Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия до ЕК: Да има мита за вноса на украинско зърно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия, с което искат да се наложат мита на вноса на украински зърнени култури.

Това съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на унгарското министерство на земеделието.
Основният мотив е влиянието, което оказват по-евтините украински земеделски продукти на местните производители. 

Министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия подписаха писмо за износа на селскостопански продукти от Украйна, адресирано към заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, съобщиха по-късно днес от Министерство на земеделието и храните.

В писмото се посочва, че в резултат на увеличения внос от Украйна, селскостопанските производители в държавите членки "на предна линия" продължават да срещат трудности при реализацията на своите продукти на традиционните си експортни пазари, където те биват заменени от евтини украински селскостопански продукти.

Петте държави излагат подробно данни за проблема, свързан със загубата на пазари за фермерите.

"Смятаме, че е необходимо (Европейската) комисия да въведе такива мерки, които защитават пазарите на държавите членки на предна линия и в същото време им предоставя възможността да използват своя експортен потенциал. Една възможност би било да се въведат тарифни квоти за повечето чувствителни земеделски продукти в рамките на преговорите за удължаване на ATM Регламента (Автономни тарифни мерки)", пише в писмото.

Според подписалите се за продуктите, за които е невъзможно да се въведат отново тарифни квоти, следва да бъде намерено различно решение за разрешаване на проблема с нарастващия внос от Украйна.

Министрите на земеделието призовават също така Еврокомисията да проучи украинските производствени практики и да посочи в доклад дали те са в съответствие със стандартите на Евросъюза.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иранският посланик: Понякога горчивите случки създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44
Жеко Милев

Доц. Жеко Милев: Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен

Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен , защото в Кодекса за социалното осигуряване е казано ясно как трябва да стане това от 1-ви юли. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, и обясни: "50% трябва да се вземе предвид от ръста на инфлацията за 2023 г. и 50% от ръста на осигурителния..

публикувано на 21.05.24 в 13:35

Над 100 военнослужещи заминават за Косово

Над 100 военнослужещи заминават за Косово като част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО. В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Българската армия..

публикувано на 21.05.24 в 13:32

"Сиела норма" осигурява машините за частичните избори на 23-ти юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частични местни избори, насрочени за 23-ти юни тази година. ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта. Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са..

публикувано на 21.05.24 в 13:25

Акция на полицията за колани в автобусите и камионите

Засилени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси по пътищата се провеждат в страната до края на годината. Акцията на МВР и Автомобилната администрация е започнала преди месец. В рамките й вече има и много санкционирани. Неизползването на обезопасителни колани е сред най-честите нарушения, което установяват от полицията. Това обясни..

публикувано на 21.05.24 в 13:04

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от..

публикувано на 21.05.24 в 12:59