Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на двамата конституционни съдии – първа точка в заседанието на НС

Кандидатите за конституционни съдии от квотата на НС - Цвета Рангелова, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков
Снимка: БГНЕС

Народното събрание включи като точка първа в днешното пленарно заседание избор на двама конституционни съдии от квотата на Народното събрание. 

Издигнатите кандидати са трима - Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, дългогодишният съдия Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ, и депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова.

Опозицията поискаха пряко излъчване по БНР и БНТ 1, но искането беше отхвърлено.

От "Възраждане" оспориха решение на кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков от 2021 година като съдия във Върховния касационен съд, с което - по думите на депутата Петър Петров - държавата е ощетена с над 65 милиона лева от предявени искове на приватизатори за нанесени вреди.

"С решението си той осъжда, забележете, Народното събрание на Република България, държавата в лицето на тогавашната агенция за приватизация и следприватизационен контрол и Върховния касационен съд, в който той правораздава солидарно за общата сума около 1 милион лева в полза на приватизатор, придобил държавно дружество. Следват множество заведени искове от други приватизатори, които се чувстват ощетени, като до момента общата сума на заведените претенции на приватизатори след това решение на господин Белазелков е в размер на 65 милиона лева", коментира Петров.

Петров оспори и кандидатурата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Уважаеми г-н Бойко Рашков, виждам, че сте тук. Знаете ли какво е общото между нас двамата, освен че сме народни представители? Общото е, че и двамата сме препитвали Десислава Атанасова по правни въпроси. А знаете ли каква е разликата – разликата е в оценката. Моята ще я видите след малко, ще ви я демонстрирам на гласуването", коментира той

Критики към кандидатурата на Десислава Атанасова отправи и независимият депутат Радостин Василев.

"Защото според професионалните среди тя не отговаря на критериите и изискванията за конституционен съдия, от една страна, от знания и умения. От друга страна, от политическа безпристрастност, каквато тя няма, защото тя дълги години е един от големите остриета на ГЕРБ или тежката артилерия на ГЕРБ и изборът на Десислава Атанасова, според мен, от политическа гледна точка, ще смаже авторитета на конституционния съд", посочи той.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също възрази на кандидатурите на ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Г-жа Атанасова каква е, тя е директна политическа кандидатура. Що се отнася до кандидата на ПП-тата и ДБ-тата, ами при тях е желанието да пробутаме някой, който да работи за нас и същевременно да е оцапан до ушите в моралния въпрос - имам чувството, че е част от психиката им", коментира той

От БСП настояха проекторешенията за избор на конституционни съдии от квотата на НС да бъдат редактирани, като настояха да се премахне срока от девет години, както и имената на съдиите, които ще заемат, ако двама от парламента бъдат избрани.

"Със силата на това, че днеска ще го приемем, а то влиза в сила от утре, мандатът да е девет години. Ами няма да е девет години, защото точно вие, новите конституционни съдии, ще трябва да гласувате това решение, да си оспорите собствения мандат, коментира депутатът Георги Свиленски.

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов реагира на критиките към Борислав Белазелков.

"Вие направихте много внушения, които нямат нищо общо с реалността. На първо място вие отлично знаете, че Върховният касационен съд заседава в състав. Не вменявайте вина на господин Белазелков, който е изпълнил своите задължения като съдия. Като такъв той има ангажимент към българското общество", коментира Иванов.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08