламента за автономните търговски мерки, одобрен от страните-членки в средата на май. Така Съюзът потвърждава ангажимента си да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Влезлите в сила мерки съдържат и..

публикувано на 06.06.24 в 14:47

Районната прокуратура в Габрово работи по три досъдебни производства за купуване на гласове

Районната прокуратура в Габрово работи по три досъдебни производства за купуване на гласове за предстоящите избори. По трите досъдебни производства - за предлагане на имотна облага срещу ангажимент за подкрепа на определена политическа партия на предстоящия вот, се разследват случаи от района на Севлиево, посочи говорителят на Районната прокуратура в..

публикувано на 06.06.24 в 14:37
Драгомир Драганов

Предлагат възстановяване на бързия влак от Русе до София "Синият Дунав"

Да бъде възстановен директният бърз влак от Русе до София "Синият Дунав" предлага областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той вече е провел срещи с представители на БДЖ и Министерството на транспорта Нито един директен влак не се движи по линията Русе-София и това прави пътуването на хората от районите на двете крайни дестинации..

публикувано на 06.06.24 в 14:25
Доц. д-р Албена Танева

Албена Танева: Все повече хора започват да осъзнават важността на политиката

Хубавото на обстоятелствата от последните 2-3 години - тази хроничната нестабилност - има и страничен добър ефект, че все повече хора започват да осъзнават важността на политиката .  Това каза пред БНР доц. Албена Танева, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Румяна Дечева: В световен мащаб България има..

публикувано на 06.06.24 в 14:14
Хосе Мануел Албарес

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка в Международния съд срещу действията на Израел в Газа, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от Ройтерс. Испания последва примера на Ирландия, която също обяви, че ще се присъедини в делото, отбелязва БТА. По-рано Испания, Ирландия и Норвегия..

публикувано на 06.06.24 в 14:06

15 са били участниците в схемата за източване на пари чрез интернет банкиране

15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от ГДБОП. Задържани са 13 души, участници в схемата. Те са успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи между 800 000 и 1 милион лева. Това съобщи Асен Кунчев от ГДБОП. "В дирекция "Киберпрестъпност"..

публикувано на 06.06.24 в 14:06