Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на YouGov: Консервативната партия е напът да претърпи изборно поражение

Британският министър-председател Риши Сунак.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак е напът да претърпи изборно поражение, подобно на тежката загуба от Лейбъристката партия през 1997 година, според проучване на общественото мнение на агенция YouGov, публикувано във в. "Дейли телеграф".

Проучването прогнозира преди изборите, които трябва да се проведат най-късно до края на януари догодина, че лейбъристите могат да спечелят 385 места в Камарата на общините, докато консерваторите ще запазят само 169 места, което би означавало още по-голяма загуба, отколкото през 1997 година, когато Тони Блеър дойде на власт.

"Дейли телеграф" коментира, че това също би представлявало най-големият срив в подкрепата за Консервативната партия от 1906 година насам, защото ще има преливане от 11,5% от гласовете към лейбъристите на Киър Стармър.

Проучването е поръчано от група дарители на Консервативната партия.

Всички анкети напоследък показват, че торите изостават от лейбъристите в рамките на около 18-19 пункта.

Риши Сунак се опита да омаловажи проучването и прогнозата на YouGov, като коментира, че единственото, което има значение, са самите национални избори.

Лейбъристкият лидер Киър Стармър заяви в подобен дух, че не приема нищо за даденост в навечерието на изборите.

Пред репортери днес той изтъкна, че "лейбъристите трябва да заслужат всеки глас, да уважат всеки глас и винаги да се борят сякаш изостават с 5%".

Британските медии спекулират, че най-вероятно изборите ще бъдат проведени през ноември.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни наводнения и сериозни затруднения за всички видове транспорт.  Някои части на Англия и Уелс дори..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат..

публикувано на 18.05.24 в 14:04