Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С исторически сгради Кристиан Петров от Казанлък се състезава в ImagineEU

Срокът за гласуване е до 28 януари т. г., избират се 10 проекта и на 24 февруари ще станат известни първите три

Текстилна фабрика на братя Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово.
Снимка: БГНЕС

С Папазовата къща в Казанлък и сградата на дарената текстилната фабрика на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово ученикът в XI клас Кристиан Петров от Казанлък поставя пред Европейския съюз проблема с рушащите си исторически сгради.

Заедно със свои съученици и с подкрепата на учители тийнейджърът от Града на розите той участва в конкурса ImagineEU на Европейската комисия, в който младежи от всички държави в Европейския съюз представят свои идеи за политики на европейско ниво.

Оказва се, че почти във всеки български град, и европейски също, има поне една сграда, която се руши, но носи ценна история със себе си", сподели притесненията си Кристиан пред БНР.

В конкурса участва с 3-минутен видеоклип, а надпреварата преминава на три етапа. В надпреварата на европейско ниво могат да участват всички ученици от XI и XII клас на страните членки на ЕС.

В предаването "Преди всички" Кристиан разказа подробности за конкурса, за българския проект, както и за проблемите на рушащите се стари сгради, които имат историческа и архитектурна стойност.

"Папазовата къща от Казанлък преди няколко години премина дейности по реновация на фасадата, напоследък е обект на вандалски актове. Текстилната фабрика в Карлово братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват на града и завещават спечелените пари да се вложат в образованието. Днес тази фабрика също се руши, а като вземем предвид историческите факти, не бива да постъпваме така като общество. Тези сгради не са всички, които търсят внимание, но с тях насочваме вниманието във видеото", разказа Кристиан. 

Неговите проучвания по темата показват, че причините за тези сгради са промени във времето и нехайство на наследниците - апетитните места и спорове между наследниците са ключови проблеми.

"Като решение предлагаме единно законодателство на европейско ниво да урежда тези проблеми. В Европа и в държава членка да може да се намесва в друга държава, когато става въпрос за нейна сграда, като печатницата на Любен Каравелов в Букурещ, която ние загубихме. Оказва се, че  наследниците очакват с години сградата да се разруши, за да може на нейно място да има търговски център. Ценно е не само архитектурния стил, но и историята, която всеки един елемент носи", споделя ученикът от Казанлък.

Докато разработва проекта, се запознава и с някои от проблемите на Министерство на културата. 

"Проблемите на старите сгради са наслоени от последните 50 години и повече. Финансиране за такива проекти има на европейско ниво, но не винаги средствата са достатъчни, тъй като такива реконструкции са скъпи. Предлагаме финансиране на повече такива обекти, за да не се налага институциите да подреждат сградите по значение и оставя други встрани", коментира Кристиан.

Неговият проект е в конкуренция с още 387 от всички държави от ЕС.

"Сега е вторият етап и събираме гласове. Целим да сме сред първите 10 клипа, защото само те ще бъдат гледани от журито, представители от ЕС, които отговарят за инициативата. Те ще преценят дали отговаряме на изискванията и те ще отличат само 3 обекта. Само тези три ще се посетят Брюксел, за да представят идеята си на живо", обясни Кристиан Петров.

По проекта е работил със съучениците си Тома Тасев и Борис Илиев, получил е подкрепата на учителката си Светлана Билекова, насоки от Георги Биандов, учител по физика, и урбаниста Здравко Петров. 

Всеки, който иска да подкрепи проекта на учениците от Казанлък, може да го направи на фейсбук страницата "Да бъде или да не бъде култура". Срокът за гласуване е до 28 януари т. г., избират се 10 проекта и на 24 февруари, след оценката на журито ще станат известни първите три проекта, обясни Кристиан Петров.

Връзка към платформата за глусване: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/da-bde-ili-da-ne-bde-kultura_bg

Връзка към видеоклипа с насоки за гласуване: https://youtu.be/FtrJ2S1T8p8?si=NeXyq6nVNiU3xuwa
Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велики вторник

На Велики вторник църквата споменава Притчата за десетте девици. Вечерта след залез слънце на Велики вторник е третата поред и последна вечер, в която се отслужва литургията „Последование на Жениха“. След влизането в Eрусалим Исус Христос проповядва в храма и разказва Притчата за десетте девици на своите ученици. В нея се казва, че пет..

публикувано на 30.04.24 в 07:29

Извънредно заседание на парламента с четири законопроекта

Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува окончателно промените в Закона за хазарта, които забраняват рекламата на хазартни игри в медиите. Днешното заседание е последното преди великденската ваканция на депутатите. Между двете четения на промените в Закона за хазарта парламентарните групи са внесли различни предложения. От ГЕРБ..

публикувано на 30.04.24 в 07:28

Великден в Кипър - по-скъпо агнешко, но по-евтини яйца

С по-скъпо агнешко месо и по-евтини яйца посрещат Великден в Кипър, съобщиха от Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Проведеното от нея проучване на цените на основните продукти за празничната трапеза е обхванало 156 търговски обекти в цялата страна. Най-голямото повишение е при цената на зехтина - със 106% спрямо..

публикувано на 30.04.24 в 04:32
Джо Байдън

Джо Байдън е призовал Катар и Египет да осигурят освобождаването на заложници от "Хамас"

Американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на Катар и Египет във връзка с мирните преговори за Газа, предаде Ройтерс. Байдън и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси са обсъдили последните развития при преговорите, както и опасността от военна ексалация в Рафах. Двамата са засегнали и темата за размяната на израелски..

публикувано на 30.04.24 в 03:45
Жерар Депардийо

Жерар Депардийо ще бъде съден за две сексуални посегателства

Жерар Депардийо ще бъде съден през октомври за две сексуални посегателства, обяви парижката прокуратура. 75-годишният актьор е бил разпитан днес в полицията във връзка с жалби на две жени, чиито имена не се съобщават.  Посегателствата са били извършени през септември 2021 година по време на снимките на филма "Зелени капаци". Депардийо е отхвърлил..

публикувано на 29.04.24 в 22:55

Засилено полицейско присъствие в Пернишко заради празниците

Засилено полицейско присъствие ще има в Пернишко заради празниците, съобщиха от ОДМВР. Целта е да се гарантират общественият ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите. Екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат използвани всички технически средства за контрол на скоростта.  Ще..

публикувано на 29.04.24 в 22:44

Илиана Иванова представи идеята за обща европейска диплома в УНСС

Обща европейска диплома може да донесе ползи за студенти, университети, преподаватели и за бизнеса, заяви еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата и образованието Илиана Иванова. Тя беше днес в София и се срещна с ръководството на Университета за национално и световно стопанство. Европейската комисия представи идеята си за такава..

публикувано на 29.04.24 в 22:20