Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се отрази на трафика в Благоевград безплатният градски транспорт за децата?

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

От 1 февруари децата до 14-годишна възраст ще ползват безплатно градския транспорт. Това стана възможно с промени в наредбата за компенсиране на разходите на фирмите, извършващи тази услуга по договор с общините. Регламентирани са още намаления на картите за пенсионери, инвалиди, ветерани от войните. 

19 850 са учениците от първи до седми клас в Област Благоевград, които от 1 февруари могат да се възползват от безплатен градски транспорт, където го има. Близо 5000 е таргет групата в областния център. За улеснение на родителите, заявленията за издаване на карти могат да се подават и по електронен път. Въпросът за навременното изплащане на компенсациите от страна на държавата към фирмата, извършваща услугата по почти всички градски линии, остава болезнен, признава собственикът ѝ Марио Богданов. 

"Това е добра стъпка в положителна посока за хората. Но от друга гледна точка е разписано как държавата би трябвало да компенсира. Да се надяваме, че ще си спазят това, което са разписали в техните наредби и закони. Разходът е голям. В рамките на следващия месец да си дадат компенсациите ни устройва, но ако се забави 2-3 месеца, вече не е добре", коментира Богданов пред БНР.

Очаква се тези промени, освен социален, да имат и екологичен ефект. Въпросът е ще намалеят ли семейните автомобили, с които родителите водят и взимат децата си от училище. При силно ограничените възможности за паркиране в Благоевград това е от голямо значение и за безопасността около училищата. Сутрин и вечер спирките на градския транспорт са заети от коли, а автобусите спират на пътното платно. Видимостта е нулева, инцидентите се увеличават, контролните институции ги няма, споделят наблюденията си жители на областния център: 

"Това е ежедневно. Всяка вечер е така. Няма как да пресичат, те са деца, не могат да се ориентират."

"Пред всички училища е така. Отговорността е на общината. Тук точно, на това място, никога не съм видяла полиция."

"Не се съобразяват с правилника. Всеки си прави, каквото иска. Това създава реална опасност от произшествия."

Проблема отчита и Марио Богданов от превозваческата фирма: 

"Автобусът спира на платното. Хората от автобуса слизат на платното. Но тези хора къде да спрат с колите? В крайна сметка страда цялото общество. В момента не сме общество."

Вместо да се опитат да решат този проблем, бивши и настоящи управленци в Благоевград водят публични спорове в социалните мрежи кой и как ще използва държавната субсидия от 3 милиона лева за градския транспорт, в който от миналата година с една линия се включи и новосъздаденото общинско дружество с  6 нови електробуси. Общински ли да бъде градският транспорт, или услуга, предоставяна от частни фирми? Отговорът не е в световната литература, а в прецизните и обективни сметки. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54

Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа

Израел бомбардира и днес Ивицата Газа и се сражава с "Хамас", докато посредниците призовават двете страни да се съгласят на примирието и сделката за освобождаване на заложници, очертана от президента на САЩ Джо Байдън. Израелските военните съобщиха, че през изминалото денонощие са нанесли удари по „30 терористични цели“, включително „складове за..

публикувано на 02.06.24 в 18:52
Близо до граничната ограда между ивицата Газа и Египет в Рафа, южна Газа, 31 май 2024 г.

Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах

Делегации от Съединените щати и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет се е придържал към позицията си, че Израел трябва да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах, за да може той отново да функционира, съобщи египетска телевизия, позовавайки се на високопоставен източник. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме..

публикувано на 02.06.24 в 18:21