Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди на протест във Вашингтон срещу правото на аборт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди демонстранти протестираха във Вашингтон против правото на аборт. Организаторите декларираха, че с шествието си искат да напомнят на политиците, че темата ще бъде важна при избора на кандидат в предстоящите президентски избори през ноември.

„Абортът е убийство“ скандираха протестиращите, минавайки покрай Върховния съд в американската столица. Именно в него беше взето историческо решение през юни 2022 година. След половинвековна практика съдиите върнаха възможността на всеки щат да въвежда ограничения при правото на аборт. Някои щати като Калифорния, Канзас, Кентъки и Охайо запазиха правилата непроменени. Други щати, в които републиканците имат по-силни позиции, въведоха ограничения или дори забраниха абортите. Това довете до временна и скъпа миграция на жени към щати, в които процедурата е позволена.

Правото на аборт е неизбежна тема на изборите, особено имайки предвид, че вицепрезидентът Камала Харис планира национална кампания, посветена на репродуктивното здраве. Снощната проява е с надслов "Марш за живот", а организаторите твърдят, че искат да променят не само законите, "но и културата на хората - да направят аборта в крайна сметка немислим".

Все пак проучванията многократно показват до момента, че мнозинството от американците подкрепят достъпа до преждевременното прекъсване на бременността, когато е под медицински надзор.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15

Олимпийският огън отпътува към Франция със 150-годишен кораб

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024". За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120 годишен кораб "Белем". Това е..

публикувано на 27.04.24 в 16:10
Чаршията на Етъра

Лазарски песни огласиха Етъра

Лазарски песни огласиха чаршията в етнографския музей Етъра край Габрово. Пролетният обичай по традиция е пресъздаван от момичета, които се обучават в така нареченото "Училище за лазарки“. Лазарките пеят, танцуват и наричат на стопаните за здраве и плодородие. Днес благословията си отправят към майсторите на етърската чаршия. Красивият..

публикувано на 27.04.24 в 15:58